Ostali sportovi

Zagreb Open prvi seniorski međunarodni turnir 'novog vremena', Samsonov prvi nositelj

Sportnet, Branimir Korać • srijeda, 30.09.2020.
Zagreb Open prvi seniorski međunarodni turnir 'novog vremena', Samsonov prvi nositelj

Trebao se održati u travnju, prebačen je za rujan, na kraju se igra početkom listopada. Riječ je o Zagreb Open, najjačem stolnoteniskom događaju u ovoj godini u Hrvatskoj (1. -2. listopada)...

Neće to biti onaj turnir na kakav smo navikli dosadašnjih godina, kada je u Domu sportova igralo više od 300 igrača iz pedesetak zemalja. Pandemija koronavirusa učinila je svoje, tako da je ovogodišnje izdanje više fokusirano na hrvatske igrače i igračice. No, imat će predznak međunarodni jer će nastupiti natjecatelji iz desetak zemalja. Zanimljiv podatak je da je posljednje službeno natjecanje prije početka pandemije bilo je Europsko prvenstvo do 21 godine u Varaždinu, a sada će Zagreb Open biti prvo seniorsko međunarodno natjecanje nakon gotovo osam mjeseci. 

"Zagreb Open ide, bez obzira na uvjete u kojima smo ga organizirali. Činjenica je da je pandemija sve zaustavila i to što organiziramo turnir je naša velika pobjeda. Kao i da nam dolazi veliki Vladimir Samsonov. Dokaz da je i bez velikih priprema naš turnir priznat i prihvaćen, te se nadamo da će, kad sve stane, biti puno bolji i jači. Bez obzira u kojem formatu ga radili, s ETTU-om ili ITTF-om", istaknuo je direktor HSTS-a Renato Čengić. 

Prvi nositelj je legendarni Vladimir Samsonov, jedan od najvećih europskih stolnotenisača svih vremena. Trostruki europski prvak Hrvatsku ima u lijepom sjećanju s obzirom na to da je čak pet puta bio pobjednik Zagreb Opena, prvi put 1998. Od hrvatskih igrača najviše rangiran je Frane Kojić, 90. igrač na svijetu, i drugi nositelj turnira. 

"Nisam nikad igrao sa Samsonovim. Možemo se susresti jedino u finalu, ali trenutno ne razmišljam o tom susretu. Ima tu dobrih domaćih igrača, izdvojio bih Filipa Čipina i Tomislava Kolareka od kojih sam zadnji put izgubio. Također, imamo tu i naše mlade snage poput Ivora Bana i Filipa Borovnjaka, kao i još nekih igrača. Bit će izazovno za igrati, s renkingom i statusom jesam favorit, ali da bi ušao u finale prvo treba dobiti tri meča. Ako i do susreta sa Samsonovim dođe bit će mi drago, ako ne valjda će biti još prilika", kazao je Kojić.   

Treći nositelj je Tomislav Kolarek, a četvrti Srbin Lorencio Lupulescu, dok će ostali u kvalifikacije. Kod djevojaka prve četiri nositeljice su Hrvatice, prva je Ivana Malobabić, a zatim slijede Ida Jazbec, Andrea Pavlović i Dorina Srebrnjak, ostale igračice će u kvalifikacije. 

"Veseli me da ima i stranih igračica, voljela bih da ih ima još i više. U dobroj sam formi, u Austriji sam sa svojom ekipom Villach osvojila drugo mjesto. U finalu smo izgubili od Linz Froschberga (3:1), a jedinu pobjedu sam ja ostvarila. Fizički se također dobro osjećam, radim po programu kondicijskog trenera Sandra Dervoza. Koliko će mi značiti to što sam prva nositeljica ne znam, ionako ako želiš biti prvi moraš sve pobijediti", zaključila je Malobabić.  

Na turniru do 21 godine prvi nositelj je Rumunj Chirita, slijede ga naši Ivor Ban i Lovro Zovko. U ženskoj U-21 konkurenciji prva nositeljica je Andrea Pavlović, aktualna seniorska prvakinja, a slijede je Rumunjka Plaian i Hana Arapović. 

U četvrtak u dvorani II Doma sportova sve starta u 9 sati, a završit će oko 21 sat finalima u U-21 konkurenciji. U nedjelju se starta u 9 sati, a finala su od 15.15.  Gledateljima ulaz neće biti dozvoljen, a turnir će se igrati pod strogim COVID-19 protokolom.

FOTO: ITTF

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!