Nogomet

Vatreni pretrčali 118 kilometara u prijateljskoj utakmici, što to znači?

Sportnet • petak, 11.06.2021.
Vatreni pretrčali 118 kilometara u  prijateljskoj utakmici, što to znači?
Foto: Pixsell

Pripremna utakmica protiv Armenije bila je slabašno i nezadovoljavajuće izdanje hrvatske nogometne reprezentacije, a kada je izbornik Dalić upitan koliko je zadovoljan, kao pozitivnu stvar posebno je izdvojio kako je pretrčano 118 kilometara. Je li to dobro, što to točno znači?

PIŠE: Jurica Stančić

Većina prosječnih navijača i nogometnih laika gledat će pretrčanu kilometražu u utakmici kao prilično relevantan i objektivan pokazatelj, a kao netko tko se bavi kondicijskom strukom, mogu reći da nikad ništa nije potpuno crno, ni potpuno bijelo. Što nam ukupna pretrčana udaljenost govori, možemo li iz nje nešto isčitati?

Ono što nam omogućava uvid u faze igre, strukture kretanja, ponavljanje različitih vrsta kretanja, bile one s loptom ili bez nje, nazivamo strukturalnom analizom nogometne igre.

U grubo, možemo reći da nogometaši prosječno pretrče oko deset kilometara za vrijeme jedne utakmice, a bitna stavka je koliko vremena u utakmici provedu u sprintu. Naravno, to će svakako ovisiti o poziciji koju igraju, međutim to je veoma bitan podatak jer se u tim trenutcima događaju prijelomne stvari. Izbornik Dalić izjavio je kako je puno vremena provedeno upravo u toj zoni odnosno u sprintu, službene podatke nemamo, no vjerovat ćemo izborniku na riječ, a na Europskom prvenstvu imat ćemo i uvid u navedene podatke za svaku utakmicu.

Dakle, uzmimo da je prosjek pretrčane udaljenosti deset kilometara, pretrčana udaljenost nije najtočniji pojam, obzirom da igrači određeno vrijeme provode i hodajući, tako da je točniji termin prijeđena udaljenost. Od tih deset kilometara, otprilike 300 do 500 metara, u postocima tri do pet posto je sprint, a za sprint uglavnom smatramo brzine iznad 25 km/h. Vrlo često od strane novinara, navijača i medija čut ćemo izraz moć ponavljanja, to bi upravo bilo to, ispod možemo vidjeti ukupno prijeđene kilometre na svim utakmicama Svjetskog prvenstva 2018. gdje je Hrvatska prva:

Hrvatska - 824,17 km

Engleska - 821,56 km

Belgija - 735,13 km

Francuska - 706,65 km

Rusija - 624,96 km

Hrvatska je u svakoj utakmici osim finala igrala produžetke što je svakako bitan faktor, možemo vidjeti svjetske prvake Francuze kako su na četvrtom mjestu što se tiče prijeđene udaljenosti.

Dakle, pretrčana udaljenost svakako nije presudna, ona je jedan od bitnih faktora, međutim svakako jedan od najbitnijih je vrijeme provedeno u sprintu i visokointenzivnom trčanju.

BROZOVIĆ VANZEMALJAC

Marcelo Brozović u jednoj utakmici, konkretnije u onoj protiv Engleske, pretrčao je nevjerojatnih 16 kilometara te je u toj komponenti apsolutno neprikosnoven.

Bez trčanja apsolutno nema uspjeha, no ono mora biti ekonomično i korišteno na adekvatan način, imanje nogometne vještine je neminovno jer onda bi, složit ćete se, maratonci bili najbolji nogometaši.

Nadamo se sličnim ili boljim brojevima na ovom Europskom prvenstvu, čisto sumnjam da će rezultat izostati uz toliku količinu trke i požrtvovnosti, bitno je zapamtiti da za vrhunsko postignuće iz 2018. treba nešto više, a sve ovo gore navedeno je samo jedan od preduvjeta. Željno iščekujemo utakmice Europskog prvenstva za dublje i objektivnije analize.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!