Nogomet

Dvije hrvatske utakmice u skupini bit će odigrane u gradu s najstarijom međunarodnom utakmicom

Mihaela Bradovski • četvrtak, 10.06.2021.
Dvije hrvatske utakmice u skupini bit će odigrane u gradu s najstarijom međunarodnom utakmicom

Glasgow je također na popisu domaćina Europskog prvenstva, a hrvatska nogometna reprezentacija u njemu će odigrati dvije utakmice. Grad je to u kojem je ujedno odigrana i prva međunarodna nogometna utakmica...

Hrvatska reprezentacija put prema drugoj fazi Europskog prvenstva tražit će kroz skupinu D, a utakmice drugog i trećeg kola odigrat će u Glasgowu. I dok je 13. lipnja u Londonu dočekuje Engleska, pet dana kasnije na Hampden Parku snage će odmjeriti s Češkom, a 22. lipnja sa Škotskom. Najmnogoljudniji škotski grad ugostit će i jednu utakmicu osmine finala.

Današnji Glasgow urbana je sredina s bogatim kulturnim životom, ali najjača karta svakako mu je povijesno naslijeđe. Malena zajednica pored rijeke Clyde, iako ne drži status glavnog grada, omiljena je škotska destinacija kada su u pitanju muzeji, izložbe, ali i parkovi, odnosno vrtovi.

Arhitekturom je najprepoznatljiviji po svojim srednjovjekovnim objektima, no prema mišljenju povjesničara naseljavanje područja današnjeg Glasgowa započelo je oko 543. godine. Poznato je kako su u njemu u 12. stoljeću uglavnom živjeli zemljoposjednici, a tadašnje naselje imalo je crkvu i mlin. Već 1118. godine kreće se s izgradnjom katedrale.

Gotovo stoljeće i pol u gradu je jačala trgovina, a otvoreni su i brojni obrti, no daljnji napredak zaustavljen je sredinom i krajem 14. stoljeća kada su i Škotsku zahvatile dvije epidemije Crne smrti. Nakon što je populacijski ponovno počeo rasti Glasgow je u 15. stoljeću počeo poprimati svoj kameni izgled.

Prvo je kameni most zamijenio stari drveni, potom je grad u sklopu samostana dobio svoje prvo sveučilište, potom i bolnicu, a sredinom 17. stoljeća opisan je kao procvjetali grad sa snažnim kamenim zidinama. Najjača strana ipak mu je bila trgovina, i to pomorskim putem, a zahvaljujući Atlantskom trokutu bio je bogat zalihama šećera, duhana, pamuka i lanenog platna.

A nakon što je krenulo doba industrijalizacije Glasgow je brojem stanovnika premašio Edinburgh i do kraja 19. stoljeća postao je poznat kao "drugi grad Kraljevstva". Ovaj škotski grad bio je nadaleko poznat po svojoj brodogradnji, inženjerstvu, izgradnji mostova i lokomotiva, proizvodnji tekstila, tepiha, ali i namještaja te pića i cigareta. U isto vrijeme proširile su se i ostale profesionalne usluge; špedicija, bankarstvo, osiguranje, a posebna priča je tisak i izdavaštvo.

Sve navedeno osiguralo je Glasgowu daljnji napredak i uskoro je postao jedan od prvih europskih gradova koji je premašio milijun stanovnika. Što se izgradnje tiče i ona se kretala samo u jednom smjeru; prema naprijed. Grad je tako dobio svoju centralnu knjižnicu Mitchell, Kelvingrove galeriju i muzej, a izgrađeni su i metro (treći najstariji na svijetu) i tramvajski sustavi. Stoljeća napretka zaustavile su posljedice Prvog svjetskog rata; recesija i Velika depresija.

Iako se škotski najmnogoljudniji grad počeo podizati na noge, potpuni oporavak stao je s početkom Drugog svjetskog rata kada je i on nastradao tijekom napada iz zraka. No prave muke po gradsku industriju i proizvodnju pa u skladu s tim i zaposlenost uslijedile su u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a nakon jačanja industrije u Japanu i Zapadnoj Njemačkoj.

