Nogomet

Sport srijedom: Nastavak nogometnog Kupa, splitski Jadran traži Ligu prvaka

Matej Kačan • srijeda, 22.09.2021.
Sport srijedom: Nastavak nogometnog Kupa, splitski Jadran traži Ligu prvaka

Sezone u svim sportovima polako, ali sigurno se zahuktavaju pa gotovo svaki dan donosi bogati sportski program. Srijedu predvodi ostatak nogometnog Kupa, europske obveze rukometaša Zagreba i vaterpolist Splita, kao i posljednji susret prvog kola košarkaške HT Premijer lige...

Supersport Hrvatski kup, prvo kolo

Dan nakon peterostrukog programa u utorak, srijeda nam donosi mnogo bogatiji dan u Kupu, ali sa samo tri prvoligaša jer ostali su već odradili svoje obveze. Od članova elitnog društva hrvatskog nogometa, na teren će Dinamo, Šibenik i Slaven Belupo.

Modri gostuju na Krimeji kod Orijenta i vjerojatno imaju najtežeg suparnika od svih prvoligaša, ali je i Dugopolje protiv Lokomotive pokazalo da je tvrd orah. Riječka momčad godinama je već stabilni drugoligaš pa je čak i pokazala sramežljive ambicije za promociju.

No, slabiji kraj prošle sezone bacio ih je u sredinu 2. HNL, ali je početak ove bio sjajan. Do šestog kola i 3:1 poraza od Dubrave je Orijent s tri pobjede i dva remija bio neporažen, a i dalje je na diobi vrha tablice.

No, Dinamo je svjež i odmoran jer je odgodio derbi s Hajdukom za vikend i imao je pravih šest dana od West Hama za pripremu i treninge. Damir Krznar je najavio promjene u ekipi zbog fizičkog stanja, ali upozorava na snagu suparnika.

"Orijent je sigurno jedan od najtežih protivnika koji nas je mogao čekati, ne sjećam se da nam je ikad protivnik bio drugoligaš u tako ranoj fazi", priznao je.

Slaven Belupo će pak u goste Karlovcu, nekadašnjem prvoligašu koji je posrnuo i svoj lijepi stadion danas koristi u trećeligaškom društvu gdje je u regiji Centar nakon pet kola na diobi drugog mjesta s pet bodova zaostatka za Zagorcem iz Krapine.

Zoran Zekić u dva je susreta na klupi Slavena dvaput nesretno prosuo bodove preokretom pa golom u sudačkoj nadoknadi i sad je vrijeme za prvu pobjedu. U kolikoj god Slaven bio krizi, Karlovac je mora preskočiti.

U goste kod nekadašnjeg prvoligaša, a danas člana 3. HNL će Šibenik koji gostuje u Čakovcu kod Međimurja. Međimurci su u 3. HNL Sjever na diobi prvog mjesta s Mladosti iz Ždralova i nemaju poraza. Koliko to znači vidjeli smo u utorak kad su Ždralovi poprilično rutinski deklasirali drugoligaša Inter pa će i Šibenčani morati u svoj susret krenuti maksimalno ozbiljno.

Od ostalih susreta vrijedi izdvojiti drugoligaške dvoboje Bijelog Brda i Cibalije te Sesveta i Varaždina koji ima novog trenera nakon odlaska Marija Carevića. Vinograda gostuje kod Belišća, Rudeš kod Bjelovara, Oriolik kod Zagreba, a Split u Labinu kod Rudara.

Belišće - Vinogradar 15:30
BSK Bijelo Brdo - Cibalia 15:30
Bjelovar - Rudeš 15:30
Zagreb - Oriolik 15:30
Sesvete - Varaždin 15:30
Orijent - Dinamo 16:00
Rudar - Split 16:30
Međimurje - Šibenik 18:00
Karlovac - Slaven Belupo 18:30

Liga prvaka, drugo kolo: Szeged - PPD Zagreb (18:45)

Rukometaši PPD Zagreba imaju pred sobom novi težak zadatak u Ligi prvaka. Nakon teškog poraza od Aalborga od čak deset poena razlike kod kuće, Zagrebaši gostuju kod Szegeda gdje će tražiti popravak i prve bodove.

No, sigurno Zagrebu u Mađarskoj neće biti lako jer Szeged je u fantastičnoj, zastrašujućoj formi na početku sezone. Ne samo da u mađarskoj ligi niže samo pobjede, već nijedna još nije došla s manje od deset poena razlike, a na to se naslonio i remi s jakim Montpellierom u Ligi prvaka.

Nekoliko je poznatih rukometnih imena u mađarskoj ekipi, a nama je najbliže ono Mirka Alilovića koji je dom u Mađarskoj našao u posljednjih deset godina, od čega već tri u Szegedu.

Zagreb nije ni izbliza u tako dobroj formi, upisao je očekivane dvije pobjede u domaćem prvenstvu, ali je partije ispod očekivanja pružio u SEHA ligi gdje je gubio od Vardara, ali i od još jednog mađarskog predstavnika, Veszprema. Na ruku Zagrebu ne ide na tradicija jer protiv Szegeda ne zna za pobjedu od 2012. u devet službenih susreta i jednom prijateljskom.

