Nogomet

Predstavljamo Dansku: Jednom od domaćina mogao bi se otvoriti ždrijeb

Matej Kačan • srijeda, 09.06.2021.
Predstavljamo Dansku: Jednom od domaćina mogao bi se otvoriti ždrijeb

Spada li Danska u red favorita na ovogodišnjem Euru? Pogledamo li imena igrača i renome reprezentacija, svakako da ne jer mnogo je tu prvoklasnih imena, ali momčad koja igra izrazito tvrd, taktički discipliniran nogomet s par izrazitih pojedinaca ipak može jako daleko.

Pogledamo li podrobnije ždrijeb, vidimo da se uz malo sreće i pokoju dobru partiju Dancima može otvoriti čak i put do polufinala, i to sve čak i s drugim mjestom u skupini. Naime, Danci su smješteni u skupinu B u kojoj su u sva tri susreta u Kopenhagenu domaćini s Rusijom, Belgijom i Finskom i po svim kladionicama i simulacijama figuriraju kao drugi favorit skupine.

Budu li predviđanja točna, drugo mjesto bi vodilo na drugoplasirane iz skupine A u kojoj igraju favorit Italija te Turska, Wales i Švicarska, vrlo prolazne ekipe. Čak ni četvrtfinale nije neprolazno u slučaju simulacija očekivanih ishoda, protivnik bi bio bolji iz dvoboja pobjednika skupine C (favorit Nizozemska) te jednog od trećeplasiranih iz skupina D, E, F.

No, daleko su još ta predviđanja i simulacije. Ono što Dancima iznad svega daje pravo na optimizam su sjajne kvalifikacije bez poraza i s drugim mjestom iza Švicarske, ali i rezultat u Ligi nacija gdje su s omjerom 3-1-2 završili na drugom mjestu s 10 bodova, iza Belgije, a ispred jedne Engleske zbog gol-razlike u međusobnim ogledima.

Izdvojile su se tu upravo utakmice s Englezima od 0:0 u Kopenhagenu te 1:0 pobjeda na Wembleyju, a Danska želi napraviti korak više od prve nokaut runde koju je dostigla na SP 2018 kad je u dramatičnom raspucavanju ispala od Hrvatske.

Za tu akciju izbornik Kasper Hjulmand pozvao je 26 igrača, a nositelji su mahom igrači s mnogo iskustva i u zenitu svoje karijere i ovo je možda zadnja šansa za osjetniji rezultat ove generacije. Bazu ekipe stvorio je Age Hareide koji je ekipu vodio od 2016. do 2020., ali je odgađanjem Eura odlučio da neće voditi reprezentaciju, već je preuzeo Rosenborg.

Danci imaju ekipu prepunu iskustva i europski priznatih igrača u svakoj liniji. Na golu je tu Kasper Schmeichel, dok obranu predvode kapetan Simon Kjaer sa 107 nastupa te Chelseajev Andreas Christensen.

Vezna linija također obiluje iskustvom, tu je dvojac Eriksen-Delaney, s 29 godina u naponu snage, a uz igrače Borussije i Intera tu je i Tottenhamov Pierre-Emile Hojbjerg. Eriksen je sa 108 nastupa i 36 golova prvo ime ekipe i svakako će na turniru tražiti povratak u formu nakon turbulentne sezone u Interu gdje se nije naigrao.

U napadu su najveća imena Barcelonin Martin Braithwaite te Yussuf Poulsen iz Leipziga, ali je oko javnosti zaokupio i mladi 20-godišnji Mikkel Damsgaard iz Sampdorije koji je u tek tri nastupa zabio već dva gola za reprezentaciju, dok je iza njega i prva sezona u Serie A.

Dakle, to je reprezentacija puna sjajnih igrača koji iza sebe imaju mnogo iskustva i ne postoji linija za koju možemo reći da joj nedostaje kvalitete. Sve to i povoljan ždrijeb daju za nadu da Danci mogu blizu najvećeg uspjeha u povijesti.