Grad se tada okrenuo izgradnji kvalitetnijih prometnice te kulturi, a sve nakon što se škotska vlast nakon rata odlučila za pomoć izgradnje manjih sredina umjesto ponovnom oživljavanju glasgowske industrije. Ulaganje u kulturni sadržaj rezultiralo je naslovom europske prijestolnice kulture 1990. godine. Do 2008. godine bio je jedini grad Ujedinjenog kraljevstva s tom titulom.

Osim po kulturi Glasgow je danas poznat i po glazbenim festivalima, a turistima je nezamjenjiv doživljaj praćenje nogometnih utakmica u lokalnim pubovima, baš kao diljem čitavog Ujedinjenog kraljevstva. Uostalom, i od Fife službeno potvrđeno, prva međunarodna nogometna utakmica odigrana je u ovom gradu. 1872. na kriket igralištu snage su odmjerile Škotska i Engleska, a susret koji je završio rezultatom 0:0 pratilo je četiri tisuće gledatelja.

A osim već spomenute katedrale, muzeja i knjižnice na 'must' popisima većine posjetitelja su još i crkva Blaženog Johna Dunsa Scotusa u kojem se od 1993. godine čuva dio posmrtnih ostataka Svetog Valentina; Viktorija Park u kojem se nalaze panjevi stabala starih preko 330 milijuna godina; George Square, Ashton Lane, Forth i Clyde kanal, ali i raskošno viktorijansko groblje, jedno od najljepših u Europi.

Stadion imao kapacitet 150 tisuća ljudi

Najstariji škotski nogometni klub Queen's Park na mjestu 130-ak metara udaljenom od današnjeg Hampden Parka igrao je od listopada 1873. godine. Točno 30 godina kasnije otvoren je novi stadion, a Hampden iza sebe ima i renovaciju dovršenu 1999. godine.

S ovom godinom Queen's Park odselio je s Hampdena te je on u ovom trenutku dom jedino domaće nogometne reprezentacije. Ukupnog je kapaciteta 51.866 mjesta, a u trenutku izgradnje Hampden je bio najveći stadion na svijetu, s mogućnosti proširenja na 100 tisuća mjesta.

Između 1927. i 1937. kapacitet je dodatno povećan na 150 tisuća i iz tog vremena je i europski rekord na međunarodnim utakmicama - 149.415 posjetitelja. I ovoga puta riječ je o susretu između Škotske i Engleske.

Danas je stadion četvrte UEFA kategorije, a iza sebe, tijekom više od stoljeća duge povijesti ima šest europskih klupskih finala, ali i četiri faze renovacije. U prvoj je srušena jedna kompletna tribina, u drugoj je zapad dobio sjedalice, kasnije i ostale tribine, a renovacija Sjevera došla je na redu u posljednjoj fazi koja je završila u spomenutoj 1999.

Pred Igre Commonwealtha 2014. godine privremeno je pretvoren u atletski stadion. Uklanjanjem osam donjih redova kapacitet je smanjen na 44 tisuće, a sve je vraćeno na staro odmah nakon završetka Igara.

Izraz 'Hampden Roar' nastao je 1929. godine, u periodu kada je stadion primao i do 100 tisuća navijača. U drugom poluvremenu utakmice s Engleskom, škotska je izabrana vrsta igrala s desetoricom igrača nakon što je ozlijeđen Alex Jackson. Da je poravnala rezultat Jackson je čuo u više od kilometar i pol udaljenoj bolnici. Pogodak direktno iz kornera postigao je Alec Cheyne.

"Rika" je izmjerena u travnju 2018. godine tijekom Old Firm utakmice. Vrhunac buke u trenutku postizanja pogotka bio je 115 decibela, a u trenutku izlaska momčadi na teren 109 decibela. Iako je riječ o impresivnim brojkama Hampden je ostao kratak nekoliko koraka za svjetski rekord koji sa 142 izmjerena decibela drži Arrowhead stadion iz Kansas Cityja za vrijeme NFL utakmice.

Hampden Park za utakmice nadolazećeg Eura ima dozvolu za 25 posto ukupnog kapaciteta.

FOTO: Steve Crowther / Pixabay

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!