Ostali sportovi

Incijativa SHARE objavila stajalište o utjecaju COVID-19 virusa na sportski sektor

Jan Šneler • ponedjeljak, 20.04.2020.
Incijativa SHARE objavila stajalište o utjecaju COVID-19 virusa na sportski sektor
Foto: Pixsell

Europska inicijativa SHARE u suradnji s nizom sportskih dionika objavila je dokument kojim nastoji javno istaknuti kako je sport pogođen epidemijom korona krize te kako će to utjecati ne samo na profesionalce već i na ukupnu ekonomiju Europske unije…

Kako stoji na službenim stranicama Europske unije, cilj inicijative SHARE jest istaknuti važnost projekata koji su orijentirani na sport i osigurati njihovu primjenu na europskoj, nacionalnoj i regionalnoj razini. U jeku epidemije korona virusa, članovi SHARE inicijative objavili su svoje stajalište o utjecaju tog virusa na sportski sektor.

Između ostalog, istaknuli su kako udio sporta u BDP-u Europske unije iznosi 279.7 milijardi eura, odnosno 2.12% te kako je u Europskoj uniji više od 5.67 milijuna ljudi zaposlenu u sektorima povezanim sa sportom. Iz inicijative su istaknuli nekoliko ključnih i gorućih problema koji trenutno muče sportski sektor.

To su izgubljeni prihodi organizacija, gubitak sezone i financijskih potpora sportašima, problemi s likvidnošću, nezaposlenost, nemogućnost pružanja usluga freelancera te gubitak prihoda povezanih industrija. U inicijativi apeliraju na europske vlade i visoke dužnosnike Europske unije da što brže i u što kraćem roku osiguraju odgovarajuću potporu s jasnim smjernicama i financijskim okvirima.

Potpisnik ovog stajališta i jedan od članova SHARE inicijative je Hrvatski olimpijski odbor. Među ostalim potpisnicima je niz velikih europskih organizacija (UEFA, EHF, FIBA, CEV, EAA), kao i niz drugih nacionalnih olimpijskih odbora (Austrija, Belgija, Danska, Češka, Njemačka, Finska, Grčka, Slovenija, Poljska…). Cjelokupni tekst stajališta možete pročitati ovdje.

#ostanidoma

FOTO: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!