Europska prvenstva

A to je definitivno mitska 1992. i naslov prvaka u Švedskoj. Nakon što su 1964. u Španjolskoj poraženi u polufinalu, post završnica trajao je do 1984. i novog polufinala u Francuskoj kad je bolja bila Španjolska na penale. 1988. nastup je završio u grupnoj fazi, a četiri godine kasnije Danska se nije ni kvalificirala.

No, sankcije su izbacile Jugoslaviju koja je bila u ratnom stanju pa je Danska "upala" na turnir kao lucky loser, a onda je otišla do kraja. Skupina je bila jako teška, s domaćinom Švedskom, Engleskom i Francusko, a krenulo je sramežljivo.

Remi bez pogodaka protiv Engleza, a onda i 1:0 poraz od Šveđana i Dancima se u trećem kolu moralo poklopiti dosta toga. Švedska je morala biti bolja od Engleske koja je do tad upisala dva remija, dok je Danska morala svladati Francuze koji također do tad upisali neriješene susrete.

Tako je i bilo. Danci su svoj dio posla obavili 2:1 pobjedom u Malmöu pogotkom Elstrupa za 2:1, dok je sjeverne zemlje u delirij bacio Brolin koji je u 82. zabio za preokret Švedske nad Engleskom i prolazak bliskih zemalja nauštrb velikih favorita.

Henrik Larsen zabio je prvi pogodak Francuzima, a svoj sjajan turnir nastavio je i u polufinalu protiv Nizozemske. Zabio je već u petoj, ali je njegov gol poništio Dennis Bergkamp, a u 33. je postavio 2:1 koji su stajali sve do 86. i gola Rijkaarda.

No, i u raspucavanju penala je Danska bila bolja, koban za Nizozemce bio je promašaj Van Bastena u drugoj seriji. Finale je donijelo susjede Nijemce, a 2:0 pobjedu donijeli su Jensen i Vilfort.

Nikad više nisu ponovili takav uspjeh, a grupu su prošli samo 2004. novim "dogovorom" sa Šveđanima kad su u posljednjem kolu skupine odigrali 2:2 koji su oboje vodili dalje, a izbacili Talijane. No, u četvrtfinalu su bolji bili Česi, dok se 2008. i 2016. nisu kvalificirali, a 2012. su završili natjecanje u grupi.

Kvalifikacije

Danci su u kvalifikacijama bili smješteni u dosta izjednačenu i nezgodnu skupinu sa Švicarsko, Irskom, Gruzijom i Gibraltarom. Jasno je bilo da će se borba voditi između tri ekipe, a na kraju su Danci bili drugi uz prikazanu izuzetnu efikasnost. Zabili su 23 gola, primili samo šest i završili drugi s najboljom gol razlikom.

Krenulo je odmah vatreno, nevjerojatnim remijem u Baselu gdje je Švicarska do 84. minute imala 3:0, ali su Jorgensen, Gytkjaer i Dalsgaard u posljednjih šest minuta i nadoknadi donijeli remi. Uslijedio je remi i s Irskom pa "pražnjenje" od 5:1 na Gruziji i 6:0 protiv Gibraltara kad se bildala gol-razlika.

U drugom krugu obrana se stegla i u druga četiri susreta upisana su dva remija i dvije pobjede, ali uz tek jedan primljeni gol. Gruzijci su u Tbilisiju izvukli 0:0, a onda slijedi ključna 1:0 pobjeda nad Švicarskom golom Poulsena u 84. minuti. Irska je kiksala protiv Gruzije, izgubila od Švicarske, a Danska je još jednom deklasirala Gibraltar pa se u posljednjem kolu odlučivalo o putnicima.

Danska je 1:1 remijem u direktnom dvoboju zadržala svoju prednost od tri boda nad Ircima, dok su Švicarci sa 6:1 protiv Gibraltara potvrdili prvo mjesto. S pet golova je Dansku u kvalifikacijama vodio Eriksen, četiri je dodao Gytkjaer.

Izbornik

Kasper Hjulmand nije iza sebe imao neku igračku karijeru, štoviše, ona je prekinuta s tek 26 godina zbog ozljede koljena. No, kao trener je Hjulmand priznat kao jedan od većih talenata. Kao trener Nordsjaellanda je s klubom 2014. osvojio prvo dansko prvenstvo u povijesti kluba, a onda je stigla velika čast.

