Nogomet

Predstavljamo Englesku: Gordi Albion konačno ima momčad koja obećava jako puno

Jan Šneler • petak, 11.06.2021.
Predstavljamo Englesku: Gordi Albion konačno ima momčad koja obećava jako puno
Foto: Pixsell

Nakon dugog niza godina bez medalje, Englezi konačno vjeruju kako na ovom Europskom prvenstvu imaju odlično izbalansiranu momčad, dovoljno kvalitetnu za postizanje vrhunskog rezultata…

Prije gotovo svakog natjecanja, engleski mediji često svoju momčad guraju u krug najužih favorita. Otočki mediji vole termin „kolijevka nogometa“ i znaju kakvu reputaciju engleska reprezentacija ima te često nerealno uzdižu momčad. Naravno, poslije lošijeg rezultata, kao što su bili previše entuzijastični, tako su i kasnije iznimno agresivni i kritični.

No, na ovom Euru Engleska doista izgleda kao momčad koja ima sve preduvjete za odličan rezultat. Nećemo reći za naslov prvaka jer na turnirskim natjecanjima, nije uvijek dovoljno imati najbolju ekipu već se tu upliće i dosta velik broj drugih faktora. Engleska izgleda dobro, kvalifikacije je prošla prilično lako i ono na čemu izbornik inzistira, nemaju pritisak rezultata.

Svjesni su koliko su jaki, svjesni su da imaju na nekim pozicijama nevjerojatnu širinu da mogu napraviti još barem jednu reprezentaciju, ali isto tako su svjesni i mana koje imaju. Većina igrača je imala dosta dugu sezonu, umor će sigurno biti prisutan, a radi se mahom još uvijek o mlađim igračima. Dosta ih je osjetilo nastup u Rusiji i dolazak u polufinale, ali tamo nisu prošli na testu protiv Hrvatske.

Na ovom Euru vjeruju da mogu napraviti korak više. Dosta toga ovisit će i o ždrijebu jer je jasno kako Euro nije kao Svjetsko prvenstvo gdje vam se može poklopiti neka slabija, egzotična momčad u skupini. Ovdje je kvaliteta prilično jaka i barem nekoliko momčadi s pravom gleda na naslov. Da završimo uvodne riječi u maniri engleskih novinara, Engleska ima sjajnu ekipu, ali imala je takvu i ranijih godina pa nije ostvarila pretjerano zapažene rezultate. Treba vidjeti što ova generacija može u 2021. godini.

Europska prvenstva

Kao jedna od redovito favoriziranih momčadi Europe, Engleska je na europskim smotrama ostvarivala prilično toplo-hladne rezultate. Jednom su završili treći, jednom zaključili natjecanje u polufinalu, par puta zapinjali vrlo blizu samoj završnici i nekoliko puta završavali natjecanja već u grupnoj fazi.

Premda im je najveći uspjeh na Euru osvojena bronca 1968. godine, svega dvije godine nakon što su postali svjetskim prvacima, možda najupečatljiviji nastup Engleske dogodio se 1996. godine. Trideset godina nakon domaćinstva Svjetskog prvenstva na kojem su bili prvaci, Englezi su ponovno ugostili veliku smotru, ovoga puta Euro.

Tada je i nastala ona mega popularna i vječno iritantna pjesma Three Lions, odnosno poznatijeg podnaslova It's coming home. Sve je bilo spremno za još jedno osvajanje naslova od strane Gordi Albiona. Bila je to sjajna engleska generacija koju su između ostalog činili Alan Shearer, Paul Gascoigne, Teddy Sheringham, Stuart Pearce, Paul Ince i Tony Adams. Tu se našao i sadašnji izbornik Engleske Gareth Southgate koji će baš na tom Euru biti jedan od tragičara.

Engleska je prošla skupinu relativno lagano, remizirali su sa Švicarskom i svladali Nizozemsku i Škotsku. Četvrtfinale je donijelo Španjolsku, a Englezi su slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Inače bolna točka Englezima, sada je bila sretna. Penale za Španjolsku promašili su Fernando Hierro i Miguel Nadal, inače ujak poznatog tenisača. Njegov brat je onaj „poznatiji“ ujak koji je ujedno i trener Rafaela Nadala.

Prolaskom protiv Španjolske, Engleska je u polufinalu čekala Njemačku, starog rivala kojeg je porazila u finalu Svjetskog prvenstva 30 godina ranije. Shearer je zabio za rano vodstvo, ali Njemačka malo kasnije izjednačuje. Gorio je Wembley, ponovno se išlo na jedanaesterce, ali Engleska ovoga puta nije uspjela. Poznate su riječi komentatora koji je prije šestog udarca, koji je preuzeo Southgate, rekao kako je „cijela Engleska sada uz njega“.

