Tenis

Navijači pozivaju na bojkot Australian Opena, organizatori: 'Nije bilo posebne usluge za Đokovića'

Matej Kačan • srijeda, 05.01.2022.
Navijači pozivaju na bojkot Australian Opena, organizatori: 'Nije bilo posebne usluge za Đokovića'

Mnogo kontroverze se podiglo oko dolaska Novaka Đokovića na Australian Open, neki pozivaju na bojkot, a organizatori inzistiraju da nije bilo pogodovanja prvom igraču svijeta...

Nakon što je prvi tenisač svijeta Novak Đoković objavio da dolazi na Australian Open preko medicinskog izuzeća iako nije cijepljen, podiglo se mnogo bure i reakcija, ali i pitanja.

Jedni Novaka podržavaju, drugi ga kritiziraju i pozivaju da se navija protiv njega, a neki su otišli toliko daleko da preispituju odluke organizatora i smatraju da Đoković nema valjan razlog za izuzeće, već da mu se dala usluga kako bi najveća zvijezda nastupila u Melbourneu.

To je demantirao Craig Tiley, šef Australia Tennisa koji je jedan od organizatora prvog Grand Slama. On je potvrdio da je odobreno tek nekoliko od 26 zaprimljenih zahtjeva za izuzećem.

"Proces smo učinili dosta teškim za svakog tko se prijavi, pobrinuli smo se da medicinski stručnjaci o tome odlučuju neovisno. 26 tenisača se prijavilo, samo nekoliko zahtjeva je odobreno. Svaki sportaš koji je zadovoljio uvjete je dobio dopuštenje za ulazak. Nije bilo posebne usluge ni prilike za Novaka."

Dio procesa je i to da su se prijave motrile anonimno kako se ne bi palo pod utjecaj imena, a nezadovoljstvo su iskazali neki žitelji Australije koji žive pod strogim mjerama, kao i određeni tenisači koji sumnjaju na poseban tretman za Đokovića.

"Ne znam što bih rekao na to. Mislim da, kad ja ne bih bio cijepljen, ne bih dobio izuzeće. No, svaka čast Novaku što je došao do dopuštenja da dođe u Australiju i natječe se", rekao je Jamie Murray.

Osim Murrayja, mnogi su teniski obožavatelji izrazili svoje nezadovoljstvo na Twitteru pozivajući na bojkot turnira. Navijači su revoltirani blažim mjerama za tenisače dok Australci žive pod teškim restrikcijama.

"Cijepljeni Australci ne smiju prelaziti granice saveznih država kako bi posjetili voljene na smrtnoj postelji, ali Novak Đoković smije (moguće necijepljen) ući iz inozemstva kako bi udarao tenisku lopticu. Nevjerojatno", napisao je jedan navijač.

"Gledanje Australian Opena svakog siječnja je moj omiljeni sportski događaj. Odluka da se Đokoviću dopusti sudjelovanje dok je necijepljen znači da moram bojkotirati prijenos ove godine. Iksreno sam šokiran", dodaje drugi.

Na sve je reagirao čak i australski premijer Scott Morrison koji poziva na poštivanje odluke savezne države Victoria gdje se turnir održava.

"To je pitanje vlade Victorije. Dali su mu izuzeće kako bi ušao u Australiju i sukladno toj odluci se moramo i ponašati. Nije bitno što ja mislim o odluci, to tako funkcionira. Države daju iznimke na toj bazi već dvije godine. Nema promjene u tom smislu. Vlada Victorije donijela je odluku i njoj se treba obratiti za razoge", kazao je.

Australski novinari također su šokirani odlukom pa i oni ukazuju na dvostruke kriterije za teniske zvijezde u odnosu na obične građane Victorije i Australije.

"Ljudima se svašta brani dvije godine, ali ovaj tip, koji je uživao izvanredne slobode suočen s pandemijom, dobije izuzeće. Đoković je velikan, ali nije nužan", napisao je Andy Maher, sportski novinar iz Melbournea.

"Kakva FARSA! Novak dobije izuzeće za igranje Australian Opena, a neki Australci ne mogu vidjeti voljene koji umiru. Bezobrazno, ovo je veliki srednji prst Australcima od strane sportskih dužnosnika i Vlade", dodao je Bernie Coen.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!