Nogomet

Euro 1968: Talijanima novčić donio finale, a do titule stigli kroz ponovljenu utakmicu

Branimir Korać • nedjelja, 16.05.2021.
Euro 1968: Talijanima novčić donio finale, a do titule stigli kroz ponovljenu utakmicu

Završnica Europskog prvenstva 1968. godine održana je u Italiji, a domaćin je odnio titulu. Jugoslavija je još jednom došla do finala i pokleknula...

Treće europsko prvenstvo održano je 1968. godine i to prvi put pod nazivom Europsko prvenstva. Prva dva izdanja odigrana su pod nazivom Kup nacija što je promijenjeno uoči ovog izdanja.

Sve više reprezentacija sudjelovalo je u kvalifikacijama.Sjećamo se premijernog izdanja 1960. godine kada su brojne velike reprezentacije otkazale nastup, točnije nisu prihvatile pozivnicu za kvalifikacije stoga ih je nastupilo svega 17. Već na prošlom izdanju taj broj se povećao na 28, a na ovom za još dodatne tri reprezentacije na 31. U kvalifikacijama su trebale biti 33 reprezentacije, međutim neposredno prije početka Malta i Island odustali su od nastupa, a na ovom Prvenstvu debitirala je Zapadna Njemačka.

Zapadna Njemačka bila je u jedino skupini s tri reprezentacije te se borila za prvo mjesto s Jugoslavijom i Albanijom. Samo prvi iz skupine išao je dalje, a Zapadna Njemačka propustila je ogromnu priliku za prvo mjesto. Naime trebala je u zadnjem kolu svladati totalnog autsajdera Albaniju koja je bila bez bodova i s gol razlikom 0:12, ali Nijemci su podbacili i odigrali 0:0.

Prvo mjesto u skupini tako je pripalo Jugoslaviji kojoj su dvije pobjede izravno donijeli hrvatski igrači. Na startu u Beogradu Jugoslavija je svladala Njemačku s 1:0 golom Joška Skoblara dok je u Tirani Jugoslavija slavila s 2:0 golovima Slavena Zambate. Zambata je bio strijelac i u Hamburgu, ali tamo je Zapadna Njemačka upisala pobjedu 3:1.

Iznenađenje je priredila i Bugarska koja je završila prva u skupini ispred Portugala i Švedske, Mađari su ostavili iza sebe Istočnu Njemačku i Nizozemsku za koji je debitirao i Johann Cruijff. Najuvjerljiviji u grupnoj fazi bili su Talijani 11 od mogućih 12 bodova i gol razlikom 17:3. Spomenimo kako su se i Englezi plasirali ispred Škota zahvaljujući remiju u Glasgowu u posljednjem kolu 1:1, a susret je odigran pred najviše gledatelja u povijesti europskih prvenstva, nevjerojatnih 130.711.

Prvoplasirane reprezentacije u skupini plasirale su se u četvrtfinale gdje su igrale po dvije utakmice, jednu na svom travnjaku i jednu u gostima. Bugari nisu imali snage za novo iznenađenje, ali nisu bili daleko, Italija je ipak bila bolja s ukupnih 4:3. Mađari su dobili prvu utakmicu protiv Sovjetskog Saveza s 2:0, ali tjedan dana kasnije u Moskvi su Sovjeti bili bolji s 3:0.

Momčad Eura

Dino Zoff (Italija)
Mirsad Fazlagić (Jugoslavija)
Giacinto Facchetti (Italija)
Albert Šesternev (SSSR)
Bobby Moore (Engleska)
Ivica Osim (Jugoslavija)
Sandro Mazzola (Italija)
Angelo Domenghini (Italija)
Geoff Hurst (Engleska)
Luigi Riva (Italija)
Dragan Džajić (Jugoslavija)

Najzvučnije četvrtfinale bilo je ono između Engleske i Španjolske, a Englezi su tu bili bolji s ukupnih 3:1. Bobby Charlton donio im je 1:0 pobjedu na Wembleyju, a nova pobjeda upisana je na Santiago Bernabeuu.

