Automoto

Ekipe u F1 izglasale smanjenje budžeta

Matej Kačan • subota, 23.05.2020.
Ekipe u F1 izglasale smanjenje budžeta
Foto: Hasan Bratic

Kako je u petak objavio BBC, ekipe Formule 1 su prihvatile paket mjera štednje uslijed koronavirusa i financijske krize za taj sport, a prema mjerama se budžet ekipa osjetno smanjuje...

Usprkos velikom protivljenju od strane Ferrarija i teškim riječima koje su padale na relaciji Ferrari-McLaren, ekipe Formule 1 ipak su izglasale paket mjera štednje u tom sportu koji predviđa smanjivanje budžeta za ekipe na 145 milijuna dolara za sezonu 2021.

To je za čak 30 milijuna manje od ove sezone, a po planu bi se to trebalo smanjivati još i više pa bi u 2022. budžeti trebali biti 140, a od 2023. do 2025. 135 milijuna dolara. Posljedica je to odgađanja početka nove sezone i smanjivanja broja utrka, kao i održavanja utrka pred praznim tribinama što se planira na ljeto.

Zbog svega toga su prihodi F1 pali te se mora smanjiti i potrošnja, a smanjivanje gornje granice budžeta bi trebalo imati sličan učinak kao i salary cap u NBA i NFL pa je želja organizacije da i manje ekipe prežive krizni period i budu konkurentne.

Podsjećamo, oko ovih mjera su se vodile velike polemike jer su iz Ferrarija, najpoznatije i najbogatije ekipe, odbijali ovakvo rješenje s tvrdnjama da se ovako ruši ugled Formule 1 kao elitnog natjecanja, dok je opozicija predvođena McLarenom tvrdila da su Ferrariju nemaju doticaj s realnosti.

Sezona Formule 1 napokon bi trebala krenuti početkom srpnja s dvije utrke u Austriji, a nakon toga su po planu trebale uslijediti još dvije u Velikoj Britaniji. No zakoni te zemlje onemogućavaju normalno održavanje utrke po kalendaru pa se traže alternativna rješenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!