Košarka

Jusup: 'Volio bih ostati u Zadru, ali to je na ljudima iz kluba'

Matej Kačan • četvrtak, 09.04.2020.
Jusup: 'Volio bih ostati u Zadru, ali to je na ljudima iz kluba'
Foto: Pixsell

Dosadašnji trener KK Zadra Danijel Jusup je u razgovoru za Sport023 prokomentirao situaciju oko koronavirusa te svog kluba i hrvatske košarke, a otkrio je i da bi volio ostati u klubu...

Svatko vrijeme u izolaciji zbog koronavirusa provodi na svoj način, ali nema toliko stvari koje se kod kuće mogu raditi da se svima dan toliko razlikuje. To misli i Danijel Jusup, dosadašnji trener KK Zadar kojem je budućnost neizvjesna nakon što mu je zbog štednje raskinut ugovor. On je za Sport023 dao svoje viđenje cjelokupne situacije u klubu i košarci.

"Većinom sam kući, odem do dućana i malo trčim i stojim doma. Pogledam malo televiziju, a uvijek imam nešto za pročitati. Mislim da i svi ostali krate vrijeme na isti način", govori Jusup koji se očito vjerno pridržava svih propisanih uputa.

Sezona u HT Premijer ligi je prekinuta te se prvak nije proglasio iako je Zadar bio prvi na tablici. Nakon toga je klub zbog štednje raskinuo ugovore sa svim igračima i trenerom, a svi skupa su primili plaću za ožujak. Jusup u svemu tome ne vidi ništa sporno jer je svjestan situacije.

"I ranije sam govorio da postoje dvije varijante. Zaleđivanje postojećeg stanja na tablici pa da se proglasi prvak ili poništavanje svega, nema treće opcije. Izvjesno je sada da nastavka sezone neće i ne može biti. Mislim da je ovo u redu na određen način, ipak je najpoštenije. Ne bi bilo uredu proglasiti prvaka dok ima nekoliko kola regularnog dijela i doigravanje."

Osim HT Premijer lige, ista se odluka čeka i od ABA lige pa da u Zadru mogu biti sigurni kako se ove sezone košarka za njih više neće igrati, a Jusup ne vidi pretjerane razlike između dvije lige i nužnih odluka.

"Po meni bi se isto trebalo dogoditi i u ABA ligi. I tu su sve opcije jednake kao u Premijer ligi, ali se iz ABA lige ide u Euroligu, a iz domaće nikuda. Tu su veći interesi i pitanje je koja će se odluka donijeti."

Jusup odluku o prekidima ugovora ne zamjera klubu pa otkriva kako bi volio ostati i voditi momčad i sljedeće sezone u kojoj će ekipa sigurno imati onaj jeftiniji i zadarski štih.

"Zašto ne bih ostao? Više puta sam se vraćao u Zadar, volim raditi tu. No na ljudima iz kluba je da procijene dosad napravljeno i da se donesu neke odluke. Ali, koliko ja vidim, naglasak je na rješavanju aktualnih ugovora pa će se krenuti u daljnje korake s igračima i trenerima kad se ova situacija smiri i očisti. Mislim samo da sve te stvari treba riješiti odmah jer jednom kad se donese odluka da se može trenirati, treba početi već sutradan. To znači da ti trebaju igrači, onaj tko će to voditi i mjesto treniranja. tako da se opet u nekom traženju ne izgubi vrijeme."

Na sličan način kao i Zadar, rješavanjem ugovora, se svojih okova pokušala riješiti i Cibona te Jusup u tome ne vidi ništa neobično. Jusup ovu situaciju s manje novca vidi kao priliku za jedan reset i okretanje svojim rezervama mlađih igrača.

"Nema tu ničeg dramatičnog. Svi traže nekakav način da se kriza prođe bezbolno pa je i Cibona reagirala vrlo brzo. I i smo reagirali na sličan način i to je borba za preživljavanje. Budžet je upitan za sljedeću sezonu i mislim da je ovo prilika da se ovaj period iskoristi za kvalitetan trening i selekciju. Ne mogu se očekivati rezultati bez kvalitetnog rada od lipnja do rujna. Prvo treba maksimalno iskoristiti potencijal u svom dvorištu i onda ići po pojačanje ili dva ako su potrebna. Uostalom, nekad se tako i radilo u Zadru. To je model kojeg bi se svi trebali držati pa bi se sve odrazilo i na reprezentaciju. Nije to nikakva mudrost, samo lančana reakcija", svoje mišljenje nudi Jusup.

Zadar je kao izrazito košarkaška sredina oduvijek bio ponosan na svoj bogati dalmatinski bazen pa klub ne bi trebao imati problema u budućnosti ako se ostvare ovi savjeti koje je trener ponudio.

"Zadar je košarkaški grad s tradicijom, a to se ne može zanemariti tako da sam optimist. Klub ima sjajnu infrastrukturu, podneblje je takvo kakvo je, a navijači su uvijek uz klub. To je vrlo važno pa samo treba postaviti neke realne okvire i biti skroman. Ostati s dvije noge na zemlju, biti realan i raditi. To je formula koje bi se trebali držati", zaključio je Jusup.

FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

#ostanitedoma

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!