HT Premijer liga: Cedevita junior - Split (20:30)

Posljednji susret prvog kola Premijer lige odigrat će se u dvorani 2 Doma sportova gdje će Cedevita Junior dočekati Split. Dvoboj novopečenog prvoligaša i prošlosezonskog finalista te sudionika europskih natjecanja ne bi trebao biti neizvjestan, ali u hrvatskoj se košarci nikad ne zna.

Split je u specifičnoj situaciji, promjenom gradske vlasti došla je i promjena vodstva kluba te financija, a shodno tome i slaganje nove ekipe. Ona bi, po svemu sudeći, trebala biti jeftinija, a još je u procesu ekipiranja.

Mnogo je igrača otišlo, mnogo je došlo pa je Split s novom i još nekompletnom ekipom odradio kvalifikacije za Ligu prvaka u Ateni. Tamo je pao na drugoj prepreci, a barem mala utjeha i dobra vijest je povratak Roka Ukića koji je odabrao još jednu sezonu umjesto mirovine.

S druge strane, Cedevita Junior povratak je Cedevitinog projekta u prvi razred hrvatske košarke, ali u drugom obliku u odnosu na onaj koji je prije tri godine otišao u Ljubljanu. Ova se Cedevita bazira na mladim igračima iz vlastitog pogona pojačanim nekim domaćim imenima koja već imaju renome.

Ove sezone to će biti nekadašnji igrači Splita, Cibone i Zadra Goran Filipović, Filip Bundović i Jure Planinić, a zadatak da sve to posloži imat će Damir Mulaomerović. Svakako ne vaš još jedan tipičan novi prvoligaš koji će se boriti za goli život.

"Za mene je bitno da igramo dobru košarku, da budemo hrabri, da tražimo svoju šansu i da probamo iznenaditi Split. Neće biti lako ali tražit ćemo svoju šansu iako imamo dosta ozlijeđenih igrača, bitnih igrača, ali ne trebamo plakati, oni koji budu na terenu vjerujem da će dati svoj maksimum", kazao je Mulaomerović u najavi susreta.

Kvalifikacije Lige prvaka: Jadran HN - Jadran Split (18:30)

Cijelom nizu hrvatskih klubova u europskim kvalifikacijama u svim sportovima pridružuju se i vaterpolisti Jadrana. Oni u Podgorici odlaze na prvi turnir na kojem će hvatati nastup u Ligi prvaka, a prvi suparnik dobro je poznat.

Jadran iz Herceg Novog stari je poznanik iz Triglav regionalne lige i momčad koja je prošle sezone igrala skupine Lige prvaka te ima to europsko iskustvo. Nimalo lak zadatak za Split, pogotovo zato što se snaga i forma nove ekipe ne zna.

No, tradicija ne ide u prilog splitskom Jadranu jer su Splićani u međusobnim susretima zadnju pobjedu upisali 2018., a nakon toga slijedi remi i šest pobjeda Crnogoraca. Sedam je klubova na turniru, a četiri momčadi idu dalje.

Nakon susreta s Jadranom slijedi Apollon pa Budapest prije dvostrukog programa u subotu. Raspored i put su teški, ima i zdravstvenih problema u momčadi Mile Smodlake, ali on je unatoč svemu uzbuđen:

"Jedva čekamo da krenu utakmice, da vidimo snagu naše momčadi. Nije nam situacija baš idealna, ali ove smo sezone pokriveni dobro na svim pozicijama tako da se u svakoj situaciji možemo snaći. Nikša Dobud ima crijevnu virozu, odlučili smo stoga i da ne putuje u autobusu s ostatkom momčadi, radi preventive. Stoga nismo sigurni hoće li odmah igrati. I Zvonimir Butić je imao manjih problema, preskočio nekoliko treninga, nadam se da ćemo u Podgorici u konačnici biti u situaciji da isprobamo sve igrače i vidimo što možemo", kazao je Smodlaka.

Ostali najvažniji događaji

Ligue 1
Lille - Reims 19:00
Monaco - St. Etienne 19:00
Montpellier - Bordeaux 19:00
Nantes - Brest 19:00
Rennes Clermont 19:00
Angers - Marseille 21:00
Lens - Strasbourg 21:00
Lorient - Nice 21:00
Lyon - Troyes 21:00
Metz - PSG 21:00

Serie A
Salernitana - Verona 18:30
Spezia - Juventus 18:30
Milan - Venezia 20:45
Cagliari - Empoli 20:45

La Liga
Espanyol - Alaves 19:30
Sevilla - Valencia 19:30
Real Madrid - Mallorca 22:00
Villarreal - Elche 22:00

EFL Kup
Brighton - Swansea 20:30
Arsenal - Wimbledon 20:45
Chelsea - Aston Villa 20:45
Manchester United - West Ham 20:45
Millwall - Leicester 20:45
Wolves - Tottenham 20:45

ATP Metz i Nur-Sultan

WTA Ostrava

1. HRLŽ
Podravka - Trešnjevka 18:00FOTO: SEHA Liga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!