Košarka

Zadrani velikim preokretom u završnici na Gripama izborili finale!

Matej Kačan • petak, 27.05.2022.
Zadrani velikim preokretom u završnici na Gripama izborili finale!
Foto: FaH

Veliku pobjedu i plasman u finale izborili su košarkaši Zadra. Oni su na Gripama u završnici okrenuli Split i s 84:77 uzeli drugu polufinalnu pobjedu te imaju priliku braniti titulu...

Šest i pol minuta prije kraja utakmice na Gripama semafor je kazivao 70:59 za Split, ali nije to bilo Žutima dovoljno. Zadrani su u majstorici napravili senzacionalni preokret u samoj završnici i s 84:77 su izborili novo finale i šansu da brane titulu.

Bila je to utakmica dva dalmatinska rivala koja se, dalmatinskim žargonom, igrala "na refule". Nakon izjednačenog prvog poluvremena Split je na pogon dobre igre u reketu i slabog šuta Zadra imao pet razlike.

U drugo poluvrijeme bolje je ušao domaćin i u trećoj dionici imaju Splićani i deset razlike, ali probudio se Dominik Mavra koji je razigrao sebe i Trevora Thompsona, a jedna glupost i nesportska pa tehnička greška Splita i Karla Žganeca dali su priliku da se Zadar potpuno vrati.

To se i dogodilo pa gosti imaju 53:52 nakratko, ali Tonko Vuko je iznimno vruć pa tricama vodi seriju Splita koji se opet odvojio i kontrolirao je susret sve do spomenutih 71:59 i nove serije na drugoj strani, ovaj put i ključne.

U igru se opterećen prekršajima vratio Dario Drežnjak i odmah je "stavio" dvije trice, a nakon toga Thompson veže četiri poena i Antonio Jordano tricom postavlja 72:72 i izjednačenje.

Nije stala serija Zadra ni na tih 13:1, već i Justin Carter vezuje pet poena uz tri bacanja Shannona Shortera, a u posljednju minutu ulazi se velikom, trećom tricom Drežnjaka u posljednjih sedam minuta pa Zadar ima 80:75.

Zbio je Shorter brzo polaganje, ali je i Mavra zabio dva bacanja pa su nade Splita otišle u vjetar promašajem trice Sanija Čampare 25 sekundi do kraja. Zadar je do kraja iskontrolirao i upisao veliko slavlje.

Veliki preokret u majstorici za veliki preokret u seriji i priliku da Zadar brani titulu, i to protiv ljutog rivala Cibone. Žuti tako završavaju svoju sezonu bez finala i nisu priuštili svojim građanima drugo veliko slavlje u nizu.

Zadrane je s 23 poena po strijelcima predvodio Thompson, ali u završnici valja istaknuti Drežnjaka koji je velike tri trice ugradio u 14 poena uz osam skokova. Kapetan Mavra vodio je momčad s 18 poena, ali i 11 asistencija.

Kod Splita je Shorter ostao na 14 poena, ali i sedam asistencija i šest skokova te svaku odigranu sekundu, dok je 13 ubacio Vuko. 12 je imao Roko-Leni Ukić u možda i posljednjoj utakmici svoje karijere.

HT Premijer liga, polufinale:
Split - Zadar 77:84 (1-2)

FOTO: HINA/Mario Strmotić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava28.05.2022. u 07:35
    Šteta da ovo...ne bijaše finale.....
    Torca-Dubrava