Nogomet

EURO 2000: Završnica bez Hrvatske, finale riješeno zlatnim golom

Branimir Korać • petak, 04.06.2021.
EURO 2000: Završnica bez Hrvatske, finale riješeno zlatnim golom

Nastavak eksperimenta na Europskom prvenstvu 2000. godine. Pogodak u produžetku je nazvan tzv. zlatni gol i on je odmah donosio pobjedu bez nastavka igranja...

Prvo Europsko prvenstvo kojem su domaćin bile dvije države održano je 2000. godine, a domaćinstva su se prihvatili Belgija i Nizozemska. Prvenstvo na kojem je viđen vrlo kvalitetan nogomet, proteklo je bez Hrvatske koja je jedini put od svoje samostalnosti ostala bez završnice Eura.

Bio je to kvalifikacijski ciklus nakon bronce na SP-u u Francuskoj, a od prvog susreta s Republikom Irskom nije to izgledalo posebno dobro. Irci su u Dublinu slavili s 2:0 i Hrvatska je u kvalifikacije ušla porazom. Bio je to doduše jedini poraz, ali upisala je i tri remija, dva protiv Jugoslavije i jedan protiv Makedonije i tu joj je nedostajalo bodova za prolaz.

S Jugoslavijom je u Beogradu odigrala 0:0 u onom susretu tijekom kojeg je na Marakani nestalo struke da bi nakon toga u Zagrebu remizirali 2:2, Bokšić i Stanić zabijali su za Hrvatsku, a Stanković i Mijatović za Jugoslaviju. Bilo je to posljednje kolo kvalifikacija, Hrvatskoj je trebala pobjeda za prolaz, a na kraju je doživjela ogromno razočaranje nakon kojeg je došlo i do određenih promjena u reprezentaciji.

Ispadanje Hrvatske bilo je ujedno i najzvučnije ispadanje u kvalifikacijama. Kasnije kroz dodatne kvalifikacije od favorita nije prošla Ukrajina umjesto koje prvi put na završnicu odlazi Slovenija.

Završnica je donijela niz sjajnih utakmica, nije nedostajalo iznenađenja, a jedno od njih je i rasplet u skupini A. Portugal i Rumunjska izborili su nokaut fazu, a iza njih su ostali Engleska i Njemačka. U zadnjem kolu i jedni i drugi imali su šansu za prolaz. Engleska je igrala protiv Rumunjske, dalje bi je dovoljan i bod, ali ona je izgubila 3:2 golom Ioana Viorela Ganee iz kaznenog udarca u 89. minuti. U takvom raspletu šansa se otvorila i za Njemačku, no ona umjesto da upiše pobjedu odigrava vrlo lošu utakmicu i Portugal slavi 3:0 uz hat-trick Sergija Conceicaa.

U skupini B Italija je dominirala i sa stopostotnim učinkom završila na vrhu. Domaćin Belgija nije prošao dalje, u zadnjem kolu bio je dovoljan i remi protiv Turaka, ali Turska je slavila 2:0 golovima Hakana Sukura i tako je prošla dalje.

MOMČAD TURNIRA

Fabien Barthez (Francuska)
Francesco Toldo (Italija)

Laurent Blanc (Francuska)
Lilian Thuram (Francuska)
Marcel Desailly (Francuska)
Fabio Cannavaro (Italija)
Paolo Maldini (Italija)
Alessandro Nesta (Italija)
Frank de Boer (Nizozemska)

Demetrio Albertini (Italija)
Patrick Vieira (Francuska)
Josep Guardiola (Španjolska)
Rui Costa (Portugal)
Edgar Davids (Nizozemska)
Luís Figo (Portugal)
Zinédine Zidane (Francuska)

Thierry Henry (Francuska)
Savo Milošević (Jugoslavija)
Raúl González (Španjolska)
Patrick Kluivert (Nizozemska)
Nuno Gomes (Portugal)
Francesco Totti (Italija)

C skupina također je donijela dramu do samog kraja. U zadnje kolo su svi ušli znajući da mogu i ispasti i proći dalje. Španjolska je u sudačku nadoknadu protiv Jugoslavije ušla na trećem mjestu, a natjecanje završila na prvom. Jugoslavija je vodila 3:2 da bi u 94. minuti Gaizka Mendieta izjednačio, a zatim minutu kasnije Alfonso zabio za pobjedu i prolaz Španjolske. Dalje je otišla i Jugoslavija na osnovu većeg broja postignutih golova nego Norveška.

