Zimski sportovi

Jaromir Jagr: Češka legenda ne odustaje ni s 48 godina

Ana Legradi • subota, 28.03.2020.
Jaromir Jagr: Češka legenda ne odustaje ni s 48 godina
Foto: Davor Sajko

Istinska hokejska legenda. Iznimno talentirano desno krilo s odličnim vještinama u napadu. Jedan od najfinijih hokejaša u igri s igračem više. Ovo su samo neki od opisa najstarijeg igrača NHL-a, trenutno 48-godišnjeg Jaromira Jagra, koji je stekavši sve moguće titule igrajući za ukupno devet klubova u NHL-u, odlučio nastaviti raditi ono što voli u rodnom Kladnu u Češkoj, igrati hokej na ledu.

Poznavatelji hokeja su se voljeli našaliti da ćemo češku legendu gledati dok god ne sruši rekord lige u postignutim golovima koji trenutno drži Wayne Gretzky s 894 upisana pogotka. Jaromir Jagr je 766 puta zatresao mrežu svojih protivnika prije nego je 2018. godine napustio NHL, a rekord bi vjerojatno oborio da nije tri sezone za redom proveo u KHL-u s Avangardom iz Omska. Bile su to tri odlične sezone za Sokolove iz Omska, Jagr kao kapetan ih je vodio kroz sezonu i doigravanje, ali pod njegovim vodstvom su najdalje stigli do polufinala Konferencije 2011. godine, gdje ih je dočekao Metalurg iz Magnitogorska i izbacio u sedmoj utakmici. Jagr se odlučio iduće sezone vratiti u NHL i to u Philadelphiju Flyerse.

Osobni karton

Ime: Jaromir Jagr
Datum i mjesto rođenja: 15. veljače 1972., Kladno (Češka)
Pozicija: napadač
Klubovi: HC Kladno (Češka), Pittsburgh Penguins (NHL), HC Bolzano (Italija), Gelsenkirchener EC (Njemačka 3), Washington Capitals (NHL), New York Rangers (NHL), Avangard Omsk (KHL), Philadelphia Flyers (NHL), Dallas Stars (NHL), Boston Bruins (NHL), New Jersey Devils (NHL), Florida Panthers (NHL), Calgary Flames(NHL)
Olimpijska odličja: bronza (2005./2006.) i zlato (1997./1998.)
Svjetska prvenstva: bronza (1989./1990., 2010./2011.), zlato (2004./2005., 2009./2010.)
NHL nagrade: NHL All-Rookie Team, NHL All-Star Game, NHL First All-Star Team (7), NHL Most Game Winning Goals, NHL Most Points Art Ross Trophy (5), NHL Most Valuable Player Hart Trophy, Lester B. Pearson Award (3), NHL Eastern Conference champion (3)br> Stanley kup: 1991., 1992.
Ostale nagrade: najbolji napadač Svjetskog prvenstva (2010./2011.), MVP Svjetskog prvenstva (2014./2015.), Triple Gold Club (2004./2005.)
Trenutni klub: HC Kladno

Sezone provedene u NHL-u i KHL-u su bile poseno uspješne za Jagra, ali prisjetimo se njegovih početaka u Kladnu, za koji je još uvijek emotivno vezan. Njegov san je bio postati vrhunski hokejaš i upoznati idola Maria Lemieuxa. San se vrlo brzo pretvorio u javu, nakon što je s 18 godina na draftu izabran kao peti izbor od strane Pittsburgh Penguinsa te je imao priliku zaigrati sa Super Mariom. U svojoj je prvoj sezoni na američkom kontinentu upisao impresivnih 57 bodova u 80 utakmica regularnog dijela sezone i 13 bodova u doigravanju, a sezonu je završio sa Svetim gralom. Sa Pensima je ostao još devet godina, nakon što je i naredne sezone osvojio Stanley kup.

Nakon odlaska iz Pittsburgha pridružio se Washington Capitalsima u kojima je proveo tri sezone, a potom je suradnju nastavio s New York Rangersima uz kratki predah u Kladnu u sezoni 2004./2005. upisanoj u povijest NHL-a kao godina lockouta. Potom se pridružio Avangardu da bi 2011. godine potpisao ugovor s Philadelphia Flyersima.

Sezonu 2012./2013. NHL počinje lockoutom dok nije postignut dogovor oko ugovora igrača, a Jagr je počeo suradnju s Dallas Starsima, da bi sezonu završio u Bostonu s Bruinsima. Narednih sezona selio je u New Jersey na dvije godine, a potom je pronašao angažman na Floridi također dvije godine, da bi svoj angažman u NHL-u završio s Calgary Flamesima sezone 2017./2018. nakon što je imao priliku igrati za devet klubova NHL-a. Prije svog 46. rođendana, u siječnju 2018., je potpisao posudbu sa klubom u kojem je započeo svoju karijeru u rodnom Kladnu i to u drugoj českoj ligi. Već je iduće sezone (2018./2019.) stekao titulu asistenta kapetana te pomogao svojem klubu da tekuću sezonu, svoju ukupno 30. sezonu na ledu, zaigra ponovno u prvoj češkoj ligi (Češka Extraliga) te upisao 15 golova i 14 asistencija.

Status legende hokeja Jagr drži ne samo zbog godina provedenih igrajući na ledu već i po tome što je drugi igrač sa najviše upisanih bodova (1921) u NHL-u iza Gretzkyja (2857), ujedno je i najproduktivniji europski igrač koji je igrao u NHL-u, s 18 godina je bio najmlađi igrač NHL-a 1990. godine, najstariji igrač koji je zaigrao u NHL-u s 45 godina i upisao hat-trick. Godine 2017. je imenovan jednim od 100 najvećih igrača NHL-a.

Zahvaljujući svojoj dugovječnoj karijeri u Sjevernoj Americi stekao je svojevrsni kult među navijačima pa je tako grupa najvjernijih pratitelja utakmica s Jagrom osnovala klub "The Traveling Jagr", a za potrebe posjeta utakmicama su oblačili posebne dresove i perike u stilu Jagrove frizure 90-tih godina, takozvana "fudbalerka".

Tijekom 1990-ih godina Jagr je svoju popularnost plijenio odličnim igrama i frizurom pa je tako svojevremeno igrajući za Pittsburgh Penguinse dobio i svoj maslac od kikirikija, bezuvjetno najpopularniji maslac u Sjevernoj Americi, sa svojim likom na staklenki.

Jagr je po povratku u rodno Kladno svoje vrijeme posvetio samo klubu, čiji je predsjednik bio njegov otac također Jaromir Jagr, te preuzeo ulogu vlasnika zajedno s još nekim administrativnim ulogama u klubu pored igračke karijere. Povratak Jagra u rodni grad nije previše začudio pratitelje hokeja na ledu, ali ih je svakako ostavio bez daha nakon što je odlučio nastaviti igrati hokej sa navršenih 46. Time svakako možemo reći kako je Jagr pravi primjer hokejaša koji cijeli svoj život radi što voli i u tome istinski uživa.

Četiri pogotka Jagra na utakmici playoffa 19.04.2019. u ogledu protiv Čeških Budejovica.

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!