Najuvjerljivija je bila Jugoslavija koja je nakon 1:1 u Marseilleu, u Beogradu s čak 5:1 pregazila Francusku. Po dva gola postigli su Ilija Petković koji će u budućnosti preseliti u francuski Troyes, te Vahidin Musemić, inače stariji brat Husrefa, također budući internacionalac uz Francuskoj i to u Nici. Konačnih 5:1 postavio je Dragan Džajić, također budući igrač francuskog kluba i to Bastije.

Dok je Sovjetski Savez igrao na svojoj trećoj završnici, a Jugoslavija drugoj, Engleska i Italija prvi put su se ovdje našli. Talijani su ujedno dobili i domaćinstvo te su svom silom htjeli do trofeja. Imali su vrlo kvalitetnu reprezentaciju sa Zoffom, Facchettijem, Riverom, Mazzolom, Rivom, ali su uz dosta muke došli do trofeja.

U polufinalu su igrali protiv Sovjetskog Saveza, a taj susret ušao je u povijest. Završilo je 0:0 i to je jedini reprezentativni sraz europskih reprezentacija koji je odlučen bacanjem novčića. Sreća se nasmiješila Italiji koja prolazi u finale.

U drugom polufinalu Jugoslavija je igrala protiv Engleske i slavila 1:0, a junak je bio Džajić koji je u 86. minuti svladao Gordona Banksa i odveo Jugoslaviju u finale.

Tamo je Jugoslavija propustila veliku priliku za titulu. Bila je bolji protivnik, vodila od 39. minute golom Džajića, ali napadač milanskog Intera Angelo Domenighini izjednačio je u 80. minuti. Rezultat se nije mijenjao niti u produžecima, a ovaj put nije bilo lutrije s novčićem već se dva dana kasnije igrača druga utakmica.

U njoj je Italija ipak bila bolja i golovima Luigija Rive i Pietra Anastasija slavila je s 2:0.

Od igrača iz hrvatskih klubova na završnici je nastupio samo Hajdukov branič Dragan Holcer. Skoblar se oprostio prije kraja kvalifikacija, Zambata nije pozvan, u kadru su bili Mladen Ramljak i Rudi Belin, ali nisu igrali.

FINALE:

Italija - Jugoslavija 1:1 produžeci

Rim, Olimpico, 68.817

Sudac: Gottfried Dienst (Švicarska

Strijelci: 0:1 Džajić (39.), 1:1 Domenghini (80.)

Italija: Dino Zoff, Tarcisio Burgnich, Aristide Guarneri, Ernesto Castano, Giacinto Facchetti, Giovanni Lodetti, Giorgio Ferrini, Antonio Juliano, Angelo Domenghini, Pietro Anastasi, Pierino Prati

Jugoslavija: Ilija Pantelić, Mirsad Fazlagić, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Milan Damjanović, Dobrivoje Trivić, Miroslav Pavlović, Jovan Aćimović, Ilija Petković, Vahidin Musemić, Dragan Džajić

Italija - Jugoslavija 2:0

Rim, Olimpico, 32.886

Sudac: Jose Maria Ortiz de Mendibil (Španjolska)

Strijelci: 1:0 Riva (12.), 2:0 Anastasi (31.)

Italija: Dino Zoff, Tarcisio Burgnich, Aristide Guarneri, Sandro Salvadore, Giacinto Facchetti, Roberto Rosato, Sandro Mazzola, Giancarlo de Sisti, Angelo Domenghini, Pietro Anastasi, Luigi Riva

Jugoslavija: Ilija Pantelić, Mirsad Fazlagić, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Milan Damjanović, Dobrivoje Trivić, Miroslav Pavlović, Jovan Aćimović, Idriz Hošić, Vahidin Musemić, Dragan Džajić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!