Rukomet

Matošević: 'Osobno bih izbjegao Norvešku, može bilo tko drugi u polufinalu'

Branimir Korać • ponedjeljak, 20.01.2020.
Matošević: 'Osobno bih izbjegao Norvešku, može bilo tko drugi u polufinalu'
Foto: Pixsell

Valter Matošević ima jednu želju za polufinale Europskog prvenstva, a to je izbjeći Norvežane. Norveška je moćna i nju ne želi vidjeti prije finala...

Bivši hrvatski reprezentativac Valter Matošević uz posao u Zametu gdje je trener prve momčadi, pozorno prati događanja na Europskom prvenstvu. Tijekom vratarske karijere Matošević je prošao puno toga s reprezentacijom, osvojio je dva zlata na olimpijskim igrama u Ateni i Atlanti, zlao na Svjetskom prvenstvu u Portugalu te dva zlata na Mediteranskim igrama.

S Hrvatskom je odigrao brojne tijesne završnice i zna koliko momčadi znače pobjede u takvim susretima.

"Trebala nam je jedna takva utakmica, da osjetimo infarktnu završnicu, a svi znamo kroz povijest koliko vam se otvara kada dobijete takvu utakmicu. Samopouzdanje raste i takvo što može donijeti puno toga dobroga. Bilo je stvarno teško, gubili smo pet razlike i trebalo je to stići protiv jedne Njemačke. To mogu samo velike i mentalno jake reprezentacije. Pokazao se momčadski duh i nijednom se nije posustajalo", kaže Matošević za Sportnet.

Matošević je vrlo zadovoljan kako Šego i Ašanin odrađuju ovaj turnir, ali i općenito kako reprezentacija izgleda.

"Ona Šegina obrana na kraju je ogromna, ali počelo se lagano lomiti od Ašaninove obrane zicera. Statistika im možda nije briljantna, ali ona je jako varljiva. Gledajući s moje strane vratari su odlični, imaju veliku podršku obrane na čelu s Duvnjakom, brane ključne lopte i to je puno važnije od onoga kada braniš dobro pa se izgubiš kada je najvažnije. Duvnjak je posebna priča, lucidan je, odlično čita igru i usporava to dodavanje. teško ga je nadmudriti."

Slijede dvije utakmice u kojima Hrvatska može do prvog mjesta u skupini.

"Ove dvije utakmice mogu se iskoristiti za isprobati neke stvari i odmoriti neke igrače. Bit je ostati miran i tko bude na terenu odigrati što bolje. Bilo bi dobro da dobijemo na širini s još nekim igračima, da dobiju na samopouzdanje. Može tu biti i kalkulacija i svega, a gledajući sveukupno, najjači dojam ostavila mi je Norveška, svi ostali mogu nam doći. Oni će tamo biti i kao domaćini, jako težak protivnik."

Prostor za napredak Matošević vidi na lijevom beku gdje se može dobiti novi adut.

"Svakako su to tri lijeva beka koji mogu puno pomoći i to Mamić, Šarac i Hrstić. Mada ova igra koju mi igramo je stvarno sjajna, Luka se raspucao, Karačić je odličan, krila Mandić i Horvat, sve funkcionira. Struka će najbolje znati kako se postaviti u ova dva susreta, oni su s njima i znaju najbolje."

Sedmerci su odjednom postali problem.

"Dogodi se to, to je nadmudrivanje, pitanje koncentracije i nadmudrivanja s vratarom. Ne treba previše razmišljati, čim puno razmišljaš kako ćeš pucati, uvest ćeš se u probleme. Danas i nije tako lako zabiti sedmerac, vratari ih sjajno čitaju, gledaju i snimaju protivnika, znaju sve."

Što se tiče ostalih reprezentacija, Norveška je ostavila najjači dojam.

"Norveška igra najbolje, ima širinu, brzinu, rješenja, odlična krila. Sjajna reprezentacija dobro je posložena, a sada ima i kontinuitet. Osjećaju se moćni i volio bih ih izbjeći do finala. Uz njih u polufinalu vidim Slovence iako je tamo sve otvoreno. Evo i taj Portugal koji me iznenadio, ali klinci su im stalno u vrh, a u rukometne klubove počelo se puno više ulagati i nije samo Braga jaka kao prije."

Danska?

"Neprepoznatljivo. U Francuskoj su na turniru izgledali briljantno, ali mislim da ih je ta prva utakmica i poraz od Islanda presjekao. Možda su sve malo i olako shvatili, kasnije se pokušali vaditi, ali nije išlo."

Francuska?

"Totalno razočaranje. Spor rukomet, niti obrana nije bila na visokoj razini, Gerard nije imao svoj turnir, jednostavno nije pokazala baš ništa."

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!