Rukomet

EURO na dlanu: Krenulo je Hansenovim ulaskom u Klub 1200 i uzdrmanim ambicijama domaćina

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • petak, 14.01.2022.
EURO na dlanu: Krenulo je Hansenovim ulaskom u Klub 1200 i uzdrmanim ambicijama domaćina

Iza nas je prvi dan Europskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj. Dan u kojem je nastupila i Hrvatska te upisala poraz, ali i Nizozemska priredila prvo veće iznenađenje...

Prvi dan Europskog prvenstva je iza nas, Hrvatska je krenula porazom 27:22 protiv Francuske. Nije to nikakve iznenađenje ili nešto neočekivano, Francuzi su iznimno jaki i Hrvatska u ovakvoj situaciji bez dvojice ključnih igrača, nakon silnih promjena u reprezentaciji, jednostavno i realno nije mogla napraviti puno više.

Ono što je bilo dobro je da je ipak i takva oslabljena bila na dva gola s Francuzima, imala prilike i potpuno vratiti se u utakmicu, međutim nedostajao je taj mali korak koji bi potpuno zakomplicirao dvoboj.

Čekamo u drugom kolu Cindrića i Marića koji će dati dimenziju više u napadu, čekamo i Martinovića i Jaganjca koji mogu bolje i više nego u ovom susretu, uglavnom puno je tu još prostora za napredak. Protiv Srbije se igra na sve ili ništa i tu neće biti prava na poraz. Borbenost će morati biti na ovoj razini, a izvedba na terenu još bolja što je svakako moguće.

Prvi dan Europskog prvenstva

Hansenov jubilej obilježio pobjedu Danaca

Danci nisu imali težak posao protiv Crne Gore, a susret će osim po pobjedi pamtiti i po velikom jubileju Mikkela Hansena. Jedan od najboljih bekova svijeta preskočio je još jednu granicu u karijeri.

U susretu u kojem je Danska dominirala svih 60 minuta, Hansen je u svom 233. nastupu u dresu Danske došao do 1200. pogotka za reprezentaciju. Svaka čast majstore!

Može li dostići apsolutnog danskog rekordera Larsa Christiansena?

Slovaci niti iz desetog pokušaja nisu uspjeli doći do pobjede

Domaćin ovog Europskog prvenstva reprezentacija Slovačke nastupa na svom četvrtom Euru. Zanimljivo, ovo je Slovacima deseta utakmica na europskim prvenstvima i još uvijek čekaju na prvu pobjedu.

Poraz od Norveške 35:25 im je čak deveti poraz, a u dosadašnjim nastupima samo jednom su ostali neporaženi i to 2012. godine u Srbiji.

Jedina reprezentacija koja nije uspjela svladati Slovake na završnicama europskih prvenstava je finalist s tog Prvenstva Srbija. Iako je vodila 13:6 na poluvremenu, Srbija je tu upisala samo remi 21:21.

Baznik zadovoljan debijem na Eurima: 'Dobar osjećaj'

Slovenci imaju velikih problema s vratarima, čak četvorica su out i ostali su na samo dvojici - Urhu Kastelicu i Joži Bazniku. U pobjedi protiv Sjeverne Makedonije 27:25 upravo je Baznik dobio priliku i s deset obrana odradio je dobar posao.

"Bio mi je to prvi meč s reprezentacijom i osjećaj je dobar. U prvom poluvremenu bili smo vrlo disciplinirani da bi u drugom dijelu izgubili koncentraciju. Na kraju susreta ipak smo ostali koncentrirani i možemo zahvaliti momčadskom naporu za ovu pobjedu", istaknuo je Baznik.

Baznik je u debiju na velikim natjecanjima već u prvom poluvremenu skupio osam obrana.

Htjeli bi titulu, a odmah pali pod pritiskom: 'Nismo mogli opustiti igrače'

Za najveće iznenađenje pobrinuli su se Nizozemci koji su spustili na zemlju domaćina Mađarsku. Mađari su pripremali ražanj dok je zec bio u šumi, imali su ukalkuliranu pobjedu protiv Nizozemske stoga je za njih ovo bio još veći šok.

