Nogomet

Dalić: 'Ovo nije Hrvatska kakvu želim i kakvu sam zamišljao'

Branimir Korać • subota, 19.06.2021.
Dalić: 'Ovo nije Hrvatska kakvu želim i kakvu sam zamišljao'

Zlatko Dalić vrlo je razočaran izgledom hrvatske reprezentacije na ovom Europskom prvenstvu. Dalić pokušava pronaći dobitnu kombinaciju, ali ne pronalazi je...

Nakon poraza od Engleske u kojem je bila bezopasna, Hrvatska je odigrala 1:1 s Češkom u susretu kojem se od nje svakakom očekivalo više. Zlatko Dalić nije zadovoljan.

"Nisam ni sretan ni zadovoljan, niti se osjećam komforno. Nije Hrvatska onakva kakvu sam zamišljao i htio. Dobili smo još jednu šansu da u zadnjoj utakmici to popravimo i s pobjedom prođemo dalje. Jako sam svjestan da ovo nije Hrvatska koju želim."

Brojni problemi s ozljedama u završnici sezone jedan su od razloga što Hrvatska nije na svom vrhuncu.

"Bilo je puno subjektivnih i objektivnih razloga zašto nismo dobri. Neću tražiti alibi, na meni je taj posao, jednostavno ne izgledamo dobro i kompaktno. Prvo poluvrijeme bilo je jako loše, a neki razlozi za to su što 7-8 igrača na pripreme je došlo iz ozljeda i nisu igrali pred kraj. Loše smo krenuli, protivnik je bolje ušao, ali nisu nam svejedno stvorili šansu. Ušli smo u minus iz penala koji nije bio, ali odmah imali zicer preko Rebića, imali smo i onaj korner s akcijom za Perišića..."

Dalić naglašava kako mu je preostalo pratiti kako igrači rade na treninzima i tako tražiti kandidate za nastup.

"Kada pogledamo situaciju, imao sam potpuno drugu koncepciju i viziju, ali kroz treninge analizirajući ih, pokušavali smo slagati priču. Uvijek je netko imao sitan problem pa smo tu tražili najbolje rješenje kroz treninge i na osnovu toga smo sve slagali. Probavali smo to sve s Belgijom i Engleskom, sada nam preostaje da za tri dana složimo motoričniju i bržu ekipu. Nismo radili neke kombinacije bez veze nego smo pokušavali izvući najbolje od onog što smo vidjeli na treninzima." Dalić je objasnio što je želio dobiti s početnom postavom.

"Drugo poluvrijeme bilo je sigurno bolje. U prvom dijelu smo htjeli nešto drugo. Njihov desni bok Coufal ide visoko i ostavlja prostor i tu smo išli s Brekalom, a na drugoj strani da preko Perišića radimo razliku. Kramarić i Brekalo su trebali ulaziti u prazan prostor i to smo napravili samo jednom. Išli su na svoju ruku u presing i to nije bilo dobro."

Veliki oproblem je i trka, Česi su jučer pretrčali puno više od Hrvatske.

"Jučer je protivnik trčao dosta više od nas i to pokauzuje i rezultat. I u Rusiji sam govorio da je rezultat taj koji ti daje samopouzdanje i ravnotežu, a on nam fali. Stalno smo u minusu, tražimo ritam i nikako ga ne možemo uhvatiti. Dio igrača ima svojih fizičkih problema i nismo ih riješili, tu ne možemo puno, ali probat ćemo ih psihološki dići."

Iznenađenje na travnjaku bio je i slobodnjak u izgledanoj poziciji koji je izveo Dejan Lovren.

"Dan prije smo imali slobodnjake, Lovrena je na treningu išlo i tražio je od Luke da proba, on mu je dopustio. Nema neke logike da stoper dođe i još ga tehnički puca, ali Luka mu je zbog treninga dopustio."

Slijedi Škotska, vrlo dobra reprezentacija koja je to pokazala u dosadašnjem dijelu Prvenstva.

"Škotska je trebala bolje proći i protiv Češke, imala je 4-5 zicera, a primila je golove kakve je primila. Jučer je pokazala i motivaciju i borbenost. Protiv nas će igrati isto tako jer im bodovi znače prolaz u drugi krug. Protivnik koji nema tu neku kvalitetu, ali ima centarfora koji uvijek ide na skok, opasnog Robertsona... Borna će se danas priključiti treningu i vidjet ćemo."

