Liga prvaka, nokaut faza, osmina finala - uzvrati, 09.03.2021, 21:00 h
Juventus
Juventus 3:2 Porto
Porto

Juventusu pobjeda u produžetku nedovoljna, Oliveira golčinom poslao Porto dalje

Matej Kačan • utorak, 09.03.2021.
Juventusu pobjeda u produžetku nedovoljna, Oliveira golčinom poslao Porto dalje

Pravu dramu u 120 minuta smo imali prilike gledati u Torinu na uzvratnom susretu osmine finala Lige prvaka između Juventusa i Porta. Porto je u produžetku obranio 2:1 prednost te je prošao dalje usprkos 3:2 porazu...

S obzirom na to kako je Juventus izgledao u prvoj utakmici i prvom poluvremenu protiv Porta, ništa nije ukazivalo na to kakva će se drama rasplesti u Torinu po završetku dvomeča između Juventusa i Porta. Portugalci su donijeli 2:1 prednost od kuće i istu su obranili, ali tek nakon 120 minuta teške bitke i pet pogodaka.

U prvom dijelu se nastavilo jako blijedo izdanje Juventusa iz prve utakmice. Bianconeri su neuspješno pleli mrežu oko portugalskog šesnaesterca, dok je po gotovo svakoj osvojenoj lopti gostiju išla ubojita kontra koja bi završavala opasnom situacijom za Porto, posebno kad su se gosti opustili nakon vodstva.

Ipak je prvu situaciju imao Alvaro Morata već u trećoj minuti kad je dobro pucao glavom, ali Agustin Marchesin brani. Nakon toga Porto vlada terenom, a sjajnu priliku već u sedmoj ima Mehdi Taremi koji prvo puca u blok, a onda iz odbijanca u gredu.

Deset minuta nakon te situacije stiže i vodstvo za Porto. Marih Demiral je pokušao oduzeti loptu napadača gostiju, ali je u svom kaznenom prostoru pokušao učiniti pregrubo. Bjorn Kuipers pokazuje na bijelu točku odakle je siguran Sergio Oliveira.

Nakon toga slijedi razdoblje bolje igre Porta i nekoliko dobrih udaraca, a u 27. se s druge strane opet ukazao Morata koji je dobio zicer u petercu s lijeve strane nakon ubačaja Cuadrada. Španjolac prima na prsa i puca, ali je opet Marchesin uspješniji.

Koliko malo prostora treba Oliveiri za opasan udarac je opet osjetio Szczesny u drugoj minuti nadoknade prvog dijela, ali ovaj put Poljak brani i staje na put između Oliveire i drugog pogotka te potpunog rješavanja dvomeča.

No, početkom drugog dijela Juventus je ipak izjednačio i učinio šanse za povratak ili preokret vrlo realnima. U 49. minuti je Leonardo Bonucci napravio ono što već godinama radi ponajbolje od svih braniča na svijetu. Poslao je "teledirigiranu" dugu loptu iz zadnje linije, a Cristiano Ronaldo bježi iza leđa obrani.

No, Portugalac je bio leđima okrenut golu pa je samo ostavio za natrčalog Federica Chiesu koji s nekih 12 metara s lijeve strane gađa sami suprotni kut za 1:1 i u tom trenutku Juventusu nedostaje samo gol za produžetak. Portu je situacija dodatno otežana u 54. minuti kad Taremi odjednom postaje tragičar utakmice.

Nakon što je pogodio gredu u ranoj fazi, potpuno bez razloga je nakon jednog prekršaja napucao loptu te je zaradio drugi žuti te crveni karton i Porto od komotne situacije u samo devet minuta drugog dijela mora braniti prednost s igračem manje i situacija se komplicira.

U 57. minuti je Juventus već skoro nadoknadio sve. Rabiot šalje još jednu dugu dijagonalu na koje je obrana Porta očito ranjiva, ovaj put bježi Chiesa, ali i njemu malo previše bježi lopta te Talijan tek iz pada uspijeva pogurati loptu pored istrčalog vratara samo u vratnicu pa korner.

No, šest minuta kasnije opet Chiesa, a ovaj put pomoći nema. Cuadrado šalje ubačaj s desne strane, na suprotnoj strani i na drugoj stativi je Chiesa koji iz blizine gađa glavom, a lopta od rukavice vratara i de u mrežu. Kuipers je nakon konzultacije s VAR-om priznao gol i natrag smo na početku svega uz igrača više za domaće.

Nakon pogotka je Juventus očekivano potpuno zagospodario terenom i imao je dvije opasnije prilike, ali najveća šansa dolazi sa strane gostiju u 85. minuti. Moussa Marega je na leđima okrenuo dvojicu i pucao u bliži kut, ali lopta ide malo pokraj gola.

U sudačkoj nadoknadi su se nakratko ponadali domaćini da su sve riješili kad je Morata pobjegao obrani i zabio iz jedan na jedan situacije, ali je odmah mahano zaleđe i rezultat ostaje 2:1 te sve ukazuje da se ide u produžetke. Nisu ni tu stala uzbuđenja, u trećoj minuti nadoknade Cuadrado odapinje bombu s desne strane s 15-ak metara, ali lopta odsjeda na gredi, a ne u golu i Juventus je opet zapucao četvrtfinale.

Ušlo se zato u dodatnih pola sata, a u prvoj polovici tog dodanog vremena je Juventus opet dominirao. Ipak, u tih 15 minuta opet je najbolja prilika sa strane Porta kad je Corona dobro okrenuo čuvara i ubacio s lijeve strane, ali udarac Marege glavom brani domaći vratar.

A u drugom produžetku se događa i ključan trenutak susreta. Naizgled bezazlen prekršaj na nekih 30 metara od gola Juventusa, a loptu uzima Sergio Oliveira koji ispaljuje nisku bombu koja se prvo malo odbija od živog zida, a onda i od rukavice vratara i stative za 2:2 u 115. minuti.

To znači da Juventusu trebaju još dva pogotka i 4:2 pobjeda za prolaz, a već minutu i pol kasnije Bernardeschi izvodi korner, Rabiot je najviši u skoku i šalje loptu u mrežu za 3:2 te Juventusu treba još pogodak u posljednje dvije minute i nadoknadi za prolaz.

No, do toga nije došlo i talijanski velikan vrlo brzo završava svoj nastup u elitnom europskom natjecanju, dok Porto čini najveće iznenađenje nokaut faze Lige prvaka.

Liga prvaka, osmina finala:
Juventus - Porto 3:2 (2:1)

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Borussia D.2:2Sevilla
Juventus3:2 *Porto
Liverpool2:0RB Leipzig
PSG1:1Barcelona
Manchester City2:0Borussia M.
Real Madrid3:1Atalanta
Bayern2:1Lazio
Chelsea2:0Atlético Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Borussia D.2:2Sevilla
Juventus3:2 *Porto
Liverpool2:0RB Leipzig
PSG1:1Barcelona
Manchester City2:0Borussia M.
Real Madrid3:1Atalanta
Bayern2:1Lazio
Chelsea2:0Atlético Madrid

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!