"Potpuno zaslužena pobjeda Nizozemske. Bili smo vrlo nervozni, nismo to bili mi. Nismo se mogli pokrenuti i nismo mogli opustiti igrače što nas je na kraju odvelo u poraz. Nadam se da ćemo se u sljedećem meču lakše nositi s pritiskom u ovoj krasnoj atmosferi", komentirao je mađarski izbornik Istvan Gulyas.

Čovjek bi se začudio da su Mađari pali pod tolikim pritiskom kada već zna u kakvoj atmosferi inače igraju Veszprem i Szeged. No nije Mađarska samo Veszprem i Szeged... Brzi i pokretljivi Nizozemci održali su domaćinu lekciju predvođeni s 11 golova Kaya Smitsa i osam asistencija Luca Steinsa.

Idealna utakmica za Solberga

Švedska je protiv Bosne i Hercegovine rutinski odradila posao i glatko je slavila, a kako je vrlo rano stvorila visoku prednost i riješila pitanje pobjednika, mogla je odmarati nositelje igre.

Već u 20. minuti Šveđani su vodili 13:6 i Glenn Solberg krenuo je s rotacijama pa je tako Jima Gottfridssona i iskusnije igrače mogao sačuvati za veliki dvoboj sa Španjolskom u subotu.

Posebice u drugom poluvremenu u nekim trenucima na parketu je bila najmlađa moguća postava i ona je nastavila tamo gdje su stali oni najbolji. Tako su Šveđani dobili "rastrčavanje", ali bez velikog utroška energije i posljedica. Idealna situacija.

I visok poraz može biti korak naprijed

I dok su Šveđani pružili priliku svima u dobrom raspoloženju, isto je učinio i Ivica Obrvan na drugoj strani, ali u teškom porazu. Obrvan ima nekoliko starijih igrača koje je dobro sačuvati kada je moguće,m a među njima je i veteran Mirsad Terzić.

"Nema se što posebno reći o ovoj utakmici. Čak i bez naših problema, Švedska bi bila favorit. Moramo iz ovoga pokušati izvući pozitivne stvari poput iskustva za naše mlađe igrače koji su dobili priliku. Nadam se da će im to pomoći u narednim mečevima", govorio je Terzić.

Rusi prekinuli niz od pet uzastopnih poraza na Eurima

Rusija je doputovala na ovo Europsko prvenstvo s nizom od pet uzastopnih poraza na europskim smotrama. Niz je krenuo 2016. godine u drugoj fazi natjecanja protiv Njemačke, zatim su izgubili i od Španjolske da bi na prošlom Europskom prvenstvu upisali sva tri poraza i to u susretima s Mađarskom, Islandom i Danskom. Toj seriji napokon je došao kraj.

Prekinut je još jedan neugodan niz. Prvi put nakon 2010. godine upisali su pobjedu na startu. 2010. godine slavili su u prvom kolu protiv Ukrajine 37:33, a onda je krenuo loš niz. 2012. godine remizirali su 31:31 s Mađarskom, 2014. izgubili 35:28 od Francuske, 2016. izgubili 31:25 od Danske te 2020. izgubili 26:25 od Mađarske.

Česi impresionirali Jordija Riberu

Očekivali su Španjolci lagan posao protiv Češke, ali nije bilo niti blizu lagano. Na kraju su slavili samo s dva gola razlike, a briljirao je češki vratar Tomas Mrkva. Izbornik Španjolske Jordi Ribera ipak nije bio previše kritički raspoložen.

"Vidjeli smo impresivan češki nastup, bilo je vrlo komplicirano za nas kao i uvijek u prvim utakmicama. Česi su bili vrlo učinkoviti, a mi smo se u drugom poluvremenu mučili u napadu. Naša obrana bila je dobra, s njom sam zadovoljan kao i s vratarima dok sam tek djelomično zadovoljan napadom gdje nam je nedostajalo efikasnosti. Prvi bodovi su tu i to je ono što nam je trebalo iz ovog meča."

