Nogomet

Dalić: 'Ne treba ti igrač koji je sretan, a ne igra'

Branimir Korać • srijeda, 23.06.2021.
Dalić: 'Ne treba ti igrač koji je sretan, a ne igra'

Dan nakon velike pobjede protiv Škotske i plasmana u osminu finala Europskog prvenstva, Zlatko Dalić isticao je zadovoljstvo ostvarenjem prvog cilja i s nestrpljenjem čeka protivnika u Kopenhagenu...

Put za Hrvatsku ovaj put bio je ugodan, u džepu je bila viza za Kopenhagen i osminu finala. Napokon se hrvatska reprezentacija mogla malo opustiti i proveseliti.

"Noć je bila slična onoj ruskoj. Došli smo u hotel u 5-6 ujutro, malo smo proslavili, ali okrećemo se osmini finala. Odigrali smo dobru utakmicu, dečki su bili sretni i sigurno imaju veće samopouzdanje i sigurnost. Tu smo puno dobili."

Što se tiče osmine finala, jasno da je tu Španjolska najteži potencijalni protivnik.

"U osmini finala nekako bih najradije izbjegao Španjolsku, nije u sjajnoj formi, ali ipak je dobra. No nemamo pravo birati, čekat ćemo protivnika i ozbiljno se pripremiti za tu utakmicu."

Zlatko Dalić odgovorio je i o čestim promjenama u momčadi, one su uglavnom rađene prisilno.

"Svatko je u svako doba i noći u Rusiji znao momčad. Ovaj put se još tražimo, nisam ja čovjek koji voli puno kemijati, ali silom prilika morao sam. Sada neće biti Lovrena, opet moramo mijenjati. Mi smo u Ligi nacija probali, u kvalifikacijama smo opet imali ozlijeđenih, uvijek je bila viša sila, tako će biti i ovaj put."

Potencijalni protivnik u osmini finala je i Švedska, također vrlo jako protivnik.

"Švedska nam je bila protivnik u Ligi nacija. Imali smo u Zagrebu velikih problema s njom, u Švedskoj također, nimalo lagana ekipa i to bi za nas također bio jako težak susret."

Osim zahvale igračima, Dalić se zahvalio i stožeru koji mu je jako puno pomogao.

"Mi smo ostvarili prvi cilj, kao drugi idemo dalje i to je idealno. Moramo biti spremni za dalje, onakvi kakvi smo bili jučer. Idemo utakmicu po utakmicu, ne znači da je naša ambicija gotova. Idemo redom, ova utakmica je dala za pravo da vjerujemo i možemo, dečkima čestitam, pokazali su da vjeruju, nisu odustali, moram ih pohvaliti. Pohvala i stožeru koji mi je jako puno pomogao, nisam nikad ni sumnjao da možemo nešto napraviti, bilo je teško, ali mislim da će sada svima biti lakše."

Dalić je prokomentirao iigru Juranovića i Vlašića, ali i posebno istaknuo Ivana Perišića.

"Vrsaljko je standardni desni branič, no procijenili smo da bi bio rizik da igra i treću. Juranović na treningu radi izvrsno i procijenili smo da može zaustaviti Robertsona jer je svjež. Oko Vlašića, tako smo i za Kramarića pripremali, tako je i Nikola igrao i to s ciljem ulaska u prazan prostor i tu im je radio velike probleme. Nismo imali klasična krila, Kramarić je isto bio samo u postavci kao Nikola na krilu, na terenu je bilo drugačije. Imao je Vlašić problema zadnjih 15 dana, ovaj put je napokon bio posve spreman i zdrav. Moram istaknuti Ivana Perišića koji u zadnje vrijeme nosi Hrvatsku. Jučer je namjestio i dao gol, kad god je došao u reprezentaciju, dao je svoj maksimum. Ne volim isticati pojedince, ali zaslužuje. Luka od svoje prve utakmice u reprezentaciji vidi to kao nešto najsvetije. Dao je fantastičan drugi gol, potrošio se i nagradilo ga je. Proslava samo pokazuje koliko to njemu znači."

Proteklih dana bilo je dosta kritika, pisalo se čak i o raskolu u reprezentaciji što je Dalić negirao.

"Ja ne čitam pa ne znam što pišu, ali mi kažu. Nikada nisam bio protiv kritike, ona treba biti dobronamjerna, pozitivna i korisna. Prvi sam koji kaže da ne igramo dobro, ne obračunavam se s nikim, ali samo hoću da se reprezentacija podrži. Ne možemo govoriti da je sve loše, a još smo živi. Nemam ništa protiv kritika, to mi ne smeta, ali smeta mi to da nema podrške koju zaslužuje. Mislim da nema mjesta takvim napadima, kritiku i sam prihvatim, no nemam se namjeru obračunavati, znam svoj život, put i stil. Nema nikakvog raskola, ali naravno da ima nezadovoljnih. To poštujem, ako ne igraš moraš biti nezadovoljan. Igrač koji je sretan, a ne igra, takav ti ne treba. Ne može 26 ljudi biti sretno, trojica moraju na tribine i to mi je uvijek teško za odlučiti. Jučer mi je bilo žao na primjer Bradarića, ali on će biti 10-15 godina nositelj igre. Mile Škorić isto, svi ga obožavaju. Jučer je bio i Oršić, igrao je sjajnu sezonu, ali tu su Perišić, Rebić i Brekalo. Taj igrač mora biti nezadovoljan."

Nakon prolaska skupine sve bi trebalo biti lakše.

"Nama će sada biti lakše, ne smijemo uskočiti u euforiju nakon dobre utakmice, prve dvije nisu bile dobre, treća je, ali ne smije nas sada to odvesti u kivom smjeru. Dobra utakmica, ali već danas je moramo zaboraviti i okrenuti se novom protivniku."

"Hrvatska ima jako dobru klupu, širok izbor igrača i dobar roster, dugo ga nismo ovakavog imali. Sada na klupi imamo igrače koji mogu uvijek dati obol od Brekala, Pašalića, Badelja, Vrsaljka, Barišića, dugo nismo ovakav roster imali što se tiče širine."

U Kopenhagenu će Hrvatska napokon imati podršku svojih navijača, nešto što je na Otoku izostalo silom prilika.

"Očekujem veliku podršku, znate koliko nam podrška navijača znači. Prošli smo ovo najgore, hvala ovima 100-200 koji su uspjeli doći, to jako cijenimo. Očekujem da će doći iz cijele Europe, Kopenhagen nije daleko, značit će nam jako puno i bit će naša velika snaga."

"Osjeća se ona atmosfera koja je bila prije 2-3 godine, samo da budemo pravi i dobri, da ne zastanemo u Kopenhagenu. Moramo se pripremiti, odmoriti i napraviti skauting protivnika s kojim ćemo igrati. Ovo nas jučer ne smije zavarati, još nije to to, kod 1:0 smo postali presigurni i postali smo sporiji i tromiji, moramo biti maksimalno motivirani i spremni i onda možemo očekivati dobar rezultat i velike stvari. Na nama u stožeru je da se maksimalno pripremimo i idemo dalje."

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!