Ostali sportovi

Odbojkaši se nakon uvodna dva poraza oporavili uvjerljivim slavljem nad Danskom

Sportnet • nedjelja, 29.05.2022.
Odbojkaši se nakon uvodna dva poraza oporavili uvjerljivim slavljem nad Danskom

Dobru subotu za hrvatsku odbojku upotpunili su muški reprezentativci koji su nakon uvodna dva poraza od Ukrajine deklasirali Dansku u trećem kolu Zlatne lige u Varaždinu...

Očito su hrvatske odbojkaše jako 'žuljala' uvodna prva dva poraza od Ukrajine u Zlatnoj skupini B Europske lige, jer su protiv Danaca u Varaždinu pokazali puno bolju igru i ostvarili veliku pobjedu od 3-0 (20, 21, 20).

Uzgred, Danska nije slaba reprezentacija, naprotiv, posljednji put od njih su odobojkaši izgubili 2-3, 2017. godine. I još nešto, Ukrajina je zabilježila još jednu pobjedu, 3-1 u gostima kod Španjolske, tek toliko da se vidi koliko je ta skupina izjednačena.

"Prva pobjeda u Zlatnoj ligi možda izgleda lagana, ali nije bila, trebalo je stvarno maksimalno uprijeti da bi došli do nje, pogotovo nakon dva uvodna poraza od Ukrajine. Nadam se da ćemo u ovom tonu i nastaviti dalje, do Final Foura. Ukrajina je stvarno dobra momčad, Danska je možda nivo ispod njih, ali s druge strane, svaka reprezentacija koja je u Zlatnoj ligi svakako zaslužuje biti tu. Zato moramo s respektom ulaziti u svaku utakmicu", rekao je nakon utakmice iskusni Filip Šestan.

U prvom setu Hrvatska se rezultatski odvojila kod 12:9, potom kod 20:16 danski izbornik traži već drugi time out, no bezuspješno. Hrvatska odlazi na 25:20 uz dobar blok (dva Mihalj te po jedan Bakonji i Nikačević), te šest poena Đirlića i pet Sedlačeka, koji u istom ritmu nastavljaju i u drugom setu.

Đirlić nakon 2-0 bilježi 12, a Sedlaček 11 poena. Prijem servisa je u drugom setu bio odličnih 61 posto. Hrvati igraju jako, moćno i angažirano, ne dozvoljavajući suparniku niti da pomisli da bi u Varaždinu mogao do bodova. Nakon početnog egala, Hrvatska se najprije lagano odvaja na 18:16, pa 20:16 i 23:19, do konačnih 25:20.

Treći set - u sličnom ritmu. Ne pada koncentracija u Hrvata, iako žilavi Danci sve jače pritišću, ne bi li barem osvojili set. Igrači novog izbornika Cederica Enarda ne dopuštaju im ostvarenje tog nauma, pa kod vodstva od 13:9 Danci ponovo traže predah radi 'pregrupiranja snaga'.

No, postava s Bernardom Bakonjijem kao organizatorom igre, Petrom Đirlićem na dijagonali kao korektorom, parom primača-pucača Filipom Šestanom i Markom Sedlačekom, te srednjim blokerima Krunom Nikačevićem i Ivanom Mihaljem koje u obrani mijenja libero Hrvoje Pervan, utakmicu vodi prema glatkoj pobjedi od 3-0. Kod 19:13 već se nazire konačna pobjeda, ali hrvatskim reprezentativcima ne pada koncentracija, nego utakmicu rutinski privode kraju, do krajnjih 25:20 u trećem setu.

Hrvatska je na kraju dominirala blokom, 11 prema četiri Danaca, uz 44 poena u napadu (gosti 38) te 45% ukupnog prijema servisa. Đirlić je sa 17 poena najučinkovitiji na utakmici.

Za Hrvatsku su igrali: Petar Visić, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Bernard Bakonji, Marko Sedlaček, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Dirlić, Hrvoje Pervan, Tomislav Mitrašinović, Ivan Mihalj, Stanko Stanković, Ivan Zeljković. Izbornik Hrvatske je Cedric Enard, pomoćni treneri su Tomislav Ćošković te Mario Teppert. Kondicijski trener je Gael Querin.

Muška reprezentacija iduće utakmicu igra 1. lipnja u Areni Varaždin sa Španjolskom u 19.30 sati. Final Four Europske Zlatne lige za odbojkaše održat će se u Varaždinu 18. i 19. lipnja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!