Nogomet

Analiza Premiershipa: Tko osvaja, tko ide u Europu, a tko će biti najbolji igrač?

Jan Šneler • nedjelja, 15.05.2022.
Analiza Premiershipa: Tko osvaja, tko ide u Europu, a tko će biti najbolji igrač?
Foto: EPA

Da malo parafraziramo često spominjanu rečenicu iz protekle dvije godine, u Premierligi naredna dva tjedna su ključna te će se u narednim danima odlučivati o novom prvaku, putnicima u Europu te onima koji će sljedeću sezonu zamijeniti Premiership s Championshipom…

1. Tko će biti prvak?

Reći kako će Manchester City biti prvak Engleske u ovim trenucima je gotovo pa sigurna oklada. City ima tri boda prednosti ispred drugoplasiranog Liverpoola i što je još važnije povećao je dodatno gol razliku u posljednjim susretima. Tako sada City ima gol razliku 94:22 (+72), a Liverpool 89:24 (+65). Sedam golova „viška“ u ovim trenucima je zlata vrijedno jer teoretski City može u posljednje dvije utakmice upisati i jedan poraz.

City do kraja još igra u gostima kod West Hama i doma protiv Aston Ville. Liverpool s druge strane igra u gostima kod Southamptona, a u posljednjem kolu na svom terenu dočekuje Wolvese. Redsima bi trebala prvenstveno pobjeda West Hama i to po mogućnošću s barem dva razlike (City bi tako pao na +70), a onda bi im trebala i pobjeda kod Southamptona s barem tri razlike (Liverpool bi se popeo na +68) te bi onda imali izuzetno male, ali pristojne šanse da pokušaju „razbiti“ Wolvese i na gol razliku doći do naslova.

Već po tome vidljivo je koliko je to nemoguć zadatak jer City igra fenomenalno i pogonjen Kevinom De Bruyneom doista u ovim trenucima izgleda kao najspremnija momčad. Dodatno, Liverpool je odigrao finale FA kupa, slijedi im nakon duge sezone i finale Lige prvaka te je stvarno upitno koliko snage imaju Redsi i je li pametnije ipak čuvati snagu glavnih igrača umjesto lova na naslov koji su praktički već izgubili.

Prvak: Manchester City

2. Tko će ući u Ligu prvaka?

Jasno, Manchester City i Liverpool su već osigurali nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone, a vrlo blizu tome je i Chelsea. Teoretski Chelsea još uvijek može ostati bez nastupa, ali pet bodova prednost ispred petoplasiranog Tottenhama trebalo bi biti dovoljno.

Dakle, tri kluba su sigurna, ostaje borba za tu četvrtu poziciju. Trenutno je na četvrtoj poziciji Arsenal s bodom viška ispred gradskog rivala Tottenhama, međutim raspored do kraja sezone govori kako Spursi imaju daleko veće šanse. Ne samo što igraju jako dobro u zadnje vrijeme (remi s Liverpoolom i pobjeda protiv Arsenala) već igraju doma s Burnleyjem i u gostima kod Norwicha. Burnley se bori za ostanak (17. mjesto), dok je Norwich već ispao iz lige.

Tottenham bi objektivno morao glatko slaviti protiv oba protivnika i upisati svih šest bodova. Arsenal ima taj bod prednosti, ali ako želi osigurati četvrto mjesto, Topnici će također morati upisati obje pobjede, a raspored im nije nimalo naklonjen. Prvo idu u goste neugodnom Newcastleu, da bi u posljednjem kolu dočekali Everton koji također još nije siguran u ostanak. Puno teži posao, mada ne nemoguć za Arsenal, no obzirom na ne pretjerano uvjerljive predstave u posljednje vrijeme, mjesta za kiks nemaju.

Obje ekipe ne mogu računati niti na Liverpool jer po pravilima UEFA-e, u slučaju da naslov Lige prvaka osvoji momčad koja je ujedno i među prve četiri ekipe, njihovo ligaško mjesto u Ligi prvaka se ne prenosi dalje. Ove sezone je doduše Engleska mogla osigurati pet mjesta u Ligi prvaka sljedeće sezone, međutim to bi se dogodilo jedino u slučaju da je West Ham osvojio Europsku ligu (obzirom na to da ne bi završio među prvih četiri Premier lige).