Ono kada pobijediš 35:25 pa nisi posve zadovoljan

Norvežani su dobro otvorili Prvenstvo i upisali su rutinsku pobjedu 35:25 protiv domaćina Slovačke. Iako su upisali uvjerljivu pobjedu, nisu baš bili oduševljeni nastupom koji su nazvali tek - korektnim.

"Počinjemo više izgledati kao momčad i ovo je bila korektna utakmica s naše strane", poručio je izbornik Christian Berge, a posebno zadovoljniji nije bio niti Christian O'Sullivan:

"Dobro smo krenuli, ali onda nam se dogodio nekakav pad. Propustili smo previše prilika, međutim igra je izgledala dobro", dodaje O'Sullivan.

Pozitivan test Obrvanu neposredno prije utakmice uzeo bitnog igrača

BiH je visoko poražena od Švedske, a neposredno uoči dvoboja ostala je bez jednog od ključnih igrača Dejana Malinovića. Izbornik BiH ističe kako je to na kraju bio prevelik hendikep za kvalitetniji otpor jakom protivniku.

"U četiri popodne smo danas ostali bez njega. Dobio je pozitivan nalaz i to nam je poremetilo puno toga. S dešnjakom na desnom krilu nije lako igrati ni protiv koga. Koncepcija se jednostavno gubi. Trenirali smo s Karačićem i Malinovićem i to je funkcioniralo, a prijateljske utakmice nismo mogli igrati zbog COVID-a. Kada igrate protiv ovako jake reprezentacije koja zatvori te prilaze, ulazite u probleme."

Novi test Malinovića posebno je bitan za Obrvana. "Meni je sada najvažnije kakav će doći nalaz današnjeg PCR testa za Dejana Malinovića jer je na antigenskom testu našeg doktora bio negativan."

Sjeverna Makedonija dobila novog junaka

Makedonci su krenuli porazom od Slovenije, ali unatoč svim problemima odigrali su vrlo hrabru utakmicu. Na Prvenstvo su doputovali bez Dejana Manaskova, a umjesto njega na lijevom krilu krenuo je mladi Cvetan Kuzmanovski.

Kuzmanovski ne da je na kraju samo postigao svoj prvi gol na velikim natjecanjima već je i predvodio Sjevernu Makedoniju s osam golova i tako se izjednačio s izbornikom Kirom Lazarovim kao Makedonac koji je na europskim prvenstvima zabio najviše golova Slovencima.

Sipos nakon kiksa na startu: 'Užasno sam iznerviran, nismo znali što bi s njima!'

Sve što su dogovarali da bi trebali napraviti, Mađari su propustili napraviti. Pritisak prve utakmice ostavio je traga, priče o borbi za titulu sad izgledaju smiješno, ali svega toga svjesni su i reprezentativci.

"Jako mi je žao što smo napustili teren poraženi. Nizozemci su odmah preuzeli kontrolu, ne samo da nismo uspjeli povesti, već je dugo rezultat bio izvan našeg dosega. Iako smo razgovarali kako ih trebamo zatvoriti, nismo slijedili taktiku. Njihov stil nije nam legao jer su bili niski, agresivni, nismo znali što bismo s njima. Užasno sam iznerviran, ali nema drugog izbora, moramo se fokusirati na sljedeću utakmicu protiv Portugalaca. Prihvaćamo odgovornost, moramo pokušati ponovno posložiti našu igru."

Iskreno i otvoreno.

Dobro raspoloženi Sigurdsson: 'Island će igrati u finalu s Danskom'

S obzirom na probleme s koronavirusom, Japan je otkazao nastup na Prvenstvu Azije pa Dagur Sigurdsson ima neplanirane slobodne dane. Provodi ga uživajući u europskom rukometu, gostuje u islandskim medijima i šalje dobre vibracije.