Sadašnji izbornik je promašio, Njemačka je ušla u finale i maestralnom izvedbom Olivera Bierhoffa osvojila Euro. Engleskoj je ostala velika tuga, suze su se lijevale diljem Otoka, ali trofej na svom terenu nisu uspjeli osvojiti. Tu su i stali s dobrim nastupima na Euru. Uslijedio je debakl u grupnoj fazi u Belgiji i Nizozemskoj, u Portugalu 2004. su izgubili od domaćina na jedanaesterce, a 2008. godine prolaza ih je stajala Hrvatska koja je slavila u kvalifikacijama 3:2 na Wembleyju i poslala Rusiju na Euro.

Prije devet godina opet ispadanje u nokaut fazi na jedanaesterce, ovoga puta od Italije, a na prošlom Euru su doživjeli potpuni debakl kada su u osmini finala izbačeni od autsajdera Islanda. Engleska već jako dugo čeka na pravi rezultat na Euru, a nešto nade daje im dobar nastup u Rusiji prije tri godine kada su završili na četvrtom mjestu.

Kvalifikacije

Kao što smo već i naglasili, ova engleska momčad izuzetno je moćna i nije imala nikakvih većih problema u kvalifikacijama. Startali su sjajno protiv Češke koju su potopili na Wembleyju s 5:0. Samo par dana kasnije u Podgorici je s 5:1 svladana Crna Gora, a jednako dobro odigrali su protiv Burgarske (4:0).

Pet pogodaka postigli su i Kosovu u Southamptonu, mada je ta utakmica bila prilično uzbudljiva. Kosovari su poveli s 0:1, Engleska do kraja poluvremena povela s 5:1. Ipak, u 55. minuti na semaforu je bilo 5:3, no Kosovo nije imalo snage vratiti utakmicu u potpuni egal. Bilo je to dobro upozorenje za Englesku, a otrežnjenje je stiglo u Pragu. Od Češke, koju su doma dobili s 5:0, u gostima su izgubili s 2:1.

Ipak, Englezi se vraćaju s tri završne utakmice u kojoj su postigli čak 17 pogodaka i sačuvali praznu mrežu. Redom su padali Bugarska (6:0), Crna Gora (7:0) i Kosovo (4:0). Briljirao je u kvalifikacijama Harry Kane koji je postigao 12 pogodaka, a pratio ga je Raheem Sterling s osam golova. Samo jedna momčad postigla je u kvalifikacijama više golova od Engleske. To je Belgija (40), a Italija je postigla jednakih, 37 u 10 susreta.

Izbornik

Izbornik Southgate preuzeo je Englesku nakon debakla 2016. godine. Do tada je relativno uspješno vodio mladu U-21 reprezentaciju te je ovo bio logičan korak u karijeri. U narednom periodu, Engleska igra jako dobro pod Southgateom. Još uvijek nemaju trofej ili medalju što je Englezima jedino relevantno, ali igra je solidna.

Već smo pisali kako su odlično odradili ove kvalifikacije, ali treba istaknuti da su pod Southgateom Englezi dobro igrali i u Ligi nacija. U sezoni 2018/19 poraženi su od Nizozemske nakon produžetaka te su za treće mjesto svladali Švicarsku. U aktualnoj sezoni, čija se završnica očekuje u listopadu, ispali su u skupini. Premda su slavili protiv Belgije na domaćem terenu, izgubili su u gostima, a doma ih je svladala i Danska.

Southgate je postavio temelje Engleske za naredno desetljeće. Ako izuzmemo Kyle Walkera (31), Kierana Trippiera (30) i Jordana Hendersona (30), ova momčad je izuzetno mlada i većina igrača je mlađa od 25 godina, a gotovo svi su mlađi od 30. Ovo je definitivno momčad koja neće svoj zenit doživjeti na ovom Euru, pa čak niti u Rusiji nego 2024. u Njemačkoj ili čak još dalje 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Na to računa Southgate. On vjeruje da ima momčad za narednih pet godina koja će žariti i paliti. Zamislite samo to Svjetsko prvenstvo 2026. kada će Phil Foden i Jadon Sancho imati 26 godina, Harry Kane i John Stones kao igrači koji sada imaju oko 50 nastupa, imat će tek 32 godine. Velike nade Declan Rice i Mason Mount bit će u naponu s 27 godina, a da ne govorimo o Jude Bellinghamu koji će imati 22 godine.

Zvijezda

Apsolutni vođa ove momčadi je Harry Kane. Premda mu neki zamjeraju da nema osobnost vođe, to se ne može primijetiti u engleskoj momčadi. Kane je već dugi niz godina jedan od najboljih napadača svijeta i konačno se čini da će ovoga ljeta momčad Tottenhama zamijeniti nekom objektivno kvalitetnijom.

