Nogomet

Predstavljamo Češku: Specijalisti za europska prvenstva

Sportnet • utorak, 08.06.2021.
Predstavljamo Češku: Specijalisti za europska prvenstva

Češka će na ovom Europskom prvenstvu upisati svoj sedmi uzastopni nastup. Od stvaranja samostalne reprezentacije nisu propustili sudjelovati na niti jednom turniru..

AUTOR: I.W.

U dosadašnjih šest nastupa, imaju srebro iz Engleske 1996, polufinale iz Portugala 2004. i četvrtfinale iz Poljske i Ukrajine 2012. Uzorak je jasan: prolaze skupinu na svakom drugom nastupu. U Francuskoj 2016. su ostali skupini, tako da je red na prolazak dalje. To bi ujedno bio i glavni cilj ove Češke. Tri boda protiv Škota bi mogla biti dovoljna za prolazak u osminu finala. Za nešto više će morati još malo pričekati.

Česi su s pravom ponosni na svoju nogometnu tradiciju. Uz Beč i Budimpeštu, Prag je bio treća točka čuvenog trokuta Dunavske škole nogometa koja je učila susjede na sve četiri strane svijeta kako se to igra nogomet i kao takva dominirala kontinentom u prvoj polovici prošlog stoljeća. Čehoslovačka ima dva svjetska srebra, zlato i srebro s Olimpijskih igara, u liku Josefa Masopusta prvog igrača iza željezne zavjese koji je dobio Zlatnu loptu, ali baš je Europsko prvenstvo uvijek bila pozornica na kojoj su Česi (ranije u društvu sa Slovacima) postizali najveće uspjehe.

EUROPSKA PRVENSTVA

Već na prvom Euru su se okitili medaljom. Kvalifikacije su prošli uvjerljivim pobjedama protiv Irske, Danske i Rumunjske, a u pariškom polufinalu su budući prvaci iz Sovjetskog saveza bili prejaki. U utješnom susretu za broncu su savladali domaćine Francuze i tako najavili još veći uspjeh dvije godine kasnije, kada su na Svjetskom prvenstvu u Čileu osvojili srebro.

Sljedeći uspjeh je došao 1976. godine. U kvalifikacijskoj skupini su bili bolji od Engleske, u četvrtfinalu su izbacili Sovjete, ali su na Euro došli s nevelikim očekivanjima. U polufinalu na Maksimiru su šokantno pobijedili Nizozemce s 3:1 u produžetku (i tako otvorili prvo poglavlje u velikom rivalitetu s Nizozemskom), da bi u finalu iznenadili Zapadne Nijemce i nakon 25 minuta već vodili 2:0. Nijemci ne bi bili Nijemci kada se ne bi vratili u već izgubljenu utakmicu, pa je nakon produžetaka finale moralo biti odlučeno izvođenjem jedanaesteraca. Svi znamo što se tamo dogodilo: prvo je Ivo Viktor obranio jedanaesterac Nijemcima, a onda je Antonín Panenka izveo nonšalantan udarac po sredini gola koji je po njemu dobio ime i Čehoslovaci su tako postali prvaci Europe.

Da to nije bilo slučajno je pokazao sljedeći turnir 1980. godine, gdje su izgubili minimalno od budućih prvaka Nijemaca, dobili Grke i odigrali neriješeno protiv Nizozemske (opet oni), što im je bilo dovoljno za drugo mjesto i obračun za broncu s domaćinima Talijanima. Tamo su opet dobili na jedanaesterce i osigurali treću europsku medalju.

Slijedila su tri turnira koja su im izmakla za dlaku, za bod i u nesretnim okolnostima. U kvalifikacije za Euro 1996. su po prvi nastupali kao samostalna Češka. U nezgodnoj kvalifikacijskoj skupini su osvojili prvo mjesto ispred – Nizozemske - i tada vrlo jake Norveške. Bila je to generacija Petr Kouba na golu, Schalkeov dinamični dvojac Radoslav Látal i Jiří Němec, Jan Suchopárek, Radek Bejbl i Pavel Kuka, pojačani s mladim lavovima u obliku Patrika Bergera, Pavela Nedvěda, Vladimira Šmicera i Karela Poborskog.