Drugo mjesto donosi lakši ždrijeb u nokaut fazi, ali Hrvatska nije kalkulirala.

"Nismo nikada kalkulirali, to nikada ne radim. Cilj je bio proći grupu i to ostaje. Sve bih dao da to napravimo, da pokažemo snagu i inat, da sami sebi pokažemo da vrijedimo. Nakon Rusije išli smo u drugi proces, kvalifikacije koje smo prošli glatko, izgubili smo samo sedam bodova. Prva Liga nacija, do zadnjih deset minuta bili smo na Final Fouru. Druga Liga nacija bila je lošija, ali opet smo u Zagrebu bili bolji od Francuza. Jedino je bilo loše protiv Švedske. Moramo puno više trčati, ne izgubiti vjeru."

Promjene za Škotsku će se dogoditi, vraća se Brozović u prvih 11.

"Morat ćemo napraviti 2-3 promjene i pronaći energičnije igrače. Ne mijenjam ja zato što bih to htio nego zato što tražim najbolje. Oko Brozovića, htjeli smo ubaciti jednog igrača više u ofenzivu jer nam je to nedostajalo protiv Belgije i Engleske. On je od veznih bio u najlošijem stanju, tu smo stavili Kramarića. Brozović se sigurno vraća u ekipu, ulaskom ofenzivnog igrača malo smo dobili, a puno izgubili."

IObjasnio je Dalić i minutažu Nikole Vlašića.

"Vlašić je došao na pripreme bez utakmica zadnjih mjesec dana u klubu, imao je težu ozljedu koju je zaliječio i propustio je neke stvari. Koristili smo ga onda kao igrača koji je ulazio s klupe. On je bio jedan od naših najboljih igrača u kvalifikacijama. Nije izgubio status, ali na osnovu svega onog što vidim i iz razgovora s njim, još osjeti aduktor i ne može pucati kako bi htio."

Petković i dalje ima prednost nad Budimirom koji je protiv Češke završio na tribini.

"Budimir je bio kao treća špica inače na klupi, ali Bruno nam je za ovu igru najpovoljniji. Falilo nam je okomitosti i dubine i to sam htio s Rebićem dobiti. Ušao je korektno u utakmicu i imao je zicera koji inače zabija. Ono što vidim, tako slažem, gledam na treningu i pokušavam. Tražim ono što je najbolje, nemamo standardnost iz Rusije, tamo se znao sastav u svakom trenu, a sada to nije slučaj. Hendikepirani smo malo fizički zbog tih ozljeda. Kovačić, Vlašić, Lovren, Barišić, Vrsaljko, nisu završili sezonu na travnjaku."

Rebić priliku nije iskoristio i neže više igrati u špici.

"Igrat ćemo drugačije i tu ćemo tražiti drugo rješenje, neće Rebić krenuti u špici. Ovo nije išlo."

Objasnio je Dalić i zašto Gvardiol ima prednost nad Bradarićem.

"Godinu dana Gvardiol je odigrao beka u Dinamu. Možda je po profilu stoper, ali i jučer nam je donio ulaske u završnicu i šansu Petkoviću. To igra dobro. Pokazao je kvalitetu. Bradarić je tu, ali nemam razloga Gvardiola mijenjati i probavati s trećim igračem, posebno jer je Bradarić zadnja 3-4 mjeseca u Lilleu ulazio po par minuta."

Iznenađenje je bio ulazak Luke Ivanušeca koji je dobio Dalićeve pohvale.

"Ivanušec je na treningu pokazao da ima kvalitetu i da može. Sigurno mu nije bilo lako jučer ući, malo je bio u nekim situacijama impresioniran, ali on nam se na treningu nametnuo. Bilo mi je čak žao što ga nisam koristio protiv Engleske, on je zaslužio minute."

Za kraj kratak komentar najlošijeg suca dosadašnjeg dijela Eura.

"Ne komentiram puno suđenje, ali zakinuti smo kod tog penala, igrač se zabio njemu u lakat u skoku. Dečkima je objasnio da je igrao neoprezno. Lopta je bila kod nas na njihovih 16 i on pola minute prije kraja svira kraj. Ali to nije razlog poraza."

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!