Vodeni sportovi

FINA ne priznaje LEN-ovu odluku o suspenziji Hrvatske i Portugala

HINA, Matej Kačan • ponedjeljak, 15.11.2021.
FINA ne priznaje LEN-ovu odluku o suspenziji Hrvatske i Portugala

LEN-ova odluka o suspenziji portugalskog i hrvatskog plivačkog Saveza poništena je na razini svjetske organizcije, Fine koja ne priznaje tu odluku...

Međunarodna plivačka federacija (FINA) odbila je priznati suspenzije hrvatskog i portugalskog plivačkog saveza od strane Europske plivačke federacije (LEN), nakon sastanka svog Ureda.

"Ured FINA-e posebno je zabrinut zbog radnje koju je LEN poduzeo, odnosno isključenja dviju udruga članica, Portugala i Hrvatske, na godinu dana", poručili su iz FINA-e.

FINA tvrdi kako LEN nije "slijedio ispravan odgovarajući postupak", da su suspenzije "bile jasno politički motivirane i vođene vlastitim interesom", te da su "protiv etosa novog vodstva Fine koje obuhvaća uključenost, jednakost, integritet i demokraciju."

"Odlukom Fine, plivački savezi Portugala i Hrvatske zadržat će punopravna članstva u LEN-u, uključujući pravo sudjelovanja s pravom glasa na predstojećem izvanrednom izbornom kongresu u Frankfurtu 5. veljače iduće godine, te izvanrednom kongresu Fine 18. prosinca ove godine u Abu Dhabiju", navodi se u priopćenju FINA-e.

LEN je 6. studenog suspendirao oba saveza na godinu dana, a povod ovakvoj odluci je rad na sazivanju izvanrednog Kongresa s razrješenjem sadašnjeg Ureda LEN-a, a tu su akciju vodili Jose Antonio Silva, predsjednik Portugalskog plivačkog saveza i Josip Varvodić, predsjednik Nadzornog odbora HPS-a i član Zdravstvenog odbora LEN-a i Fine.

"Hrvatski plivački savez nije niti jednom činjenicom povrijedio Statut, niti akt LEN-a, već je plod osobnog utjecaja gospodina Barellija kao predsjednika na članove Ureda LEN-a koje je on izabrao. Mi ćemo iskoristiti pravo na žalbu, a imamo punu podršku predsjednika Fine (Svjetski savez vodenih sportova) Husaina Al-Musallama s kojim sam se nekoliko puta čuo. Oni će zaštiti sport u ovom slučaju" kazao je prvi čovjek hrvatskog plivanja, Vladislav Veselica.

LEN-ova suspenzija se ne odnosi na Hrvatski savez sinkroniziranog plivanja i na Hrvatski vaterpolski savez. Ne odnosi se niti na sportaše registrirane pri Hrvatskom plivačkom savezu kojima će i dalje biti omogućeno sudjelovanje na svim natjecanjima LEN i po pravilima i propozicijama LEN, te pod zastavom svoje države.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!