Turnir je otvoren očekivanim porazom od Njemačke, pa su Nedvěd i Bejbl srušili Italiju i onda smo u trećoj utakmici svjedočili velikoj drami jer je Česima protiv već otpisane Rusije za prolazak dalje bio dovoljan i bod. Rano su poveli 2:0, da bi Rusi sasvim preokrenuli, a dramu je okončao Šmicer u 88. minuti golom za konačnih 3:3. U četvrtfinalu je Poborský genijalnim lobom otpratio Portugalce s turnira, a u polufinalu su na češki način – uspješnim izvođenjem penala – s turnira kući poslani i jaki Francuzi. Finale ih je opet spojilo s Nijemcima, Češka je povela pogotkom Bergera, ali onda se pojavio Bierhoff, te prvo odveo utakmicu u produžetke, a onda i presudio prvim i posljednjim zlatnim golom u 95. minuti. Još jedna medalja, ovaj puta srebrna.

Na sljedeći turnir 2000. godine su otišli u rijetko viđenom dominantnom stilu, sa svih deset pobjeda u deset utakmica kvalifikacija. Kostur ekipe su nadopunili novi kvalitetni igrači: Tomáš Řepka, Jan Koller, te čudo od djeteta Tomáš Rosický. Vrlo težak ždrijeb ih je spojio s domaćinima Nizozemcima i Zidaneovim Francuzima, tada na vrhuncu snage. I prodali su svoju kožu vrlo skupo: Nizozemci su ih svladali tek iz penala u 88. minuti koji je Pierluigi Collina odsudio vrlo "domaćinski", a s Francuzima su poraženi 2:1 nakon velike borbe. Za posljednji nastup su potopili Dance. Da su izvukli neku lakšu skupinu, mogli su opet vrlo daleko.

Prilika za osvetu je došla već u sljedećim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo: u osam utakmica su ostvarili sedam pobjeda i samo su Nizozemci u Rotterdamu uspjeli otkinuti Česima bod. U Pragu su Nizozemci pregaženi s 3:1. Pod vodstvom izbornika Karela Brücknera, već vrlo kvalitetan kostur momčadi je dopunjen s novim valom sjajnih igrača: Petr Čech, Zdeněk Grygera, Marek Jankulovski, Milan Baroš, Tomáš Ujfaluší.

Euro u Portugalu 2004. su započeli neuvjerljivom pobjedom protiv Latvije, da bi se u drugom susretu skupine protiv Nizozemske otvorile neke nove dimenzije u svemiru. U jednoj od najboljih nogometnih utakmica svih vremena, svjedočili smo atomskom nogometu s obje strane. Kada se pogleda snimka, shvati se da je utakmica trebala završiti 6:6. Nizozemci su nakon dvadesetak minuta poveli s 2:0, Koller je ubrzo smanjio, a onda je Brückner odlučio da se tu nema što više čekati i u 25. minuti povukao s terena desnog beka Grygeru kako bi uveo napadača Šmicera. Kako je kasnije rekao, shvatio je da se Nizozemce može dobiti samo u utakmici "na gol više". Slijedio je festival napadačkog nogometa, redale su se šanse s obje strane, a na kraju su uporniji Česi pogotkom baš Šmicera u 88. minuti preokrenuli na konačnih 3:2.

U euforiji nakon velike pobjede i osiguravanja prolaska dalje, u velikom stilu i s rezervnim sastavom je egzibicijski poražena i Njemačka. U četvrtfinalu Danci nisu imali nikakve šanse i isprašeni su s 3:0 i onda je slijedila grčka tragedija. Sve loše se skupilo u jednoj večeri: malo su potcijenili Grke, Nedvěd se ozlijedio u 40. minuti i morao je izaći s terena, Collina je opet sudio, da bi Traianos Dellas u 105. minuti odlučio utakmicu i ostavio "Češku iz 2004" zauvijek u ladicama namijenjenim moralnim pobjednicima.

To je bio vrhunac nakon kojeg je slijedio postupni pad. Kvalifikacije za Euro 2008. su opet završili na prvom mjestu nakon što su u odlučujućoj utakmici tukli Nijemce 3:0 usred Munchena. Na turnir su otišli s velikim očekivanjima, ali onaj trenutak je prošao: ekipa je bila ostarila, a svježa krv nije bila dovoljno kvalitetna. Za prolazak u četvrtfinale i susret s Bilićevom Hrvatskom je bilo dovoljno odigrati remi protiv Turske. Nakon sat vremena su vodili s 2:0 i sve je bilo u redu. Onda su Česi neshvatljivo počeli paničariti, pogledavati na sat čekajući kraj, a Turci su vidjeli strah i nervozu, povampirili se i krenuli u očajničke juriše. Nihat Kahveci s dva gola u posljednje tri minute je osigurao preokret, pobjedu Turske 3:2 i tužan oproštaj s najjačom češkom generacijom.