Izgledno je da bi mogao obući dres Manchester Cityja i to bi po svemu sudeći mogao biti pravi pogodak jer Građanima nedostaje takav jedan rasni strijelac koji je ujedno i odličan asistent. Kane jako puno donosi ovoj momčadi Engleske, ne samo zbog svojeg iskustva i uloge vođe, već i zbog činjenice da je polivalentni napadač.

Kao i u Tottenhamu, za koji je ove sezone u Premierligi postigao 23 pogotka uz 14 asistencija, to je njegova uloga i u Engleskoj. Iznimno vrijedan tip napadača koji može čekati asistenciju i pronaći se na pravom mjestu, kreirati sam sebi priliku, ali isto tako i lijepo „podvaliti“ loptu za svoje suigrače.

U sustavu igre kakav Southgate preferira, sa sjajnim krilnim igračima, Kaneova igra doći će sigurno do izražaja. Uostalom, kada u momčadi imate igrača koji je bio najbolji strijelac na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, to svakako može biti samo plus. Za očekivati je da će se Kane i na ovom Euru boriti za titulu najboljeg strijelca, odnosno igrača Eura.

Kako će proći na Euru 2020

Engleska se nalazi u skupini s Hrvatskom, Češkom i Škotskom. Sve utakmice grupne faze odigrat će na svom Wembleyju i to im je velika prednost. Ipak, grupa im nije nimalo lagana i treba vidjeti kako će igrati u toj uvodnoj fazi. S Hrvatskom Englezi dosta često imaju problema, naročito u važnim susretima.

Češku su dobili u kvalifikacijama s 5:0, ali isto tako su u gostima izgubili. Protiv Škotske će to biti specifična derbi utakmica, tvrdi susret u kojem su favoriti, ali nikada ne treba podcjenjivati hrabre Škote. Realno je da će proći skupinu i objektivno govoreći najbolja su momčad u skupini, barem ako gledamo na papiru.

Tu pak počinju problemi za Engleze. U slučaju osvajanja prvog mjesta, u osmini finala išli bi na drugoplasiranog iz „skupine smrti“ u kojoj su Portugal, Francuska, Njemačka i Mađarska. Jednako kao što Englezi ne žele ni protiv jedne od tri najjače momčadi igrati, situacija je slična i na drugoj strani. Uzmimo u obzir neku procjenu da će to biti Portugal. Već u osmini finala Portugal kao protivnik i onda u četvrtfinalu, ako prođu, možda Španjolska.

Vrlo težak ždrijeb imaju Englezi, sigurno da bi im „lakše“ bilo da budu drugoplasirani, ali na taj način nitko u profesionalnom sportu ne razmišlja. Oni vjeruju da su dobri, da su moćni i na ovakvim natjecanjima ne treba imati straha. Njihova ogromna prednost je što se sama završnica (polufinale i finale) igra u Londonu i kada bi prošli tamo, vjerujte da bi se cijelim Londonom orilo „It's coming home“. Ostaje za vidjeti, ali da imaju momčad za najviše domete, definitivno da.

Susreti protiv Hrvatske

Prijateljska utakmica, 1996: Engleska – Hrvatska 0:0

Prijateljska utakmica, 2003: Engleska – Hrvatska 3:1 (Beckham, Owen, Lampard / Mornar)

Europsko prvenstvo 2004, grupna faza: Hrvatska – Engleska 2:4 (Kovač, Tudor / Rooney 2, Scholes, Lampard)

Europsko prvenstvo 2008, kvalifikacije: Hrvatska – Engleska 2:0 (Eduardo, G. Neville ag.)

Europsko prvenstvo 2008, kvalifikacije: Engleska – Hrvatska 2:3 (Lampard, Crouch / Kranjčar, Olić, Petrić)

Svjetsko prvenstvo 2010, kvalifikacije: Hrvatska – Engleska 1:4 (Mandžukić / Walcott 3, Rooney)

Svjetsko prvenstvo 2010, kvalifikacije: Engleska – Hrvatska 5:1 (Lampard 2, Gerrard 2, Rooney / Eduardo)

Svjetsko prvenstvo 2018, polufinale: Hrvatska – Engleska 2:1 (Perišić, Mandžukić / Trippier)

Liga nacija 2018, grupna faza: Hrvatska – Engleska 0:0

Liga nacija 2018, grupna faza: Engleska – Hrvatska 2:1 (Lingard, Kane / Kramarić)

Raspored

Engleska – Hrvatska (EURO, 13. lipnja, London)

Engleska – Škotska (EURO, 18. lipnja, London)

Češka – Engleska (EURO, 22. lipnja, London)

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!