Ostali sportovi

Thomas Bach: 'Uz zajedništvo i kompromise imat ćemo prekrasne OI u novom terminu'

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 25.03.2020.
Thomas Bach: 'Uz zajedništvo i kompromise imat ćemo prekrasne OI u novom terminu'

"Odgođene Olimpijske igre Tokio 2020. iziskivat će žrtvu i trebat će kompromise svih uključenih, ali uvjeren sam da zajedno možemo sastaviti prekrasnu slagalicu i na kraju imati prekrasne Olimpijske igre. Bez obzira na odgodu, ostaje naša misija organiziranja kvalitetnih Igara i ostvarivanja snova sportaša", izjavio je u srijedu predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach u razgovoru s novinarima tijekom telefonskog konferencijskog poziva.

Čelnik međunarodne olimpijske obitelji izvijestio je da je Koordinacijsko povjerenstvo MOO-a, skupa s Organizacijskim odborom OI Tokio 2020., osnovalo radnu skupinu, nazvanu "Here We Go" (Evo nas / krećemo), koja će raditi na pitanjima izazvanim odgodom Igara - najkasnije do ljeta 2021. godine - i procjenom posljedica tog čina. Povjerenstvo će raditi i na određivanju novog datuma Igara, što neće biti nimalo laka zadaća u zgusnutom sportskom kalendaru s brojnim odgođenim sportskim događajima iz prethodne godine.

Odgoda Igara veliki je udarac za Japan, koji je u pripreme uložio 12 milijardi dolara, ali i za MOO, djelomično i na udaru kritike jer nije ranije odgodio najveći sportski događaj 2020. godine, točnije - odmah kada se svijet suočio s pandemijom koronavirusa.

Predsjednik MOO-a potvrdio je da su pokrovitelji Igara suglasni s odlukom o odgodi:

"Kontaktirali smo sve sponzore i imamo njihovu punu podršku za ovu odluku te ćemo sada raditi na njezinoj provedbi, a što se tiče prava naših partnera, ove Igre se i dalje nazivaju OI Tokio 2020. i logično je da sponzori sačuvaju sva svoja prava, bez obzira na to što će se Igre održati 2021. godine."

Upitan o tokijskom olimpijskom selu, Bach je odgovorio da je to "jedno od tisuću pitanja na koje treba odgovoriti".

Naime, u olimpijskom selu trebalo bi biti smješteno 11 tisuća sportaša i sportašica, a njegova daljnja sudbina je komercijalne naravi. Plan je bio da se nakon OI apartmani u olimpijskom selu prodaju. Prema japanskim medijima, od 4145 apartmana koji trebaju biti prodani, već ih je 940, stavljenih u prodaju sredinom 2019., pronašlo kupce.

Dan nakon odgode Igara, brojni sportaši i sportašice diljem svijeta pozdravili su odluku o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju.

AUTOR: HOO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!