Kažu da je najgora kletva "dabogda imao, pa nemao". Upravo to se dogodilo s Česima od te tužne večeri u Ženevi. Brückner je otišao, glavni igrači su se s vremenom umirovili, nove generacije nisu imale samopouzdanja i kvalitete da nastave u istom stilu i nastupi Češke na turnirima 2012. i 2016. godine su ostali zapamćeni kao neuvjerljivi, defanzivni, nezanimljivi i bojažljivi, iako su npr. u kvalifikacijama za Euro 2016 dva puta porazili Nizozemce i pokazali da se neke stare tradicije još uvijek poštuju.

KVALIFIKACIJE

Ždrijeb je Česima u skupinu poslao Engleze, Bugare, Kosovo i Crnogorce. Jako igriva skupina, iako tako nije izgledalo nakon prve utakmice kada su poniženi 5:0 na Wembleyju, Krv u obraze se vratila sa šest domaćih bodova protiv Bugara i Crnogoraca, da bi pali u Prištini u vrlo lošoj utakmici. Preokret je nastupio u domaćoj utakmici s Englezima, a koju su nakon herojske bitke dobili s 2:1. Tu se momčad napunila samopouzdanjem, mediji su se smirili, sve se odjednom stabiliziralo i nakon 2:1 pobjede nad Kosovom je odlazak na Euro osiguran.

U pripreme za Euro možemo ubrojiti i jesenske nastupe u B razredu Lige nacija, gdje su Česi po dva puta pobijedili i Izrael i Slovake, te su uspjeli osigurati ulazak u viši razred uprkos dva poraza protiv Škota. U kvalifikacijskom ciklusu za SP odigranom krajem ožujka su uvjerljivo tukli koronom pogođenu Estoniju, odigrali vrlo upečatljivih 1:1 kod kuće s Belgijom i za kraj su izgubili u Walesu. Postoji oprezan optimizam i kada su svi zdravi, svi u kadru i kada imaju svoj dan, Češka može biti solidna ekipa.

IZBORNIK

Šezdesetogodišnji Jaroslav Šilhavý je u dvadeset sezona igračke karijere odigrao čak 465 utakmica u prvoj ligi, što je do danas rekord lige. Bio je beskompromisni čvrsti i oštri stoper, a takav stil igre je prenio svojim igračima i kao trener. Dugogodišnji pomoćnik u Sparti je do prvog trenerskog uspjeha došao 2012. godine kada je sa Slovanom iz Libereca osvojio naslov. Sezonu kasnije je s Liberecom prezimio u Europskoj ligi. Nakon Slovana je preuzeo susjedni Jablonec i tamo osvojio treće mjesto. U sezoni 2016-17. ga je zaposlila Slavia, pa je s njom osvojio naslov iste sezone. Do kraja 2017. je ipak dobio otkaz jer nije uspio u Europi, te je kao zaslužni i iskusni stručnjak sjeo na klupu reprezentacije.

Njegove momčadi izgledaju sve isto: nema tu jogo bonito. To su sve radne tvrde momčadi, taktički disciplinirane, fizički vrlo spremne, a velika pažnja se poklanja pripremi obrambenih i napadačkih situacija iz prekida. U tome se Šilhavý uklapa u stil koji je dominantan u češkom nogometu posljednjih dvadesetak godina: Poborský, Nedvěd i Rosický ne rastu na grani i ne rađaju se svaki dan. S druge strane, proizvodimo desetine Darida i Součeka i zato je normalno da ćemo svoj nogometni stil prilagoditi onome čega imamo u izobilju.

ZVIJEZDA

Tomáš Souček je jedan od onih igrača koji na terenu mogu izgledati i kao fantastični igrači svjetske klase i kao da su tamo zalutali, potpuna smetala i panjevi. Sudbina je dugo vagala kako i što će prevagnuti kod njega. Visok 192 centimetra i onako štrkljav i na prvi pogled nezgrapan, nije izgledalo da će biti nešto od njega. Slavia ga je slala na posudbe (između ostalih, Šilhavý ga je poslao na posudbu jer nije bio dovoljno dobar za njegovu Slaviju) i tek je kod nasljednika Šilhavog na klupi Slavije – današnjeg hit trenera Jindřicha Trpišovskog – počeo pokazivati velike stvari. Navijači su mu pomalo iz sprdnje dali nadimak Bijeli Yaya (Toure), ali Souček je sa svakom utakmicom strahovito igrački rastao.

Neprelazan u veznom redu, sjajan u skok igri, jakog udarca s ruba šesnaesterca, hladnokrvni izvođač jedanaesteraca – Souček je s pozicije defanzivnog veznog u posljednjoj sezoni i pol u Slaviji dao ukupno nevjerojatna 33 gola, pa je za 20 milijuna funti otišao u Englesku. U West Hamu je za sezonu i pol pridodao još 13 golova. Jedan od ključnih igrača u klubu je sjajnu sezonu okrunio nominacijom za igrača godine u Engleskoj.

