Nogomet

Sport petkom: Važni susreti za mladu i A reprezentaciju, veliki dvoboj u Višnjiku

Branimir Korać • petak, 08.10.2021.
Sport petkom: Važni susreti za mladu i A reprezentaciju, veliki dvoboj u Višnjiku
Foto: Pixsell

Ovaj petak bit će vrlo zanimljiv i važan za sve ljubitelje sporta u Hrvatskoj. Niz zanimljivih i važnih dvoboja je na meniju, a u posebnom fokusu bit će hrvatska nogometna reprezentacija koja gostuje na Cipru...

Kvalifikacije za EP U-21: Hrvatska - Norveška (18)

Nastavljaju se kvalifikacije za mladu hrvatsku nogometnu reprezentaciju do 21 godine koja u Varaždinu dočekuje reprezentaciju Norveške. Trebao bi to biti najteži ispit za Hrvatsku u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, Norveška je svakako jača od Azerbajdžana, a sudeći prema rezultatima u prva dva kola i od Finske.

Hrvatska je dobro krenula u kvalifikacije i s dva puta po 2:0 upisala je pobjede protiv Azerbajdžana i Finske. U tim susretima vidjelo se i da ova hrvatska generacija ima puno potencijala, tu je niz kvalitetnih igrača od kojih neki već igraju veliku ulogu i na najvišoj razini poput Luke Sučića, strijelca već jednog gola za RB Salzburg u Ligi prvaka.

Još sve ne funkcionira idealno i trebat će vremena da se sve uštima, ali i igrači sami ističu kako je sa svakim danom situacija sve bolja, igrači se sve bolje upoznaju i s vremenom će i igra biti bolja.

"Atmosfera je iz dana u dan sve bolja, opuštenija, sada smo se još bolje upoznali. Norveška je težak suparnik, možda i najteži u ovoj skupini. Ne teže nekoj velikoj igri, ali su fizički jaki i igraju na duge lopte, s dobrim skakačima. Međutim, mi imamo svoju igru i pokušat ćemo se nametnuti kako bismo uzeli tri boda. Puno nam znači što nismo primili niti jedan pogodak, no dat ćemo sve od sebe bez obzira u kojem smjeru utakmica krene. Neće biti lako ni u Azerbajdžanu, za što ćemo se pripremati nakon Norveške", poručio je Josip Šutalo.

Norveška je moćno otvorila kvalifikacije te je upisala pobjedu 3:1 protiv Austrije, a nakon toga i 5:0 protiv Estonije. U svakom slučaju upozorenje uoči ovog dvoboja. Hrvatska je kvalitetnija, ali to treba potvrditi i na travnjaku.

Kvalifikacije za SP: Cipar - Hrvatska (20:45)

Važan dvoboj za Hrvatsku koja na Cipru treba sva tri boda za zadržavanje dobre pozicije u borbi za prvo mjesto u skupini. Prošli ciklus donio je Hrvatskoj više nego dobrih sedam bodova i tu se zajedno s Rusijom odvojila od ostalih reprezentacija u skupini te ne smije kompromitirati dobro odrađen posao u prošlim utakmicama.

Cipar se ne smije shvatiti olako, vidjelo se u Rijeci da može biti neugodan kada stane čvrsto u obranu. Nije prijetio prema naprijed, ali ga je zato bilo vrlo teško probiti i Hrvatska se morala zadovoljiti pobjedom 1:0.

Njegovi domaći susreti također su upozoravajući, naime samo je Rusija došla do pobjede na Cipru i to u velikoj mjeri zahvaljujući ranom golu koji je natjerao Ciprane da se otvore i traže igru. Slovačka je na Cipru odigrala samo 0:0, a Slovenija je izgubila 1:0.

Zlatko Dalić u ovom dvoboju ne može računati na dio igrača, posebni problemi su u obrani gdje će morati u vatru i debitant Josip Stanišić, ali Daliću je najvažnije da mu se vraća kapetan i onaj koji dirigira hrvatskom igrom, Luka Modrić.

"Borimo se za odlazak u Katar i svaka je utakmica važna. Pritisak rezultata? Čeka nas utakmica u kojoj ćemo dominirati, imati puno veći posjed lopte. Pokušat ćemo igrati bez pritiska jer želimo do rezultata doći mirnoćom. Najvažnije je biti strpljiv, ali jednako je važno da ni u kom slučaju ne podcijenimo protivnika. Ovo su utakmice uoči kojih mnogi unaprijed upisuju naše bodove, a takve utakmice nije jednostavno igrati. Vjerujem, međutim, da će sve biti u redu", poručio je Dalić.

