Košarka

Preminuo legendarni košarkaš Lakersa Elgin Baylor

Matej Kačan • ponedjeljak, 22.03.2021.
Preminuo legendarni košarkaš Lakersa Elgin Baylor

Aktualni NBA prvaci LA Lakersi objavili su u ponedjeljak tužnu vijest. Još jedna igračka legenda ove franšize je napustila ovaj svijet, a riječ je o Elginu Bayloru koji je preminuo u 87. godini života...

NBA liga i svijet su od ponedjeljka siromašniji za još jednu košarkašku legendu. U 87. godini života je prirodnom smrću preminuo legendarni košarkaš LA Lakersa Elgin Baylor. Baylorovu smrt su priopćenjem potvrdili i sami Lakersi.

NBA prvaci su napisali da je Baylor preminuo u miru, prirodnom smrću okružen suprugom i obitelji. Supruga Elaine je u priopćenju zamolila da se obitelji dozvoli oplakivanje u miru i privatnosti.

Baylor je u NBA svijetu poznat kao jedna od prvih istinskih superzvijezda, jedan od pionira za afroameričke NBA zvijezde te ponajbolji igrač bez NBA naslova u povijesti. Biran je prvim izborom drafta 1958. u Minneapolis Lakerse koji se kasnije sele u Los Angeles, a Baylor je vjeran Lakersima ostao do kraja igračke karijere.

Ona je trajala 13 godina, do 1971. te je u tom razdoblju 11 puta biran na All-Star momčad te deset puta u najbolje NBA ekipe. Bio je i novak sezone 1958/59, a član je i Kuće slavnih. Baylor se umirovio početkom sezone 1971/72, a tako je nesretno propustio dva velika postignuća.

Naime, samo jednu utakmicu nakon Baylorovog umirovljenja su Lakersi postavili rekord od 33 uzastopne pobjede, dok će na kraju te sezone osvojiti i NBA naslov. Iako nije sudjelovao u finalu i doigravanju, Baylor je dobio počasni prsten kao član te ekipe.

U tandemu s Jerryjem Westom je tvorio najveće NBA rivalstvo u povijesti protiv Boston Celticsa te je Lakerse vodio u sedam NBA finala, ali bez uspjeha. Sa sedam izgubljenih finala je Baylor drugi na vječnoj listi, više ima upravo West s osam.

Baylor je jedno vrijeme bio i vlasnik NBA rekorda za najviše poena na utakmici sa 71 koje je ubacio u sezoni 1960/61, a kasnije će to nadmašiti tek Wilt Chamberlain više puta (100, 78, 73, 72) te Kobe Bryant s 81 poenom.

Baylor je nakon igračke karijere kratko bio trener New Orleans Jazza, ali je najveći dio posvetio ulozi generalnog menadžera Los Angeles Clippersa te je 2006. ponio i nagradu za NBA menadžera godine. S te je pozicije uklonjen početkom 2009. godine zbog optužbi koje je podnio na račun tadašnjeg vlasnika zbog diskriminacije na osnovi rase i dobi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!