Nogomet

U-14 nogometni turnir Međimurec okupit će klubove iz 12 država i s dva kontinenta

Sportnet • četvrtak, 11.08.2022.
U-14 nogometni turnir Međimurec okupit će klubove iz 12 država i s dva kontinenta

Tradicionalni 24. Međunarodni turnir Međimurec U-14 2022. održava se 13. i 14. kolovoza na terenu NK Međimurca u okolici Čakovca, točnije u mjestu Pretetinec...

Ovogodišnji turnir Međimurec U-14 okupio je spektakularna imena iz čak 12 država i s dva kontinenta. Na turnir dolaze FC Aston Villa (Engleska), Udinese Calcio (Italija), St. Liege (Belgija), PAOK (Grčka), Tromso IL (Norveška), FC Sparta Prag (Češka), Legia (Poljska), SK Rapid Beč (Austrija), FC Ferencvaros (Mađarska), FK Crvena zvezda (Srbija), Adria (Japan), GNK Dinamo Zagreb, HNK Hajduk Split, NK Osijek, NK Varaždin te domaćin NK Međimurec Dunjkovec-Pretetinec.

Matija Cimerman, krivac za dolazak FC Aston Ville u Međimurje i dopredsjednik organizacijskog odbora, kratko se osvrnuo na sami turnir.

"Ponajprije, zahvalio bih se predsjedniku Mišelu Ganzeru, svim volonterima i udrugama na uloženom trudu kako bi djeci omogući nezaboravno iskustvo te priliku da steknu nova prijateljstva. Svake godine turnir nastojimo dignuti na još viši nivo, a ovogodišnje 24. Izdanje turnira započinje u petak svečanim otvaranjem u Čakovcu, u jezeru podno utvrde Zrinski. Natjecateljski dio turnira započinje u subotu kad su po rasporedu utakmice po skupinama, dok nedjeljni program kreće sa četvrtfinalnim susretima te se nastavlja s eliminacijskim dijelom sve dok se ne dobije najbolja ekipa turnira. Finalna utakmica igra se pod zvjezdanim nebom u 20 sati, a nakon finala slijedi podjela medalja i svečana ceremonija zatvaranja. Ovogodišnji turnir koncipiran je tako da na dva terena istovremeno pratite nogometne bravure i spektakularne pogotke. Svake godine turnir privuče brojne skaute iz cijele Europe te poznata imena iz svijeta sporta što potvrđuje kvalitetu samog turnira. Pozivam sve simpatizere sporta da dođu podržati buduće svjetske zvijezde."

Veza turnira i hrvatske reprezentacije:

Zanimljivost je da od 18 srebrnih reprezentativaca iz Rusije na turniru nastupalo 12 igrača, dok je iz posljednjeg kvalifikacijskog ciklusa na turniru nastupalo njih 16. Hrvatski reprezentativci Ivan Perišić i Andrej Kramarić s veseljem se sjećaju svojih nastupa za Hajduk 2001. i Dinamo 2003. godine. Nikola Kalinić bio je najbolji strijelac prvog turnira koji je održan 1999. godine, a Lovre Kalinić najbolji vratar 2002. godine. Mario Pašalić i Marko Pjaca čak su podijelili titulu najboljeg strijelca 2007. godine. Bilo je na turniru još igrača kao što su Joško Gvardiol i Borna Sosa te mnogi drugi koji danas igraju za ponajbolje svjetske klubove, ali nitko nije ostavio trag kao Mateo Kovačić. Nakon što je došao iz Linza u zagrebački Dinamo prvi turnir na kojem je nastupao za modre bio je Međimurec 2006. godine. Osim što je donio Dinamu još jedan naslov pobjednika, proglašen je najboljim igračem turnira.

Povijest turnira:

Sve je krenulo davne 1999. godine kad je na inicijativu Roberta Jarnija organiziran prvi nogometni turnir pod geslom "nogometom protiv droge i drugih poroka današnjice". Od tada je regionalni međunarodni turnir koji je trajao jedan dan izrastao u interkontinentalni turnir za igrače do 14 godina s trajanjem od tri dana. Turnir se smatra jednim od najjačih u ovom dijelu Europe te je licenciran od strane UEFA-e i Hrvatskog nogometnog saveza. Kroz povijest GNK Dinamo odnio je čak 16 naslova, dok je drugi HNK Hajduk s dva naslova, u pobjednike upisali su se još FK Crvena zvezda, NK Zagreb, NK Osijek, NK Varaždin te švedska IF Brommapojkarna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!