Nogomet

Euro 2004: Otto Rehhagel i Grčka napravili čudo u Portugalu

Jan Šneler • subota, 05.06.2021.
Euro 2004: Otto Rehhagel i Grčka napravili čudo u Portugalu

Europsko prvenstvo odigrano 2004. godine u Portugalu svi će pamtiti po jednom od najvećih iznenađenja u povijesti velikih natjecanja i osvajanju naslova jedne male nogometne nacije…

Na gotovo svakom velikom nogometnom natjecanju dogodi se neko iznenađenje i to je potpuno očekivano. Turnirski tip natjecanja drugačiji je od ligaškog, ponekad važniju ulogu od kvalitete imaju forma i ozračje te nerijetko favoriti imaju problema s nominalno slabijim ekipama na takvim natjecanjima.

Te 2004. godine vjerojatno nitko nije očekivao da bi Grčka mogla osvojiti Europsko prvenstvo. Krenimo od grupne faze u kojoj su Grci započeli turnir baš protiv domaćina kojeg su svladali u finalu. Prva utakmica turnira odigrana je u Portu i Grčka je slavila s 2:1. Portugal je bio dominantniji, imao više prilika, ali tu se već vidjelo da je Otto Rehhagel posložio pakleno čvrstu momčad.

Pogotke su postizali Georgios Karagounis i Angelos Basinas, a samo je u posljednjim minutama Cristiano Ronaldo ublažio poraz Portugalaca. U drugom kolu Grčku je čekala motivirana Španjolska koja je u Portu imala veliku podršku svojih navijača. Ipak, niti Španjolci nisu uspjeli slomiti Grke premda je Fernando Morientes zabio za vodstvo.

Izjednačenje i važan bod Grčkoj je donio Angelos Charisteas koji će se kasnije pokazati kao presudan faktor u osvajanju titule. Nakon dva kola, Grci su imali četiri osvojena boda, jednako kao i Španjolska, ali s boljom gol razlikom. Obzirom na to da je Portugal imao tri boda, Grčka je prošla dalje i samo je bilo pitanje s kojeg će mjesta u četvrtfinalu.

Momčad EP


Vratari

Petr Čech (Češka)

Antonios Nikopolidis (Grčka)

Braniči

Sol Campbell (Engleska)

Ashley Cole (Engleska)

Traianos Dellas (Grčka)

Giourkas Seitaridis (Grčka)

Gianluca Zambrotta (Italija)

Ricardo Carvalho (Portugal)

Olof Mellberg (Švedska)

Veznjaci

Pavel Nedved (Češka)

Frank Lampard (Engleska)

Zinedine Zidane (Francuska)

Michael Ballack (Njemačka)

Theodoros Zagorakis (Grčka)

Luis Figo (Portugal)

Maniche (Portugal)

Napadači

Milan Baroš (Češka)

Jon Dahl Tomasson (Danska)

Wayne Rooney (Engleska)

Angelos Charisteas (Grčka)

Ruud van Nistelrooy (Nizozemska)

Cristian Ronaldo (Portugal)

Henrik Larsson (Švedska)

Zbog toga i taj poraz od Rusije u posljednjem kolu (2:1) nije teško pao Grcima jer su dobili malo vremena za odmor i rekuperaciju prije susreta četvrtfinala s Francuskom. Francuzi su u skupini bili s Hrvatskom i igrali su solidan nogomet međutim nije to izgledalo sjajno protiv Grčke. Teško je sada reći radi li se o umoru pojedinih igrača koji su već bili na zalazu karijere ili nečemu drugome, ali možemo bez pretjerivanja reći kako je Grčka izgledala jako dobro.

Već poznata njihova čvrstina i pritisak sada su dobili novu notu, a jedan od heroja je opet bio Charisteas. Napadač Werdera postigao je jedini pogodak premda je fantastičan posao prije pogotka napravio asistent Theodoros Zagorakis. Grci su tako napravili novo čudo i ušli među četiri najbolje momčadi na Euru, a tamo ih je za mjesto u finale čekala Češka koju su mnogi vidjeli kao prvog favorita prvenstva.

Češka je opravdala status favorita, bila je dominantnija, imala daleko veći broj pokušaja, ali Grčka je svojim „ružnim“ nogometom uspjela još jednu utakmicu okrenuti na svoju stranu. Česi su doista igrali prekrasan nogomet, sjajni su bili Jan Koller i Milan Baroš, još uvijek je u snazi bio Karel Poborsky, ali te noći na stadionu Sportinga u Lisabonu sve je išlo na grčku stranu.

Jedini pogodak postignut je u produžecima i taj susret također je ušao u povijest kao prvi na Euru koji je odlučen pravilom srebrnog pogotka. Strijelac je bio Traianos Dellas. Grčka, kojoj je nakon 1980. godine, ovo bio prvi nastup na Euru, sada je uspjela doći u finale, igrati za naslov. Da sve bude još zanimljivije, po prvi put u povijesti europskih i svjetskih smotri, dvije momčadi koje su igrale prvi susret igrat će i finale.

Zbog žutih kartona za Grčku nije mogao nastupiti Karagounis, ali to nije omelo Rehhagelove izabranike koji su poput likova iz mitologije ušli u legendu. Portugal je po svemu bio bolja momčad, igrao je dobar nogomet, imao prednost domaćeg terena i veliki motiv da uzvrati za poraz u prvom kolu. Ipak, Grčka nije odustajala od svoje prepoznatljive igre.

Disciplinirano su stajali Grci, čvrsto se branili i čekali priliku da ugroze vrata Portugalaca. Fenomenalno je promatrati kako su dobro Grci stajali na terenu, pogotovo kada znamo da se radilo o šestoj utakmici, odigranoj svega par dana nakon što su igrali produžetke s Česima. Ključan potez dogodio se u 57. minuti kada je nakon kornera ponovno Charisteas visoko skočio i zabio za vodstvo Grčke.

Vodstvo koje Grčka usprkos pritisku Portugala nije uspjela ispustiti. Rehhagel i njegovi momci ušli su u legendu i premda ih mnogi podcjenjivali te govorili da su igrali ružno i anti nogometno, treba odati priznanje njihovoj disciplini, taktičkim zamislima izbornika i očigledno sjajnoj atmosferi koju su imali u reprezentaciji. Nikada više Grčka nije postigla neki zapaženi uspjeh, a kamoli ovakav kolosalni, a recimo niti heroj Charisteas u kasnijoj karijeri nije ostvario neke velike brojke. Mitološkim rječnikom, Bogovi su tih mjesec dana u Portugalu bili na strani Grčke, ali su i grčki nogometaši pokazali umijeće.

Finale

Portugal – Grčka 0:1

Lisabon, Estadio da Luz, 62.860 gledatelja

Sudac: Markus Merk (Njemačka)

Strijelci: 0:1 (Charisteas 57')

Portugal: Ricardo, Miguel (Paulo Ferreira, 43'), Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Maniche, Costinha (Rui Costa, 60'), Cristiano Ronaldo, Deco, Luis Figo (c), Pauleta (Nuno Gomes, 74')

Grčka: Antonios Nikopolidis, Giourkas Seitaridis, Michalis Kapsis, Traianos Dellas, Takis Fyssas, Kostas Katsouranis, Theodoros Zagorakis (c), Angelos Basinas, Angelos Charisteas, Stelios Giannakopoulos (Stylianos Venetidis, 76'), Zisis Vryzas (Dimitris Papadopoulos, 81')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!