Automoto

Borbe oko budžeta u Formuli 1: 'Ferrari je u nijekanju problema'

Matej Kačan • četvrtak, 23.04.2020.
Borbe oko budžeta u Formuli 1: 'Ferrari je u nijekanju problema'

Izvršni direktor McLaren Racinga Zak Brown komentirao je istupe iz Ferrarija koji se protivi rezanju budžeta u Formuli 1 uslijed krize uzrokovane koronavirusom...

Dok se prekraja raspored čeka na početak sezone u Formuli 1, sve su glasnije rasprave i neslaganja oko najava kako će se u cijeloj organizaciji i svim ekipama rezati budžeti. Iako se u Formuli vrti ogromna količina novca, ni to natjecanje nije imuno na gubitke uslijed pauze pa je najavljeno "stezanje remena".

Restrikcije oko trošenja su za 2020. na 175 milijuna dolara, ali se predlaže smanjenje toga na 150 milijuna u 2021. godini, dok McLaren govori kako bi momčad bila sretna i s limitom od sto milijuna uz razne iznimke koje taj limit mogu podići još za nekoliko milijuna dolara.

No Ferrari se s tim ne slaže pa je predstavnik ekipe Mattia Binotto kazao kako F1 ne bi trebala reagirati na brzinu, a isti je razgovor interpretiran kako prijetnja da će Ferrari izaći iz Formule 1 ako se zahtjevima talijanske momčadi ne udovolji.

No momčad je brzo izdala priopćenje u kojem pojašnjava intervju: "On nikad nije rekao da će Ferrari napustiti F1. Naprotiv, kazao je kako momčad ne želi biti stavljena u poziciju da gleda druge opcije osim utrkivanja u F1. To bi bilo odbacivanje našeg trkačkog DNK ako bi se limit za trošenje drastično smanjio i mnogi poslovi stavili u opasnost", stoji u izjavi ekipe.

Zak Brown se s Ferrarijem fundamentalno ne slaže i smatra kako je stav talijanske momčadi dugoročno opasan jer su ovakvi iznosi nakon krize neodrživi.

"Gotovo da sam bez riječi i ne znam što bih odgovorio na to", kazao je Brown i nastavio: "Prolazimo kroz najveću krizu koju je svijet ikad vidio. Imate države i industrije koje se zatvaraju. Ne požuriti s odgovorom na ono što se događa je kritična pogreška. Ako F1 nastavi sa svojim starim navikama, onda smo svi u riziku same budućnosti Formule. No ako uhvatimo korak s vremenom i razmišljamo unaprijed, ne samo da možemo preživjeti situaciju, već možemo napredovati i pobjeđivati."

"Uvijek sam ta zdravu debatu, ali argumenti koji se spominju protiv sami sebe pobijaju i ne prikazuju realnost na točan način. 125 ili sto milijuna dolara je i dalje ogromna količina novca i to nije smanjivanje vrijednosti Formule 1. To je i više nego dovoljno da organizacija zadrži svoj status kao tehnički vrhunac sporta i utrkivanja", kazao je Brown.

On ipak smatra da bi početak Formule 1 iza zatvorenih vrata bio dobar i poželjan u današnjoj situaciji u svijetu.

"Sport je uvijek bio dobro liječenje i mislim da bi interes za Formulom 1, s gledateljima ili bez njih, bio ogroman. No ako se ispostavi da nemamo F1 ove sezone financijske posljedice za ekipe bi bile užasavajuće kao što bi bile i za svaku granu industrije koja se zatvara na cijelu godinu, i tek onda bi nam trebalo više vremena da smislimo novo rješenje. Moja prognoza početka utrkivanja je ista kao i vaša, ništa ne znamo."

"No početak utrkivanja bez gledatelja, pogotovo za početak je vrlo realan. Ako mislimo da ćemo ići u Austriju ili na VN velike Britanije pred 100 tisuća ljudi, onda smo naivni. Nagradni fond koji se dijeli ekipama je oko milijardu dolara. To je ogromna količina novca o kojoj svi ovisimo. Ako bi to nestalo ili bi bilo drastično smanjeno, onda bi svi morali naći rješenja zbog manjka sredstava", završio je Brown.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!