BUDUĆA ZVIJEZDA

Adam Hložek će tek u srpnju napuniti 19 godina, a upravo je odigrao treću prvoligašku sezonu za Spartu. Da je u Sparti normalna situacija, 16-godišnji dečkić nikad ne bi dobio priliku zaigrati za prvu momčad, ali Sparta je bila dovoljno frustrirana, očajna i izbezumljena godinama rezultatskih neuspjeha da je u vatru počela slati i maloljetnike. I ovaj put joj se rizik isplatio jer je Hložek do sada za svoj klub zabilježio 28 golova i 21 asistenciju. Ove sezone je zbog ozljede preskočio polovinu utakmica, ali je svejedno u 19 nastupa dao 15 golova i imao 8 asistencija. Nije loše za osamnaestogodišnjaka.

Visok 188 centimetara, mišićav i općenito fizički jak, tehnički odličan – Hložek na terenu izgleda kao da je šest-sedam godina stariji. U svojem godištu je sigurno jedan od najpraćenijih igrača na svijetu. Sparta od njega očekuje veliki transfer, a sve su glasnija razmišljanja da je Hložek stvarno prerastao ligu i da mora otići na višu razinu kako bi se dalje razvijao, možda čak i ovog ljeta. Poziv je dobio jer je toliki talent da je grijeh da ostane kod kuće, ali nisam siguran koliko će ga konzervativni Šilhavý koristiti. U Sparti je često igrao i desno krilo, a reprezentaciji baš tamo fali igrač...

KAKO ĆE PROĆI NA EURU

Sve će odlučiti odmah prva utakmica protiv Škotske. Česi se ne nadaju velikim rezultatima protiv Hrvatske i Engleske i sva pažnja je usmjerena baš na taj prvi susret. Ulazak u drugi krug bi bio ocijenjen kao uspjeh, a o nečemu više se ne usuđuju sanjati niti najveći optimisti. Inače se u zadnjih nekoliko mjeseci rasplamsao pravi mali nogometni rat između Škotske i Češke, što bi moglo dovesti do pikantnih trenutaka i na terenu i izvan njega. A reprezentacija je dva puta izgubila od Škota u Ligi nacija. U21 reprezentacija je u dvije utakmica protiv mladih Škota izvukla samo bod. Međutim, u Europa ligi je Sparta dva puta s 4:1 pregazila Celtic, a Slavia je u kasnijoj fazi izbacila Rangers u susretima koje su obilježili ozbiljni incidenti i na terenu i izvan njega.

Zbog rasističke rečenice koju je uputio tamnoputom igraču Rangersa je Slavijin kapetan i prvi stoper reprezentacije Ondřej Kúdela kažnjen suspenzijom na 10 utakmica od strane Uefe, te je zbog toga ostao bez prava nastupa na Euru. Na internetu se još uvijek vodi otvoreni rat između češke i škotske strane, a u jednom trenutku je intervenirao i češki Ured predsjednika republike. U posljednjim danima prije početka turnira, češka strana je probala izlobirati kod Uefe da se Škotskoj oduzme domaćinstvo utakmica zbog vrlo strogih pravila karantene, a koja zapravo ne dopuštaju gostujućim navijačima dolazak u Škotsku, te reprezentacijama prijeti gubitak susreta bez borbe ako se kod njih pojave slučajevi zaraze koronavirusom. Na kraju je Češka otkazala trening-kamp koji je planirala u Škotskoj, te će, kao i Hrvatska, letjeti samo na utakmice i nakon njih se odmah vraćati u bazu u Prag.

SUSRETI PROTIV HRVATSKE

1996 Casablanca, prijateljska utakmica. Hrvatska – Češka 1:1 (Nenad Pralija – Radek Drulák), 4:1 pobjeda Hrvatske na jedanaesterce

2011 Pula, prijateljska utakmica. Hrvatska – Češka 4:2 (Eduardo, Nikola Kalinić 2, Ivo Iličević – Tomáš Sivok, Tomáš Rosický)

2016 St. Etienne, Euro 2016. Hrvatska – Češka 2:2 (Ivan Perišić, Ivan Rakitić – Milan Škoda, Tomáš Necid)

RASPORED

Češka – Škotska (EURO, 14. lipnja, Edinburgh)
Češka – Hrvatska (EURO, 18. lipnja, Edinburg)
Češka – Engleska (EURO, 22. lipnja, London)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!