Košarka

NBA će dijeliti pune plaće do 1. travnja, kasnije nije sigurno

Matej Kačan • subota, 21.03.2020.
NBA će dijeliti pune plaće do 1. travnja, kasnije nije sigurno

NBA liga je ekipama poslala obavijest da će igračima dijeliti pune plaće do 1. travnja, a 15. travnja bi mogla odlučiti o rezanju plaća i dijeljenju nepotpunih plaća zbog otkazanih utakmica...

NBA liga je u obustavi pogona već deset dana nakon što je na koronavirus pozitivno testiran Rudy Gobert. Velik je to financijski udarac za ligu i klubove koji ostaju bez novca od publike, ulaznica, ali i TV prava.

TV prava su ogroman izvor prihoda za ligu koja u kolektivnom ugovoru s igračima ima klauzulu po kojoj se u slučaju katastrofe poput pandemije, rata ili elementarne nepogode liga može zadržati i neisplatiti nešto više od 1% (1/92.6) igračeve plaće po otkazanoj utakmici.

U toj računici se računa da igrači igraju pet predsezonskih utakmica, 82 regularne i prosječno 5.6 utakmica u doigravanju. Zato je liga obavijestila klubove igrače da 15. travnja dolazi nova odluka. Naime, nakon isplate 1. travnja će igrači primiti oko 90% plaće za sezonu, a nakon toga bi mogli primati manji novac ili ostati bez ostatka novca uopće.

Nakon što su suspendirane utakmice, liga je zatvorila sve dvorane i trening centre te su obustavljene sve aktivnosti u ekipama. NBA ima cilj da se sezona nastavi na ljeto i odigra do kraja, ali ništa nije sigurno te u slučaju otkazivanja sezone financijski trpe svi, pa i igrači.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaNBAKoronavirus
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!