Nogomet

Od Mužeka i Jurčevića do Marcela Brozovića, Kalinić jedini strijelac

Mihaela Bradovski • petak, 21.08.2020.
Od Mužeka i Jurčevića do Marcela Brozovića, Kalinić jedini strijelac

Brojni hrvatski nogometaši od samostalnosti su nastupali u finalnim susretima Kupa Uefe odnosno Europske lige, a prvi koji je upisao minutažu je Damir Mužek kod Otta Barića u Salzburgu...

Hrvatski nogometaši i prije samostalnosti i nakon proglašenja igrali su važne uloge u svojim klubovima te nastupali u završnici Kupa Uefe ili Europske lige. Neki su kao kapetani podizali pehar, neki proglašavani najboljim igračem finala, dio ih je ostajao na klupi, ali u svakom slučaju davali su doprinos. Večeras će nastupiti još jedan, Marcelo Brozović u dresu Intera.

Prvi Hrvat koji je igrao u finalu tadašnjeg Kupa Uefe od hrvatske samostalnosti, 1994. godine, bio je Damir Mužek. Otto Barić je tada bio trener Austrije Salzburg, a u finalu je protivnik bio Inter iz Milana. U toj prvoj utakmici u Beču Inter je slavio 1:0 golom Nicole Bertija, a Mužek je odradio drugo poluvrijeme umjesto Martina Amerhausera. Tada je član Austrije bio i Nikola Jurčević, no on je propustio prvu utakmicu, ali je zato igrao u uzvratu u Milanu cijelu utakmicu. Mužek je tu ostao na klupi. Niti u uzvratu Austria nije uspjela doći do pobjede, Inter je ponovno bio bolji 1:0, ovaj put golom nizozemskog reprezentativca Wima Jonka.

I godinu dana kasnije Hrvat se borio za trofej, Robert Jarni s Juventusom je ostao kratak i nije uzeo titulu. Sjećamo se tada jake Parme koja je u finalu bila uspješnija i to zajhvaljujući pobjedi u prvom susretu. Dino Baggio donio je Parmi prednost i s tih 1:0 otišla je na uzvrat. U uzvratu je Gianluca Vialli vratio Juventus u igru, no opet je Baggio bio koban, zabio je za konačnih 1:1 i trofej Parme. Jarni je odigrao svih 90 minuta u oba susreta.

2000. godine u finalu u Kopenhagenu susreli su se Galatasaray i Arsenal, a Turci su zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca došli do pobjede. Davor Šuker ušao je u igru kod Arsenala u 115. minuti umjesto Marca Overmarsa između ostalog i zbog jedanaesteraca, ali u prvoj seriji nije bio precizan, pogodio je vratnicu, kasnije je promašio i Patrick Vieira dok su svi igrači Galatasaraya bili precizni i momčad iz Istanbula odnijela je trofej.

Pet godina kasnije finale je igrano u Lisabonu gdje je Sporting iz Lisabona bio domaćin u pravom smislu riječi, ali na kraju je ostao bez trofeja, moskovski CSKA slavio je s 3:1. Do 67. minute u sastavu CSKA bio je i Ivica Olić kojeg je zamijenio Miloš Krasić. Aleksej Berezucki, Juri Žirkov i Vagner Love zabijali su za CSKA dok je Rogerio zabio vodeći pogodak za Sporting nakon pola sata igre.

Manchester je ugostio finale 2008. godine kada je Zenit igrao protiv Rangersa i odnio pobjedu 2:0. I ovdje je jedan Hrvat na kraju slavio i to Ivica Križanac koji je odradio cijelu utakmicu u dresu Zenita. Denisov i Zirjanov u zadnjih 20 minuta osigurali su trofej Rusima.

I sljedeće godine Hrvat je bio s peharom u rukama i to u Istanbulu Darijo Srna koji je sa Šahtarom u produžecima bio bolji od Werdera. Srna je odradio cijelu utakmicu, a na klupi Werdera ostao je Jurica Vranješ. Luiz Adriano je doveo Šahtar u vodstvo koje je poništio Naldo, ali u 97. minuti Jadson je donio pobjedu Ukrajincima.

Na sljedeće finale čekalo se do 2014. godine kada je Ivan Rakitić kao kapetan predvodio Sevillu do trofeja. Protivnik u finalu u Torinu bila je Benfica, u 120 minuta pogodaka nije bilo te je odluka pala s 11 metara gdje je Sevilla bila bolja s 4:2. Rakitić je trebao pucati u petoj seriji, ali nije bilo potrebe. U konačnici proglašen je za igrača utakmice.

Sevilla je obranila titulu sljedeće godine u Varšavi, ali bez Rakitića koji je već tišao u Barcelonu. U dresu Dnipra igrao je Nikola Kalinić i upravo on je bio strijelac prvog pogotka na susretu. Sevilla je do 31. minute okrenula rezultat golovima Krychowiaka i Bacce da bi Rotan na kraju prvog dijela poravnao na 2:2. Pobjedu Sevilli osigurao je Bacca golom u 73. minuti.

Sevillina vladavina nastavila se i 2016. godine kada je u Baselu s 3:1 bila bolja od Liverpoola. Cijelu utakmicu u dresu Redsa odradio je Dejan Lovren, a njegova momčad imala je prednost na odmoru golom . U drugom poluvremenu Coke zabija dva gola, a Gameiro jedan za pobjedu Seville.

2018. godine Šime Vrsaljko s Atleticom je u finalu u Lyonu nadigrao Marseille s glatkih 3:0. Vrsaljko je odradio prvo poluvrijeme nakon čega ga je zamijenio Juanfran, a Atletico je slavio s 3:0 golovima Griezmanna (dva) i Gabija.

Ni prošlogodišnje finale nije proteklo bez Hrvata. Mateo Kovačić odigrao je vrlo dobru utakmicu u pobjedi Chelseaja 4:1 protiv Arsenala. Giroud, Pedro i Hazard (dva) bili su ljudi odluke, a Kovačić je igrao do 76. minute kada ga je zamijenio Ross Barkley. Jedini strijelac za Arsenal bio je Alex Iwobi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!