Ostali sportovi

Izvršni odbor EOO-a čvrsto uz Thomasa Bacha i MOO te mjere za pomoć sportu i europskim NOO-ima

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 01.05.2020.
Izvršni odbor EOO-a čvrsto uz Thomasa Bacha i MOO te mjere za pomoć sportu i europskim NOO-ima
Foto: Pixsell

Izvršni odbor Europskih olimpijskih odbora (EOO) održao je 29. travnja drugu sjednicu u 2020. godini putem videokonferencije. Predsjedao je čelnik EOO-a Janez Kocijančič, a videosastanak je bio usmjeren ponajprije na trenutačno stanje sporta u Europi i načine pružanja pomoći za 50 europskih nacionalnih olimpijskih odbora (ENOO-i). Sudjelovao je i hrvatski član Izvršnog odbora EOO-a Zlatko Mateša.

Članovi Izvršnog odbora obećali su punu potporu politikama i smjernicama iznesenim u pismu koje je dan ranije poslao predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach.

"Kao predvodnici olimpijskog pokreta u Europi moramo biti jedinstveni i čvrsto stati iza politike MOO-a u korist sporta i sportaša. Jasno je da bi, u slučaju ugroženosti bilo kojeg europskog NOO-a, EOO učinio sve da mu se pomogne u ovom kriznom vremenu", poruka je predsjednika Kocijančiča.

EOO je nedavno anketirao 50 NOO-a u Europi, kako bi dobio jasniju predodžbu o tome kako pandemija Covid-19 utječe na njihovo funkcioniranje i njihove sportaše. Stopa odgovora bila je visoka, a Sudjelovalo je 46 od 50 nacionalnih olimpijskih odbora europskih država. Kao što se iz rezultata ankete moglo i očekivati, poslovnom djelovanju i financijama NOO-a (iz ankete) pandemija je nanijela ozbiljan udarac, dok je elitnim sportašima pristup treninzima onemogućen. Vodeći tijelo europskog olimpizma raspravljalo je i o odgađanju Olimpijskih igara Tokio 2020. na 2021. godinu te o posljedicama koje je odgoda imala na europske NOO-e. Konstatirano je da je MOO putem Olimpijske solidarnosti već odgovorio na nove globalne okolnosti, prilagođavajući svoje programe i metode rada, uz istodobno povećanje financijske potpore dionicima olimpijskog pokreta.

Pripreme za 3. izdanje Europskih igara u Krakowu i malopoljskoj regiji 2023. nastavit će se čim to bude moguće, zimski EYOF 2021. ostaje u predviđenom terminu u veljači u Vuokattiju u Finskoj, dok će ljetni EYOF 2021. u Banskoj Bystrici u Slovačkoj biti prolongiran za godinu dana zbog preklapanja kalendara uslijed odgode Olimpijskih igara Tokio 2020. za 2021. godinu.

"Olimpijski festival europske mladeži (EYOF) izuzetno je važan za mlade cijele Europe i vrlo smo zahvalni organizatorima iz Banske Bystrice 2021. i vlastima u Slovačkoj na njihovoj fleksibilnosti i predanosti organizaciji festivala. Uvjereni smo da će EYOF u Slovačkoj imati veliki uspjeh kada se na kraju održi i da će djelovati kao istinski festival mladosti i obnove nakon pandemije koronavirusa", kazao je glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi.

Sudionici videokonferencije informirani su i o tome da je EOO putem svoga ureda u Bruxellesu, zajedno s NOO-om Hrvatske i SHARE inicijativom Europske komisije, nedavno pripremio dokument sa zajedničkim stajalištem brojnih europskih udruga. Cilj mu je osigurati da sportske udruge budu u potpunosti pripravne za potporu u okviru odgovarajućih programa financiranja Europske unije usmjerenih na prevladavanje koronavirusne krize. Prije nego što je 22. travnja dobio podršku Europske komisije i Europskog vijeća, dokument su prihvatile 44 organizacije, uključujući i 18 NOO-a.

Kako bi se iskoristili postojeći i planirani programi financiranja na europskoj i nacionalnoj razini, NOO-i i nacionalne sportske federacije dužni su započeti ili pojačati pregovore s nacionalnim i regionalnim vlastima kako bi se osigurao potpuni pristup sportskih organizacija fondovima.

#ostanitedoma

AUTOR: Hrvatski olimpijski odbor

FOTO: Jurica Galoić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!