Nogomet

Dalić: 'Okvirno znamo i kako ćemo igrati i s kojim sastavom'

Branimir Korać • petak, 04.06.2021.
Dalić: 'Okvirno znamo i kako ćemo igrati i s kojim sastavom'
Foto: Pixsell

Hrvatska nogometna reprezentacija vraća se pripremama za Europsko prvenstvo. Nakon dvodnevnog odmora, igrači su se ponovno okupili u Zagrebu...

Prvi dio priprema je okončan prijateljskom utakmicom protiv Armenije, a drugi dio kreće danas. Zlatko Dalić zadovoljan je odrađenim, ali još uvijek ga muči Armenija i samo 1:1.

"Zadovoljan sam, osim rezultata protiv Armenije, sve drugo bilo je dobro. Imali smo te sitne probleme s ozljedama, pogotovo kod Lovrena i taj problem rješavamo. Sve drugo je odrađeno kako je i zamišljeno. Tih 1:1 s Armenijom jedino ostavlja gorak okus. To je utakmica u kojoj smo morali pobijediti s 4-5:0 i samo sam s tim nezadovoljan."

Ono na što će se sada fokusirati je priprema za Englesku i posebno prekide koji su problem.

"Slijedi sada priprema za Englesku, radit ćemo na prekidima da se tu uspijemo obraniti. Utakmica s Belgijom bit će dobar ispit i tu ćemo vidjeti neke stvari koje nisu dobre i te stvari ćemo ispraviti kroz tih pet dana, osvježavat ćemo ekipu i standardizirati je."

Ono što je dobro nakon toga susreta je veliki broj stvorenih prilika. Problem je realizacija koja svakako mora biti bolja.

"Veliki je plus da smo stvorili 6-7 stopostotnih šansi što nismo uspjeli u cijelom dosadašnjem dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a minus je da to nismo realizirali. U završnici smo bili malo nonšalantni i neodgovorni. Da smo mi realizirali te šanse koje je lakše promašiti nego zabiti, rezultat bi bio povoljniji, a atmosfera ljepša. Međutim kada sam vidio da smo pretrčali 118 kilometara, da smo imali puno visokog intenziteta i sprinta, onda sam s tim zadovoljan."

Što se tiče zdravstvenog stanja, situacija ide na bolje. Lovren napreduje, a Gvardiol i Brekalo su lakše ozlijeđeni.

"Lovren još uvijek radi prema posebnom programu, ali ide prema boljem. Gvardiol i Brekalo imaju ozljedu i pripazit ćemo ih. Ako danas na treningu ne budu na sto posto, neće konkurirati za Belgiju. Nema smisla forsirati i tjerati ih na stopostotan rad ako nije sve u redu, pričekat ćemo ih, ali prema svim nalazima mislim da će biti dobro."

Slijedi pripremni dvoboj protiv Belgije. Bit će tzo pravi izazov i pokazatelj gdje se Hrvatska trenutno nalazi.

"Belgija je za nas veliki ispit i izazov. Igramo protiv prve reprezentacije svijeta prema Fifinoj ljestvici. Riječ je o jako snažnoj momčadi i još igramo na njihovom terenu. Jako dobra priprema za Englesku i na toj utakmici moramo pokazati našu kvalitetu i snagu, posebno u fazi obrane gdje se moramo oduprijeti jakom protivniku koji ima sjajne individualce. Iz te utakmice možemo izvući ono što trebamo korigirati uoči Engleske. Ta će nam utakmica pokazati jesmo li na pravom putu ili nismo."

"Rezultat je uvijek bitan, to sam govorio dečkima i prije Armenije. Dobar rezultat uvijek nosi pozitivnu atmosferu i rast samopouzdanja, pogotovo ako ga ostvarite protiv prve reprezentacije svijeta."

Koronavirus stvara probleme na sve strane pa su tako Škoti bez čak sedmorice igrača igrali pripremnu utakmicu protiv Nizozemske.

"Imali su sedam igrača van ekipe i pored toga odigrali su 2:2 s Nizozemskom, vodili su 2:1 do zadnje minute.To je taj problem koji nas sve prati, evo i kod nas su svakodnevna testiranja što je psihološki pritisak i stalno stvara teret jer konstantno o tome svi mislimo i razmišljamo. Ali tu ne možemo ništa, moramo živjeti s tim."

Izbornik priznaje kako manje više zna s kojim kadrom će istrčati protiv Engleske.

"Okvirno znamo i kako ćemo igrati i s kojim sastavom, ali to ćemo ostaviti za sebe kao što to uvijek i radimo. Isprobat ćemo to na današnjem treningu i sutra. Ono što je jako bitno, moramo se standardizirati, moramo odrediti početnu postavu i dati zadatke igračima."

"Imamo pred sobom tri sigurne utakmice, a Engleska će biti posebna utakmica. Mi se tu moramo drugačije postaviti nego protiv Škotske i Češke. Ovisno o protivniku i onome što trebamo, slagat ćemo ekipu. I Kramarić i Vlašić i Pašalić su jako blizu sastavu, ovisi o protivniku i našim zahtjevima. Ovdje nema mjesta nezadovoljstvu ili nekakvom nesuglasju. Na kraju cijele priče ja sam taj koji odgovara i slaže ekipu."

Što se tiče glavnih kandidata za titulu, Dalić smatra kako čak devet reprezentacija može u tu borbu.

"U ovom trenutku je devet reprezentacija koje s pravom mogu očekivati titulu prvaka Europe. Po meni su to aktualni svjetski prvaci Francuzi, tu su i Englezi koji imaju sjajnu momčad, mladu koja dolazi i na kraju krajeva igraju na domaćem terenu. Tu su i aktualni prvaci Europe Portugalci i to su reprezentacije koje su po meni u najužem krugu. Ali i svi drugi uključujući nas, Španjolsku, Njemačku, Italiju, Nizozemsku, Belgiju... To su reprezentacije koje imaju velike šanse. Bit će neizvjesno, kvalitetno i teško Europsko prvenstvo."

Rezultati u zadnje vrijeme nisu bili sjajni, ali...

"Hrvatski narod nas čeka, čeka reprezentaciju da napravi dobar rezultat, da mu donese puno veselja. Mi tu odgovornost moramo prihvatiti. Rezultati nisu bili najsjajniji, ali svi zacrtani ciljevi su ostvareni. Nama jako nedostaju navijači, zna se kakva je sinergija navijača i naše reprezentacije."

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!