Nogomet

Irci se prisjetili prijateljske utakmice selekcije njihove lige i Hrvatske uoči Eura 1996.

Mihaela Bradovski • srijeda, 06.05.2020.
Irci se prisjetili prijateljske utakmice selekcije njihove lige i Hrvatske uoči Eura 1996.
Foto: Mihaela Bradovski

Svega tjedan dana prije debitantskog nastupa na Europskom prvenstvu u Engleskoj, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je dvoboj protiv selekcije irske lige i remizirala 2:2...

Posljednja provjera uoči nastupa na Europskom prvenstvu 1996. godine za Hrvatsku je odrađena u Dublinu na Landsdown Roadu protiv selekcije irske lige. Hrvatska je dugo vodila 2:0, a Irci su uspjeli izjednačiti u završnici susreta.

"Vjerojatno je to za Hrvatsku bio svojevrsni šok kada su vidjeli gdje je stadion i kakav je", poručio je Terry Palmer koji je zaigrao u tom susret.

Selekcija lige okupila se prvenstveno za dvoboj sa selekcijom velške lige, ali onda su počele stizati ponude za odlazak u SAD pa još utakmica i na kraju i ta hrvatska ponuda.

"Nismo mogli reći ne. Bio je to početak zlatne hrvatske ere koja je uglavnom s istim igračima završila kao treća na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Bila je to ozbiljna momčad, Boban, Šuker i Prosinečki bili su velika imena", dodaje Stephen Napier.

Strijelci za Hrvatsku bili su Šuker u 14. i Boban u 50. minuti i tih 2:0 stajalo je na semaforu sve do zadnjih sedam minuta kada se Irci vraćaju.

"Neki od naših igrača morali su propustiti ovaj dvoboj zbog odlaska na godišnji odmor, ali mi koji smo bili tamo letjeli smo terenom. Obrambeno smo stvarno dobro stajali, Hrvatska je kružila, ali nije uspjela," ističe Napier, a Palmer dodaje:

"To je jedna od utakmica za koju ću se uvijek sjećati po dobrom nastupu iako nismo imali loptu u nogama. Hrvatska je fantastična i nevjerojatno talentirana, samo hvatanje tih igrača vas umara."

Hrvatska: Ladić (Dinamo Zagreb), Stanić (Brugge), Jarni (Real Betis), Štimac (Derby County), Jerkan (Real Oviedo), Bilić (West Ham), Asanović (Hajduk Split), Prosinečki (Barcelona), Šuker (Sevilla), Boban (AC Milan), Vlaović (Padova). Zamjene: Jurčević (Freiburg), Soldo (Dinamo Zagreb), Pavličić (Hercules), Mladenović (Gamba Osaka), Pamić (Osijek), Brajković (1860 München), Cvitanović (Dinamo Zagreb), Šimić (Dinamo Zagreb), Gabrić (Hajduk Split)

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!