Ostali sportovi

Mužinić i Dretar Karić stigle do bronce na POI u Tokiju!

HINA, Matej Kačan • srijeda, 01.09.2021.
Mužinić i Dretar Karić stigle do bronce na POI u Tokiju!
Foto: Pixsell

Premda nisu obranile ulazak u finale i srebro iz Rio de Janeira, hrvatske parastolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić ostvarile su novi sjajan uspjeh osvajanjem bronce na POI u Tokiju...

Hrvatske parastolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić nisu se uspjele plasirati u finale ekipne konkurencije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju nakon što su u polufinalu izgubile od Južne Koreje s 0-2. Međutim, već su samim ulaskom u polufinale osigurale broncu, svoju drugu paraolimpijsku medalju u karijeri nakon što su prije pet godina u Rio de Janeiru bile srebrne. Druga je to medalja i za Hrvatsku u Tokiju nakon srebra Velimira Šandora u bacanju diska.

Tokijski hrvatsko - korejski ogled bio je repriza polufinala iz Rio de Janeira. No, ovog puta slavile su Mi Gyu Lee i Jiyu Yoon s 2-0. Yoon i Lee su prvo dobile parove s 3-1 (11:7, 11:9, 7:11, 11:7), a potom je Yoon pobijedila Mužinić s 3-0 (11:7, 11:9, 11:4). Tako da meč između Helene i Mi Gyu nije bio niti potreban. U drugom polufinalu Kina je porazila Italiju s 2-1.

"Ovoga puta nije išlo, bile su prejake", kazala je Dretar Karić.

"Međutim, moramo biti sretne i ponosne na ovu broncu", dodala je 42-godišnja Varaždinka.

Koreanke su otvorile meč s dva osvojena seta, a nakon što su naše igračice smanjile na 1-2 činilo se kako mogli gledati reprizu iz Rija, kada su Hrvatice gubile 0-2, a na kraju slavile s 3-2. No, ovoga puta nije išlo.

"Jako puno su napredovale i danas su bile bolje. U drugom setu smo pronašle odličnu taktiku i do kraja meča smo igrale dobro, ali to nije bilo dovoljno. Moj pojedinačni meč nije bio dobar. Izgubila sam sigurnost nakon poraza od Yoon u singlu. Jednostavno nisam našla rješenje za njezinu igru."

Anđela je do svoje trinaeste godine trenirala odbojku. Međutim, nakon prometne nesreće 2006. završila je u kolicima. Sličnu sudbinu proživjela je i Helena koja je bila talentirana rukometašica Koke iz Varaždina, međutim sa 17 godina nastradala je kao pješak u prometnoj nesreći, te je od tada u kolicima.

Prvi veliki zajednički uspjeh ostvarile su na europskom prvenstvu u Splitu 2011. osvojivši ekipnu broncu. Dvije godine kasnije na europskom prvenstvu u Lignanu osvojile su zlato, a do sada su četiri puta bile europske prvakinje (2013., 2015., 2017., 2019.). Zajedno su osvojile i srebro (2017.) i broncu (2014.) na svjetskim prvenstvima.

"Već dugo godina smo europske prvakinje", kazala je Anđela, dok je Helena dodala: "Bez obzira na današnji poraz, mi se ravnopravno nosimo s azijskim igračicama."

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!