Ostali sportovi

Ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na djelovanje sportskog sektora

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 18.03.2020.
Ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na djelovanje sportskog sektora
Foto: Pixsell

Središnji državni ured za sport oglasio se priopćenjem u kojem napominje kako će sva događanja, potrebe i obveze u području sporta biti uključene u sve mjere pomoći koje je moguće realizirati. Priopćenje prenosimo u cjelosti...

Zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, Središnji državni ured za šport ovom prilikom obavještava cjelokupnu športsku javnost kako će sva događanja, potrebe i obveze u području športa biti uključene u sve mjere pomoći koje je moguće realizirati u ovom trenutku

Središnji državni ured za šport sve svoje djelovanje u prvom redu podredit će ublažavanju svih posljedica koje će ova kriza donijeti i u svijet športa.

Želimo naglasiti kako će Središnji državni ured za šport svim udrugama i drugim korisnicima sredstava koja su dodijeljena ili će biti dodijeljena kroz SVE natječaje koje u 2020. godini provodi ovaj Ured, omogućiti fleksibilniju terminsku preraspodjelu programa ili dijela programa uključivo i realizaciju dijela programa u 2021. godini za sve programe i projekte uz odobrenje Središnjeg državnog ureda za šport. Također, omogućit će se fleksibilnost kod prenamjene dodijeljenih sredstava, a posebno za pokrivanje honorara stručnih djelatnika na tim programima.

Isto tako, Središnji državni ured za šport poduzet će sve mjere kako bi financiranje krovnih športskih udruženja, a time posredno i svih nacionalnih športskih saveza, bilo i dalje neometano te usmjereno na prevladavanje ove krize. Sukladno članku 75. stavku 10. Zakona o športu u suradnji s krovnim športskim udruženjima Središnji državni ured za šport omogućit će preraspodjelu odobrenih 224.018.744,00 kuna krovnim športskim udruženjima na način da se pokriju najveći gubici, s posebnim naglaskom na sufinanciranje stručnog rada, u odnosu na potencijalne viškove u odobrenim programima, a posebno sredstava planiranih za natjecanja i druge nacionalne i međunarodne aktivnosti i projekte koji se neće realizirati ili će se realizirati u smanjenom obimu.

Središnji državni ured za šport također će sukladno zbivanjima razmatrati i niz drugih mjera koje mogu pomoći sustavu športa u ovom trenutku, i to u svim segmentima, brige o športašima, stručnom kadru, natjecanjima…

Nastavno na sve navedeno, posebno apeliramo na sva športska krovna udruženja, kao i sve druge dionike u sustavu športa na regionalnoj i lokalnoj razini, da u ovim teškim trenucima izađu ususret fleksibilnošću i razumijevanjem svim svojim subjektima u realiziranju njihovih obveza, a sukladno situaciji u kojoj se nalazimo.

Na kraju, pozivamo još jednom sve dionike u sustavu športa na zajedništvo i razumijevanje u ovim trenucima te da se pridržavaju svih mjera danih od Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kako bismo svi zajedno iz ove krize izašli što brže i što jači.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!