Liga prvaka 22/23: Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham

3. Tko će u Europsku ligu / Konferencijsku ligu

Dva kluba osigurala su barem Europsku ligu (ako ne računamo Chelsea), a to je već poznati londonski dvojac Tottenham – Arsenal. Obzirom na to da smo procijenili kako će se himna Lige prvaka sljedeće godine slušati na stadionu Tottenhama, u Europsku ligu preselit će se Topnici.

Drugo mjesto trenutno pripada šestoplasiranom Manchester Unitedu obzirom na to da su oba finalista FA kupa već osigurala nastup u Europi sljedeće godine. Manchester United ima 58 bodova, odnosno tri više od West Hama, no jednako tako Crveni vragovi imaju utakmicu viška. Do kraja sezone United će igrati još samo u gostima kod Crystal Palacea. U slučaju pobjede, West Hamu bi bile dovoljno dvije pobjede jer zbog istog broja bodova bolju gol razliku ima West Ham (trenutno +11 naspram +1).

Međutim, obzirom na činjenicu da West Ham mora igrati protiv Manchester Cityja i u posljednjem kolu ići u goste Brightonu, teško je očekivati da će upisati šest bodova. Sve će ovisiti o posljednjem kolu jer čak i u slučaju poraza od Cityja, West Ham može u Europsku ligu ako United izgubi od Crystal Palacea.

Što se tiče Konferencijske lige, opet obzirom na to da je Liverpool osvajač Liga kupa, mjesto odlazi sljedećem u nizu, a to je trenutno West Ham i tu praktički Čekićari nemaju konkurencije. Imaju pet bodova prednosti ispred Wolvesa koji imaju težak raspored i osim domaćinstva protiv Norwicha, neugodno gostovanje kod Liverpoola. West Hamu će i bod biti dovoljan jer ima daleko bolju gol razliku (trenutno +11 naspram -3).

Europska liga 22/23: Arsenal, Manchester United

Konferencijska liga 22/23: West Ham

4. Tko će ispasti iz Lige

Situacija na dnu je prilično neizvjesna, odnosno preciznije vodit će se velika borba do zadnjeg kola oko posljednjeg putnika u Championship. Već je jasno kako Norwich i Watford nisu uspjeli zadržati premierligaški status, a trenutno zonu ispadanja zatvara Leeds United (34 b). U krug momčadi koje još mogu ispasti ulaze Burnley (34 b) i Everton (36 b), no njihova prednost leži u tome da imaju utakmicu manje i daleko bolju gol razliku.

Po kolima to izgleda ovako. Leeds igra još doma protiv Brightona (9. mjesto) i u gostima kod Brentforda (13. mjesto). Burnley igra u gostima protiv Tottenhama (5. mjesto) i Aston Ville (12. mjesto) te doma protiv Newcastlea (14. mjesto). Konačno Everton igra doma protiv Brentforda (13. mjesto) i Crystal Palacea (11. mjesto) te u gostima kod Arsenala (4. mjesto).

Prevedeno, sve tri momčadi imaju vrlo težak raspored, međutim u daleko boljem raspoloženju i natjecateljskom ritmu su Everton i Burnley, a ogromna prednost je i u tome što imaju jedno „besplatno“ kolo u kojem ne mogu ništa izgubiti, a mogu jako puno dobiti. U ovom trenutku, teško je očekivati da Leeds može uzeti puni plijen kod oba protivnika tako da će im trebati teški kiksevi protivnika za ostanak u ligi. Težak udarac za klub koji je prošle sezone bio sjajan i umalo izborio Europu, a sljedeće godine će se vjerojatno ponovno vratiti u niželigaško društvo.

Championship 22/23: Norwich, Watford, Leeds

5. Nagrade

Trenutno za najboljeg strijelca mrtvu trku biju Mohamed Salah i Son Heung-Min. Egipćanin ima 22 postignuta gola, dok napadač Tottenhama ima svega gol manje. Iza njih slijede Cristiano Ronaldo (18) i Harry Kane (15), što znači da će se ipak voditi dvoboj jer Ronaldo koji je najbliže dvojcu igra još samo jednu utakmicu do kraja sezone.

Objektivno, obje ekipe nemaju pretežak raspored te se očekuje da obojica igrača upišu u strijelce, no puno toga može ovisiti i o raspletu situacije. Moguće je da će Liverpool izgubiti i teoretsku šansu za naslov pa će možda Salah biti van kadra u posljednjem susretu, ali isto tako moguće da će Redsi loviti gol razliku te će onda i Salah biti ekstra motiviran.

