Ostali sportovi

Komisija sportaša MOO-a: 'Sva prava sportaša ostaju, nastavak kvalifikacija za OI čim bude moguće'

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 02.04.2020.
Komisija sportaša MOO-a: 'Sva prava sportaša ostaju, nastavak kvalifikacija za OI čim bude moguće'

Komisija za sportaše Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) održala je konferenciju putem mobilnih telefona, a otvorio ju je voditelj MOO-ovih odnosa i angažmana sportaša Kaveh Mehrabi, predavši potom riječ predsjedniku MOO-a Thomasu Bachu.

Čelnik međunarodne olimpijske obitelji ponovio je sve ono izrečeno prije četiri dana na videokonferenciji s nacionalnim olimpijskim odborima (NOO), nakon čega je objavio novi datum početka OI Tokio, 23. srpnja 2021. godine. Tu su i tri vrlo važne odluke za sportaš(ic)e:

- da će svih 57 posto sportaš(ic)a koji su se kvalificirali ili ostvarili kvote za OI Tokio 2020. ostati kvalificirani i za OI Tokio iduće godine
- da će se svi programi Olimpijske solidarnosti nastaviti financirati do 2021. godine, odnosno do OI Tokio
- da će MOO, Organizacijski odbor OI Tokio i međunarodne sportske federacije biti u stalnoj suradnji, kako bi se svi kvalifikacijski turniri održali na vrijeme te u najboljim i najsigurnijim uvjetima za sportaše

Nakon toga na konferenciji su predstavljeni predsjednica povjerenstva za sportaše MOO-a Kristy Coventry i sportski direktor MOO-a Kit McConell, koji su uz Jamesa Macleoda, odgovarali na brojna vrlo konkretna pitanja sportaša te predstavnika sportaša iz pojedinih federacija.

Svi su svjesni da će se odgoda OI na 2021. godinu odraziti i na promjene u kalendaru u idućoj godini, ali i da će utjecati na sportska događanja u 2022. godini. O svim novostima u kalendaru javnost će na vrijeme obavijestiti organizatori natjecanja MOO i međunarodne sportske federacije koje su se složile da će pomaknuti svoje sportske priredbe kako bi se Igre održale u novom predviđenom terminu.

Ponovljeno je da će MOO-ove stipendije (IOC Scholarships) biti isplaćivane do OI Tokio u 2021. godini, kao i potpore NOO-ima (Support Grant), a to se odnosi i na program podrške sportašima izbjeglicama (Refugee athletes support program) te kolektivnim sportovima (Team Support Program).

Na pitanje što ako se epidemija COVIDOM-19 prolongira, razmišlja li se o novoj odgodi Igara, odgovorili su da je sigurna okolina jedino bitno za sve sudionike Igara i da će samo u takvim uvjetima Igre biti održane, te da su u dogovoru sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) zaključili da je ljeto iduće godine idealno vrijeme za održavanje Igara, jer da će se do tada, kako vjeruju, prestati opasnost za njihovo održavanje.

Sportski direktor MOO-a Kit McConell odgovarao je na dosta pitanja o kvalifikacijama za Igre, i obavijestio nas je da su sve kvalifikacije trenutačno obustavljene (za preostalih 43% sportaša i sportašica), te da su u stalnom razgovoru s međunarodnim federacijama oko usklađivanja kalendara kvalifikacija, koje će se održati tek kada to bude 100 posto sigurno za sve sudionike i kada svi sportaši budu mogli ostvariti optimalnu pripremljenost. U pogledu dobne podobnosti (age eligibility) ili godišta u pojedinim sportovima, dozvolit će se nastup onima koji su se već kvalificirali, a za sve ostale napravit će se potrebne prilagodbe.

Postavljeno je i pitanje o dodatnim kvotama za Igre, no novih kvota neće biti, s obzirom na mjesta u Olimpijskom selu i ostala ograničenja. Dakle, koliko je bilo predviđenih kvota za Igre u 2020., toliko će ih biti i iduće godine. Raspored natjecanja koji je bio definiran za OI Tokio 2020., ostaje važeći i u programu natjecanja 2021. godine, no moguće su minimalne promjene u rasporedu, s obzirom na dostupnost borilišta.

Bilo je razgovora i o doping kontrolama, a potvrđeno je da će se svi uzorci čuvati - i od onih koji su već testirani i od onih koji će se tek testirati, te će naravno svi uzorci biti sačuvani i nakon Igara. Za sada se još ne zna kada će početi ponovna testiranja, ali bit će ih i u većoj mjeri od planiranih.

Što se tiče ulaznica koje su kupljene za natjecanja na OI u prvotnom terminu u ovoj godini, MOO je upravo u pregovorima oko istih, te će uskoro izvijestiti o odluci što će biti s kupljenim ulaznicama za natjecanja.

#ostanitedoma

AUTOR: HOO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!