Ostali sportovi

Ivor Ban juniorski viceprvak svijeta u konkurenciji stolnoteniskih parova

Sportnet, Branimir Korać • srijeda, 08.12.2021.
Ivor Ban juniorski viceprvak svijeta u konkurenciji stolnoteniskih parova

Ivor Ban je viceprvak svijeta u parovima. U finalu u portugalskom gradu Vila Nova de Gaia 18-godišnji hrvatski stolnotenisač i Mađar Csaba Andras poraženi su od Rusa Maksima Grebneva i Vladimira Sidorenka s 3:2 (-9, -6, 9, 7, 9).

Ostaje žal jer su bili jako blizu tituli. Vodili su 2:0 u setovima, a u trećem su još i poveli 2:0. No, na kraju je odluka stigla u petom setu gdje su Ban i Andras imali 9:8, no Rusi su i ovog puta uspjeli okrenuti tijek susreta. Ono što nas čini ponosnim je da nakon osam godina, u muškoj konkurenciji čak 17 godina, Hrvatska opet ima medaljaša na svjetskoj pozornici. Ukupno smo dosad na juniorskim svjetskim prvenstvima osvojili dvije medalje. Jednu u muškim parovima, drugu u miksu, a zajedničko im je što su obje brončanog sjaja. Prvu su osvojili Andrej Gaćina i Tomislav Zubčić 2004., a drugu je osvojila Lea Rakovac 2013. u paru s Talijanom Muttijem. Treću potpisuje Ivor Ban, koji iz Portugala nosi srebro.

U pojedinačnoj konkurenciji Ban je zaustavljen u četvrtfinalu, a korak do medalje zaustavio ga je Kinez Zeng Beixun s 4:3 (5, -6, 8, 4, -7, -8, 8).

Šteta, bio je to odličan meč, a naš 18-godišnji predstavnik je bio blizu da iznenadi favoriziranog Kineza. Činilo se da će Zeng i brže slaviti, pogotovo nakon što je vodio 3:1 u setovima. No, uslijedio je veliki preokret Bana i dva odlična seta gdje se vratio u igru i izjednačio na 3:3. U odlučujućem setu bolje je otvorio Zeng, vodio 4:1, 7:4 i 10:6, no u skladu kakav je bio meč takav je bio i završetak istog. Kod 10:8 gledali smo odličnu razmjenu udaraca, sijevalo je iz svih kuteva, a nakon što je završilo Kinez je definitivno odahnuo. Nije mu sigurno bilo svejedno i da se dovede u neizvjesnu situaciju nakon svih prednosti koje je imao tijekom meča.

Ovo je definitivno bila godina Ivora Bana, koji je osvojio pregršt medalja. Na juniorskom Europskom prvenstvu je osvojio tri bronce (singl, par i miks), na EP-u do 21 godine je bio srebrni u paru, na europskom Top 12 srebrni, a državnom seniorskom prvenstvu osvojio je dva zlata i broncu (par, miks i pojedinačno).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!