Ostali sportovi

Dvije NFL drame, Bengalsi i 49ersi u zadnjim sekundama do iznenađenja kod prvih nositelja

Matej Kačan • nedjelja, 23.01.2022.
Dvije NFL drame, Bengalsi i 49ersi u zadnjim sekundama do iznenađenja kod prvih nositelja

Prva dva susreta divizijske runde NFL doigravanja, polufinalnih susreta u konferencijama donijela su prave drame i slavlja Bengalsa i 49ersa u gostima preko field goalova u zadnjoj sekundi...

Dvije utakmice, dvije prave drame i dva velika iznenađenja uz dva pogođena field goala u zadnjoj sekundi u gostima. Teško da smo mogli zamisliti bolju i uzbudljiviju večer NFL divizijske runde doigravanja.

Prvi su konferencijsko finale u AFC-u osigurali Cincinnati Bengalsi u gostima kod Tennessee Titansa. Novak Evan McPherson pokazao je "led u venama" pogođenim FG-om s 52 yarda za prvu gostujuću pobjedu Bengalsa u doigravanju ikad.

Nije to bio dobar dan za napade, uglavnom su obrane vodile glavnu riječ, a presudila je nešto bolja koncentracija obrane Bengalsa u ključnim trenucima. Naime, Titansi su uzeli loptu oko dvije i pol minute do kraja i krenuli u napad, ali je Ryan Tannehill 20 sekundi prije kraja bacio loptu koju siječe Logan Wilson.

Joe Burrow potom je odigrao jedno pravo dodavanje koje je Bengalse dovelo u poziciju za FG i pobjedu, a McPherson nije razočarao i pogodio je za 16:13. Ni prije toga nije Tannehill oduševio. Susret je otvorio presječenom loptom u prvom dodavanju, dok je bacio još jednu u trećoj dionici kad su Titansi došli na rub TD-a u trenutku kad su gubili 16:6.

S druge strane, Burrow je često bio na travi, rušila ga je obrana čak devet puta i stalno je bio pod pritiskom. Nije bacio nijedno TD dodavanje, ali je imao nekoliko velikih koja su pretvorena u field goalove i polaganja trčanjem.

U prvom poluvremenu obrana Titansa zadržala je Bengalse na samo tri FG-a i bez polaganja, ali je na velikom odmoru u zaostatku 9:6. Drugo poluvrijeme Bengalsi otvaraju svojim jedinim TD-om za 16:6, ali Titansi prvo gađaju FG pa Burrow baca jedinu presječenu loptu.

O tome će se dugo još pričati jer njegova lopta možda je i dirala travu u trenutku kad ju je Hooker uhvatio i u tom slučaju to nije presijecanje, već nekompletirano dodavanje, ali suci su sudili INT, Titansi su krenuli u napad i Derrick Henry stavio je polaganje.

Zvijezda Titansa vratila se nakon višemjesečne pauze zbog loma stopala i operacije, odigrao je Henry kao jedan od najboljih napadača lige dobro, ali nije pomogao svojima u pobjedi jer tih 16:16 nije dovršeno poenima, već gore opisanom pobjedom Bengalsa.

Burrow je na kraju bacao 28/37 za 348 yarda, bez polaganja i uz jednu presječenu. Jedini TD Bengalsa napravio je trčanjem Joe Mixon, dok je Ja'Marr Chase hvatanjem napravio 106 yardi u pet primljenih lopti.

Obrana je bila ključ pa su lopte presijecali Wilson, Jessie Bates i Mike Hilton. S druge je strane Tannehill odigrao očajno s 15/24 za 220 yarda, jedno dodavanje za TD i tri presječena.

No, Titanse na životu je držala obrana i dobro trčanje Henryja (62 yarda, TD) te D'Onte Foremana za 66 yarda u četiri pokušaja. Jedan TD uhvatio je AJ Brown koji je završio s pet hvatanja za 142 yarda.

U drugoj utakmici također drama, ali s još manje poena. San Francisco 49ersi po drugi su put u tri godine u doigravanju nadvisili Green Bay Packerse, a ovaj su put to učinili u gostima na snježnom Lambeau Fieldu protiv prvog nositelja NFC-a.

Aaron Rodgers i njegov napad ušli su u utakmicu kao veliki favoriti, u obranu s vratio Za'Darius Smith i sve je trebalo biti idealno. Tako je i krenulo, već u prvom napadu Packersi stavljaju TD trčanjem AJ Dillona.

Ostat će to i jedini TD Packersa na utakmici, ali i jedino polaganje iz napada za obje ekipe. Naime, do poluvremena nema više poena, 49ersi igrali su napadački loše i tek FG-om Robbieja Goulda početkom treće stavljaju prve poene za 7:3.

Packersi su krajem treće odgovorili field goalom za 10:3 te su zaustavili 49erse "na downove" i čini se da kontroliraju sve. No, pet minuta do kraja je Bojorquez za Packerse išao puntati nakon neuspješnog napada, taj pokušaj je blokiran, a Hufanga vraća u end zonu Packersa za prvo polaganje 49ersa.

To znači da u završnicu ulazimo s 10:10, Packersi ne koriste svoj napad i niti ne dolaze do novog prvog downa pa opet moraju puntati minutu i 20 do kraja. Bilo je to dovoljno vremena da 49ersi u devet akcija dođu do FG zone, a Gould je s 45 yarda u zadnjoj sekundi bio vrlo siguran za veliko iznenađenje i pobjedu.

Jimmy Garoppolo preživio je novu slabu utakmicu, u teškim uvjetima bacao je 11/19 za 131 yard bez polaganja i s INT-om, dok su najviše trčali Elijah Mitchell (17 puta za 53 yard) i Deebo Samuel (deset puta za 39 yarda).

Omiljene Garoppolove mete dodavanja bile su Samuel s tri hvatanja za 44 te George Kittle s četiri za 63. Ni Rodgers se nije proslavio, dodavao je 20/29 za 225, bez polaganja i presječenih.

Aaron Jones nosio je 12 lopti za 41, a AJ Dillon sedam za 25. Jones i Davante Adams odigrali su odlično hvatački s devet uhvaćenih svaki za 129, odnosno 90 yardi, ali nedostajale su prave akcije kad je trebalo doći do poena i Packersi kao prvi nositelji rano završavaju svoj put.

NFL, doigravanje:
Titans - Bengals 16:19
Packers - 49ers 10:13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!