Obzirom na to da Premier liga zlatnu kopačku daje dvojici igrača u slučaju izjednačenja, reći ćemo kako obojica zaslužuju tu nagradu te će ju podijeliti, odnosno Son će stići Salaha. To će Egipćaninu biti treća nagrada čime bi se izjednačio sa Kaneom i Alanom Shearerom, dok će Son osvojiti prvi put nagradu.

Iako je De Bruyne u sjajnoj formi te je moguće da do kraja sezone još više podigne svoju razinu, najbolji igrač Premiershipa trebao bi biti Salah. Egipćanin nije u najboljoj formi, prima puno kritika na svoj račun, međutim činjenica da ima (trenutno) 22 pogotka i 13 asistencija na svom kontu dovoljno govori. S druge strane Belgijac je na 15+7. Obojica igrača imaju veliki utjecaj na igru svoje momčadi te ne bi bilo nepošteno niti da nagrada ode De Bruyneu, mada smatramo da Salah zaslužuje više.

Veliku buru izazvala je činjenica da među osam nominiranih nije ušao Ronaldo koji ima najviše osvojenih nagrada za igrača mjeseca. Doista kontroverzna odluka obzirom na to da su u osmoricu ušli James Ward Prowse i Jared Bowen koji doista ne mogu spadati u najbolje igrače Premiershipa.

Prema kladionicama koje su uvijek dobro upućene, najveća borba za najboljeg mladog igrača vodi se između Phila Fodena i Bukaya Sake. Ne možemo reći neočekivano jer Englezi vole štititi i često gurati svoje, ali u ovom slučaju radi se doista o ispravnoj dilemi. Obojica su sjajni igrači, budućnost ili ako hoćete sadašnjost Engleske te će biti važan adut u Kataru.

Kada se radi o mladim igračima, vrlo često se ne radi ipak o prvim violinama u momčadima, pa tako niti Foden i Saka nisu ključni u igri Cityja i Arsenala. Doduše utjecaj Sake je puno značajniji jer je Arsenal slabija momčad te konkurencija nije toliko oštra za razliku od super momčadi kakva je City.

To potvrđuju i statistički podaci te je tako Saka odigrao 36 utakmica uz čak 87% minuta te u tom vremenu postigao 11 golova i dodao šest asistencija. S druge strane Foden je odigrao 27 utakmica, 63% minuta te zabio devet golova i upisao pet asistencija. Važno je nadodati kako je na početku sezonu zbog ozljede Foden propustio nekoliko utakmica.

Premda je Saka izuzetno važan igri Arsenala i nerijetko dobiva pohvale Mikela Artete odlučit ćemo se za Fodena jer se radi o rijetko polivalentnom igraču koji doista čini razliku sa svega 21 godinom u jednoj od dvije najjače momčadi na svijetu.

Najbolji strijelac: Salah, Son

Najbolji igrač: Salah

Najbolji mladi igrač: Foden

FOTO: EPA/Andrew Yates

Premier liga

1Manchester City 3896:34+6291
2Arsenal 3891:29+6289
3Liverpool 3886:41+4582
4Aston Villa 3876:61+1568
5Tottenham 3874:61+1366
6Chelsea 3877:63+1463
7Newcastle 3885:62+2360
8Manchester United 3857:58-160
9West Ham  3860:74-1452
10Crystal Palace 3857:58-149
11Brighton & Hove 3855:62-748
12Bournemouth 3854:67-1348
13Fulham 3855:61-647
14Wolverhampton 3850:65-1546
15Everton (-8)3840:51-1140
16Brentford 3856:65-939
17Nottingham Forest (-4)3849:67-1832
18Luton Town 3852:85-3326
19Burnley 3841:78-3724
20Sheffield United 3835:104-6916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Premier liga

1Manchester City 3896:34+6291
2Arsenal 3891:29+6289
3Liverpool 3886:41+4582
4Aston Villa 3876:61+1568
5Tottenham 3874:61+1366
6Chelsea 3877:63+1463
7Newcastle 3885:62+2360
8Manchester United 3857:58-160
9West Ham  3860:74-1452
10Crystal Palace 3857:58-149
11Brighton & Hove 3855:62-748
12Bournemouth 3854:67-1348
13Fulham 3855:61-647
14Wolverhampton 3850:65-1546
15Everton (-8)3840:51-1140
16Brentford 3856:65-939
17Nottingham Forest (-4)3849:67-1832
18Luton Town 3852:85-3326
19Burnley 3841:78-3724
20Sheffield United 3835:104-6916

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!