EP 2020., nokaut faza, Polufinale, 06.07.2021, 21:00 h, Wembley, London
Suci: Felix Brych, Mark Borsch, Stefan Lupp (Njemačka)
Italija
Italija
Federico Chiesa 60'
4:2(0:0, 1:1, 1:1 pp, 4:2 pen) Španjolska
Alvaro Morata 81'
Španjolska

Italija je u finalu! Španjolci pali u raspucavanju s 11 metara!

Jan Šneler • utorak, 06.07.2021.
Italija je u finalu! Španjolci pali u raspucavanju s 11 metara!

Italija je prvi finalist Europskog prvenstva! U vrlo zanimljivom dvoboju u polufinalu je boljim izvođenjem jedanaesteraca eliminirala Španjolsku. Tragičar Španjolaca bio je Morata koji im je i donio produžetke...

Italija
Španjolska
Italija
Španjolska
1
Gianluigi Donnarumma
2
Giovanni Di Lorenzo
19
Leonardo Bonucci
3
Giorgio Chiellini
13
Emerson Palmieri
(do 74')
18
Nicolo Barella
(do 85')
8
Jorge Luiz Frello Filho Jorginho
6
Marco Verratti
(do 73')
14
Federico Chiesa
(do 107')
17
Ciro Immobile
(do 61')
10
Lorenzo Insigne
(do 85')
Pričuvni igrači
11
Domenico Berardi
61'
12
Matteo Pessina
73'
25
Rafael Toloi
74'
5
Manuel Locatelli
85'
9
Andrea Belotti
85'
20
Federico Bernardeschi
107'
Trener
Roberto Mancini
23
Unai Simon
2
Cesar Azpilicueta
(do 85')
12
Eric Garcia
(do 109')
14
Aymeric Laporte
18
Jordi Alba
8
Koke
(do 70')
5
Sergio Busquets
(do 106')
20
Pedri
11
Ferran Torres
(do 62')
21
Mikel Oyarzabal
(do 70')
10
Daniel Olmo
Pričuvni igrači
7
Alvaro Morata
62'
9
Gerard Moreno
70'
16
Rodri
70'
3
Diego Llorente
85'
10
Thiago Alcantara
106'
4
Pau Torres
109'
Trener
Luis Enrique

Na početku natjecanja Roberta Mancinija upitali su vidi li ovu talijansku momčad kao finalista Eura, a on je odgovorio kako je do Londona još jako dug put. Večeras, pobjedom protiv Španjolske nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, Mancinijeva Italija ušla je u finale Eura. Repriza finala iz 2012. godine ovoga puta otišla je na stranu Talijana koji pokazuju kako igraju fenomenalan nogomet i zasluženo slave prolaz u finale.

Vrlo uzbudljivo počeo je susret Italije i Španjolske. Premda su Španjolci krenuli sa svojom standardnom igrom i velikim posjedom lopte, Talijani nisu bili bezopasni. Već nakon par minuta, odlično su prodrli iza leđa španjolske obrane, Nicolo Barella je pogodio okvir gola, no kasnije je linijski sudac pokazao da se radilo o zaleđu.

Prvu pravu, čistu priliku ipak su imali Španjolci. U 13. minuti Emerson je zakasnio, Mikel Oyarzabal je dobio loptu na pet metara od gola, mogao birati što će s njom, no katastrofalno je primio dodavanje i propala je sjajna prilika. Svega par minuta kasnije Feran Torres također je iskoristio grešku talijanske obrane, no niti njegov šut nije bio precizan.

Talijani su znali zaprijetiti, ali su previše komplicirali i neke izgledne prilike upravo zbog pretjeranog zadržavanja lopte nisu okončane pravim udarcem. U 25. minuti u glavnoj ulozi je Dani Olmo koji dva puta pokušava u istoj akciji s desetak metara. Jednom je obrana zaustavila udarac Olma, dok je drugi put lijepom paradom gol spasio vratar Gianluigi Donnarumma.

