Košarka

Početak nove NBA sezone bi se mogao trajno pomaknuti na prosinac

Matej Kačan • petak, 01.05.2020.
Početak nove NBA sezone bi se mogao trajno pomaknuti na prosinac
Foto: Bernard Jurišić

Kriza oko koronavirusa bi mogla NBA ligi poslužiti kao povod za potez o kojem se već duže priča, a to je trajno pomicanje početka sezone na prosinac kako bi se izbjegla kolizija s NFL-om i baseball doigravanjem...

Prema navodima nekih američkih novinara, neizvjesnost oko nastavka tekuće NBA sezone i datum povratka košarke mogli bi biti dobar povod za poslovni potez koji će ligi osigurati veću gledanost i TV novce. Naime, već duže vrijeme se govori o ideji da se početak NBA lige trajno prebaci na prosinac, a da sezona traje do kolovoza.

Na taj bi se način minimalizirala kolizija s NFL sezonom koja traje od rujna do siječnja, a izbjeglo bi se nadmetanje s doigravanjem u MLB ligi. Tao bi NBA dobar dio sezone bila jedini dostupan sport na televiziji pa bi se gledanost drastično povećala.

Dobar povod za to bi mogla biti ova situacija s koronavirusom jer bi početak sljedeće sezone dao više vremena za završetak tekuće koja je još na pauzi, a to bi i značilo manje utakmica u sezoni 2020/21 bez navijača jer se povratak publike očekuje u 2021. godini kad se očekuje da će biti dostupno i cjepivo.

Takve je navode prenio poznati NBA insajder Adrian Wojnarowski, a još u ožujku je predsjednik Atlanta Hawksa Steve Koonin govorio o ovoj ideji na konferenciji o sportskoj analitici.

"Dizajn naše sezone je baziran na tržištu za oglašavanje, a ne na konzumentima. Kažem da pogledamo proljeće i ljeto, da se radije natječemo s baseballom, a ne s NFL-om. Stvorili bi više dana, vremena za treninge i dulje trening kampove. Učinite vrijeme svojim prijateljem umjesto ove lažne kompresije dolara koji odlučuje o dizajnu sezone", bio je otvoren Koonin u ožujku.

Također, vrijedne američke kolege su prenijele i navode o dopisu NBA lige prema svim momčadima. U njemu se raspravlja o sigurnosnim mjerama jednom kad se liga vrati, a na čemu se intenzivno radi. Naime, liga je bila žestoko kritizirana zbog testiranja mnogo igrača i dužnosnika na koronavirus u situaciji u kojoj je u SAD nedostajalo testova.

Zato će liga zabraniti momčadima da u svojim trening kampovima testiraju osobe koje ne iskazuju simptome. Korak je to prema implementaciji testiranja širom lige koju NBA želi uvesti, a isti novinari navode da je velik broj dužnosnika lige i klubova vrlo optimističan glede nastavka sezone.

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaNBAKoronavirus
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!