Nakon Cipra slijedi Slovačka, još jedna iznimno bitna utakmica, ali prvo treba preskočiti Cipar i nipošto se ne smije dozvoliti krivi korak.

ABA liga, treće kolo: Zadar - Cibona (20)

Treće kolo ABA lige donosi dvoboj Zadra i Cibone. Zadrani traže prvu pobjedu u ABA ligi ove sezone nakon dva dosta različita nastupa u dosadašnjem dijelu sezone. Naime unatoč porazu u prvom kolu su dobro izgledali protiv Partizana, a onda su odigrali jako lošu utakmicu kod Studentskog centra.

Za svladati Cibonu, Zadar će trebati nastup kao u prvom kolu protiv Partizana. Cibosi su odlično otvorili sezonu, svladali su u gostima Mornar i onda kod kuće u produžetku Megu iako su u tom susretu bili na 16 poena minusa, ali uspjeli su se konsolidirati, podići i odnijeti veliku pobjedu.

Tijekom tjedna Zadar je doveo Pavla Marčinkovića koji je zamjena za Amerikanca Harrisa koji se nije snašao u Višnjiku. Marčinković je u svakom slučaju pojačanje, iskusan je igrač koji može donijeti prevagu na obje strane parketa.

"Očekuje nas Cibona, derbi je posebna utakmica, tu ne odlučuje trenutna forma niti položaj na ljestvici, tu će od presudne važnosti biti veća volja, htijenje i zalaganje čitave momčadi, kao i inspiracija pojedinog igrača. Nadam se da ćemo protiv Cibone biti pravi, da ćemo funkcionirati kao momčad, kao što smo to bili na posljednjoj utakmici protiv Cedevite Junior", poručio je trener Zadra Ivan Perinčić.

S druge strane U Ciboni također prvenstveno očekuju da budu u pravom izdanju, a onda će se vidjeti što će se dogoditi.

"Što se tiče Zadra to će biti kao i uvijek teško gostovanje iako oni do sada nemaju pobjedu u ABA ligi. Oni su kvalitetna ekipa s gotovo istim igračima iz prošle sezone, neke su pozicije i pojačali. Sigurno da će biti motivirani da odigraju što je bolje moguće i mi nismo favoriti na njihovom parketu. Mi ćemo odigrati najbolje što možemo i vidjet ćemo gdje će nas to dovesti", kaže Vladimir Jovanović.

Indian Wells, drugo kolo: Petra Martić - Iga Swiatek (20)

Petra Martić nije u najboljoj formi, ali je dobro krenula u Indian Wellsu i bez većih problema preskočila je prvu prepreku. Svladala je domaću igračicu Katie Volynets koja je u glavni ždrijeb ušla s pozivnicom organizatora.

Martić je u tom meču imala manje oscilacija nego u ranijim nastupima i to je ono što joj najviše nedostaje. Izgubila je samopouzdanje i treba joj nekoliko vezanih pobjeda koje bi je vratile tamo gdje je i bila.

Pobjeda protiv četvrte igračice svijeta bila bi od ogromnog značaja, ali jasno je da će to biti teško ostvariti. Iga Swiatek je sjajna igračica, posebno dobro igra na velikim turnirima i ovdje ulazi kao favorit.

Swiatek je bila slobodna u prvom kolu i ako Martić u nekom trenutku ima šanse za nešto više protiv Poljakinje, to je onda na samom startu turnira. Swiatek je zadnji meč odradila 25. rujna kada je poražena u Ostravi od Marije Sakkari.

Ostali važniji događaji

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo (20:45):
Češka - Wales
Estonija - Bjelorusija
Gibraltar - Crna Gora
Island - Armenija
Latvija - Nizozemska
Lihtenštajn - Sjeverna Makedonija
Malta - Slovenija
Njemačka - Rumunjska
Rusija - Slovačka
Turska - Norveška

Euroliga, drugo kolo:
Unics - Monaco 18:00
Anadolu Efes - CSKA Moskva 19:30
Alba - Asvel 20:00
Olympiakos - Real Madrid 20:00
Baskonia - Milano 20:30

HT Premijer liga, četvrto kolo:
Škrljevo - Šibenka 18:00
Split - Gorica 19:00

Turnir u Indian Wellsu

Paket 24 Premijer liga, peto kolo:
Nexe - Moslavina 20:00

1. HMNL, drugo kolo:
Square - Vrgorac 18:00

LEN Eurokup:
Vasas - Solaris 19:15

LEN Liga prvaka:
Jadran - Primorac 19:00
Mladost - Apollon 19:30

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!