Nizozemska i Francuska lakoćom su prošli dalje iz skupine u kojoj su bile i Češka i Danska.

Prvo četvrtfinale odigrano je u Amsterdamu gdje je Portugal bio bolji od Turske s 2:0. Već nakon pola sata igre Alpay je isključen, a s igračem više Portugal uz dva gola Nuna Gomesa glatko slavi.

Dalje su otišli i Talijani koji su već u prvom poluvremenu odradili posao protiv Rumunja. Na odmoru je bilo 2:0 za Italiju golovima Tottija i Inzaghija, u drugom dijelu Gheorghe Hagi zarađuje drugi žuti karton i Talijani mirno privode meč kraju.

Jugoslavija je u Rotterdamu doživjela totalni kolaps protiv Nizozemske i izgubila je čak 6:1. Tri gola Patricka Kluiverta, dva Marca Overmarsa i autogol Dejana Govedarice presudili su našim susjedima.

Francuska je bila bolja od Španjolske i golovima Zinedinea Zidanea i Yourija Djorkaeffa slavila je 2:1.

Prvo polufinale bit će ujedno i prva utakmica riješena zlatnim golom. Francuska i Portugal odigrali su zanimljivu utakmicu u kojoj je Portugal poveo golom Gomesa, a Thierry Henry je izjednačio početkom drugog dijela. Duboko u drugom produžetku Abel Xavier u padu je igrao rukom, Gunter Benko dosudio je kazneni udarac na užas Portugalaca koji su žestoko prosvjedovali. Zidane je zabio i odveo Francusku u finale.

Abel Xavier predvodio je vrijeđanje sudaca i zaradio je devet mjeseci suspenzije, isključen je i Nuno Gomes, Luis Figo, Paulo Bento nitko se nije mirio s ovom odlukom.

U drugom polufinalu Italija je izdržala i s igračem manjeod 34. minute kada je isključen Zambrotta.Francesco Toldo bio je junak Talijana, obranio je i kazneni udarac Franku de Boeru tijekom susreta, a u raspucavanju Nizozemci su bili loši i nisu realizirali čak tri od četiri penala.

U veliko finale Francuska je ušla kao favorit, ali Italija je povela. U 55. minuti Gianluca Pessotto je nabacio, a Marco Delvecchio zabio za vodstvo da bi u 93. minuti Francuze spasio Sylvain Wiltord. Titulu prvaka Francuzima je donio David Trezeguet zlatnim golom u 103. minuti na asistenciju Roberta Piresa.

FINALE

Italija - Francuska 1:2 (1:1)

De Kuip, Rotterdam, 48.200 gledatelja

Sudac: Anders Frisk (Švedska)

Strijelci: 1:0 Delvecchio (55.), 1:1 Wiltord (93.), 2:1 Trezeguet (103.)

Italija: Francesco Toldo, Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta, Mark Iuliano, Gianluca Pessotto, Paolo Maldini, Demetrio Albertini, Luigi Di Biagio (Ambrosini 66.), Stefano Fiore (Del Piero 53.), Francesco Totti, Marco Delvecchio (Montella 86.)

Francuska: Fabien Barthez, Lilian Thuram, Marcel Desailly, Laurent Blanc, Bixente Lizarazu (Pires 86.), Patrick Vieira, Didier Deschamps, Youri Djorkaeff (Trezeguet 76.), Zinedine Zidane, Thierry Henry, Christophe Dugarry (Wiltord 58.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!