Konačno, na samom kraju zanimljivog prvog dijela, Emerson je iskoristio sjajno dodavanje Lorenza Insignea, iz teške pozicije pucao svom snagom, ali pogodio prečku. U drugom dijelu gledali smo nešto oprezniji nogomet na samom startu, ali onda u 60. minuti sve se promijenilo.

Donnarumma je odmah po osvojenoj lopti proigrao Insignea koji gura u priliku Ciru Immobilea. Napadač Italije, nije stigao do lopte, branič Španjolske ju je izbio, ali tek do Federica Chiese čiji sjajni udarac pogađa suprotni kut gola Španjolske. Pogodak Italije ipak nije obeshrabrio Španjolce koji su imali stopostotnu šansu svega par minuta kasnije.

Sergio Busquets ubacuje u peterac gdje je potpuno neometan bio Oyarzabal, no on još jednom loše reagira i glavom puca pored gola. Nešto kasnije udarac je iskušao i Olmo, ali također lopta ide pored gola. Španjolci su nastavili s pritiskom i traženjem izjednačujućeg pogotka, a do njega su stigli tek u 81. minuti.

Kritizirani Alvaro Morata ponovno se pokazao kao španjolski spasitelj. On i Olmo sjajno su kombinirali, odigrali dupli pas i Morata sam izbija pred Donnarummu te poentira za 1:1. Do kraja regularnog dijela susreta, većih prilika više nije bilo i ponovno se otišlo u dodatnih 30 minuta produžetaka.

U prvom produžetku daleko više lopte u posjedu imala je španjolska momčad, na trenutke gotovo se činilo da Talijani nisu niti imali loptu u nogama u prvih 15 minuta. Ipak, velikih prilika nije bilo na pretek. Olmo je isprobao šut iz slobodnog udarca, Donnarumma obranio, a Morata nije uspio pogoditi mrežu na odbijenu loptu.

U drugom produžetku, Talijani su bili konkretniji i kreirali više ozbiljnijih prilika. U 110. minuti talijanski navijači nakratko su slavili jer je Domenico Berardi pogodio mrežu, ali ispravno je linijski sudac pokazao da se radilo o nedozvoljenoj poziciji. Kako niti nakon 120 odigranih minuta nije bilo rješenja o pobjedniku i prvom finalistu, odluka je pala na jedanaesterce.

U prvoj seriji Manuel Locatelli pucao je prilično slabo u desni golmanov kut i Unai Simon obranio je njegov pokušaj. Za Španjolsku prvi udarac izveo je Olmo, a na nesreću Španjolaca, bivši veznjak Dinama pucao je visoko iznad gola. Tako niti nakon prve serije niti jedna momčad nije imala prednost.

Nastavak je donio snažan i precizan udarac Andreje Belottija te sigurno izvedeni jedanaesterac Gerarda Morena. U trećoj seriji, Italiju je ponovno nakratko u prednost doveo Leonardo Bonucci, a stvari na početak vraća Thiago Alcantara.

Četvrta serija bila je već ona u kojoj se može prelomiti tijek izvođenja jedanaesteraca. Savršenim penalom, u same rašlje, vodstvo Italiji je donio Federico Bernardeschi. Za Furiju, u četvrti izvođač bio je Morata koji jako loše puca i Donnarumma bez problema brani njegov udarac.

Točku na i postavio je Jorginho, iskusni Chelseajev izvođač jedanaesteraca. U svom stilu, talijanski veznjak prevario je Simona i poentirao za pobjedu Italije. Nakon 2012. godine Talijani su ušli u finale velikog natjecanja, a za naslov prvaka Europe borit će se protiv Engleske ili Danske. Finalni susret na rasporedu je 11. srpnja u 21 sat.

EP 2020., nokaut faza

polufinale

Italija4:2 **Španjolska
Engleska2:1 *Danska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2020., nokaut faza

polufinale

Italija4:2 **Španjolska
Engleska2:1 *Danska

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!