Thomas Tuchel odlazio je iz kluba, a Hjulmand je izabran za njegovog nasljednika. No, nije se u Njemačkoj zadržao dugo te je već u veljači 2015. dobio otkaz te se vratio u Nordsjaelland na još tri godine. Klub je prije njegovog dolaska završio deveti, a on ga je podigao na šesto i treće mjesto.

Uslijedio je novi odlazak iz kluba, a onda je u lipnju 2019. objavljeno kako će naslijediti Hareidea na mjestu izbornika nakon Eura. No, EURO je odgođen, Hareide je odlučio ne odraditi dodatnu godinu pa je Hjulmand dobio priliku voditi momčad na velikom natjecanju.

Dosad je odradio 13 utakmica na danskoj klupi i upisao je sjajnih devet pobjeda uz dva remija i poraza i ima temelja za optimizam prije turnira.

Zvijezda

O Christianu Eriksenu ne treba trošiti riječi. Sjajni ofenzivni veznjak godinama je bio najavljivan kao sljedeća velika stvar u danskom nogometu i onaj koji će reprezentaciju povesti u visine, a dobrim dijelom je ispunio svoj potencijal.

Sa samo 16 godina napustio je rodnu zemlju te je otišao u omladinski pogon Ajaxa 2008. godine, a 2010. debitira za prvu momčad i odmah upada i u A reprezentaciju, a na SP 2010 postaje i najmlađi igrač na tom turniru sa samo 18 godina.

Nakon tri seniorske sezone u Ajaxu uslijedio je transfer vrijedan 11 milijuna funti u Tottenham u kojem je Eriksen proveo najbolje dane svoje karijere, ali i najslavnije dane u povijesti Spursa. Kao ključan dio napadačke linije sudjelovao je u pohodu na drugo mjesto u ligi, ali i na finale Lige prvaka 2019. godine.

Ukupno je u sedam godina za Tottenham skupio preko 220 nastupa i zabio je preko 50 pogodaka, a krasi ga sjajan prekid i udarac iz trka. Na svom vrhuncu je važio za jednog od najkreativnijih igrača i jedna od posljednjih čistih "desetki".

U prijelaznom roku 2020. je prešao u Inter na želju uprave talijanskog kluba koji mu je dao oko 10 milijuna Eura plaće, ali se od tada muči jer ga Antonio Conte nije vidio u svojim planovima. Ipak je u posljednjoj sezoni skupio 34 nastupa, ali je često ulazio s klupe i zabio je samo četiri gola u sezoni.

Što se reprezentacije tiče, Eriksen je alfa i omega ekipe. Skupio je već 108 nastupa za reprezentaciju, zabio je 36 golova i bio je ključan čovjek u pohodima na SP 2018 i EURO 2020 kroz kvalifikacije, dok ga je na samom SP tek lutrija penala protiv Hrvatske dijelila od četvrtfinala.

Utakmice protiv Hrvatske

EURO 1996: Hrvatska - Danska 3:0 (Šuker x2, Boban)
Kvalifikacije za SP 1998: Hrvatska - Danska 1:1 (Šuker / B. Laudrup)
Kvalifikacije za SP 1998: Danska - Hrvatska 3:1 (B. Laudrup, M. Laudrup, Molnar / Šuker)
Prijateljski susret: Hrvatska - Danska 0:1 (Sand)
Prijateljski susret: Danska - Hrvatska 1:2 (Sand / Šokota, Olić)
SP 2018: Hrvatska - Danska 1:1 *p 3:2 (Mandžukić / Jorgensen) (p. Kramarić, Modrić, Rakitić / Kjaer, Krohn-Dehli)

Raspored

Danska - Finska (EURO 2020, 12. lipnja, Kopenhagen)
Danska - Belgija (EURO 2020, 17. lipnja, Kopenhagen)
Rusija - Danska (EURO 2020, 21. lipnja, Kopenhagen)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!