"Island će igrati u finalu s Danskom", poručio je, ali i odmah se korigirao. To je njegova želja, a realnost je nešto drugačija.

"Vjerujem da ćemo pobijediti Portugal i Nizozemsku, a o konačnom plasmanu mogu više nagađati kada vidim obje mađarske utakmice."

Kapetan Španjolske već gleda prema Švedskoj

Gedeon Guardiola preuzeo je ulogu kapetana nakon što su reprezentaciju napustili jedan pa drugi brat Entrerrios. Španjolska nije izgledala impresivno u prvom susretu, ali to je normalno, smatra Guardiola.

"Tipična prva utakmica na velikim natjecanjima, uvijek se moramo prilagoditi novim pravilima, sucima, protivnicima i na početku nije lako."

Ovaj nastup neće biti dovoljan za dvoboj protiv Švedske.

"Napravili smo prvi korak, vidjet ćemo za što smo sposobni protiv njih, vrlo kompletna momčad. Dobra obrana, brza, s dobrim središnjim bekovima. Bit će u borbi za medalje. Uz pravi momčadski pristup, mislim da možemo to izvući."

Stoilov: 'Možemo i bez Kire, na pravom smo putu'

Jedan od makedonskih veterana Stojanče Stoilov žali što Sjeverna Makedonija nije iskoristila priliku koju je vidio i svladala Sloveniju. Međutim ono što je još važnije, Stoilov vjeruje da je Sjeverna Makedonija na pravom putu i bez Kire Lazarova.

"Mislim da smo imali priliku pobijediti ili osvojiti barem bod. Za nas je bilo iznenađenje kada smo saznali da smo ostali bez Kire, ali ovaj put smo na terenu dokazali da možemo i bez njega. Najvažnije je da smo na terenu pokazali da možemo funkcionirati i bez njega, idemo u dobrom smjeru, ali moramo smanjiti tehničke pogreške."

Potonuli Crnogorci promovirali mlade

Crna Gora dobivala je udarac za udarcem prije prve utakmice protiv Danske. Protivnik je bio elitni, ali Crnogorci su se do kraja borili i pokušavali doći do što boljeg igrača.

"Ne možemo biti zadovoljni rezultatom, poraz je uvijek poraz, kakve god da su okolnosti. S druge strane, zadovoljni smo jer je dosta mladih dobilo prostor za dokazivanje. Mislim da smo u velikom dijelu meča bili dobri s malo drugačijom obranom od one koju smo inače igrali. U duelu smo bili dobri, iako na tome možemo još raditi. Ali, to su neke nove stvari, imamo pet debitanata na Europskom prvenstvu i ovo je za njih veliko iskustvo. Nadam se da ćemo u nastavku Prvenstva moći da računamo makar na ovo što sada imamo, samo da ne bude novih iznenađenja."

Njih je Crnogorcima preko glave.

Igrači utakmice

Dan su obilježili sljedeći igrači:

Španjolska - Češka 28:26 - Tomaš Mrkva (17 obrana)

Slovenija - Sjeverna Makedonija 27:25 - Jože Baznik (10 obrana)

Srbija - Ukrajina 31:23 - Lazar Kukić (6 golova)

Rusija - Litva 29:27 - Viktor Kireev (11 obrana)

Mađarska - Nizozemska 28:31 - Kay Smits (11 golova)

Švedska - BiH 30:18 - Peter Johannesson (8 obrana, 53 posto)

Hrvatska - Francuska 22:27 - Dika Mem (6 golova)

Danska - Crna Gora 30:21 - Niklas Landin (6 obrana)

Norveška - Slovačka 35:25 - Kristian Saeveras (9 obrana)

Raspored petak

18:00 Njemačka - Bjelorusija (Lah/Sok) - RTL2

20:30 Austrija - Poljska (Hansen/Madsen)

20:30 Portugal - Island (Schulze/Tonnies) - RTL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!