Ostali sportovi

Hrvatske odbojkašice puno teže od očekivanja do pobjede u Izraelu

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 25.08.2022.
Hrvatske odbojkašice puno teže od očekivanja do pobjede u Izraelu

Po svim predviđanjima, ali i po rejtingu, trebala je to biti još jedna lagana pobjeda hrvatske odbojkaške ženske reprezentacije u izraelskoj Haderi, protiv domaće selekcije u drugom kolu kvalifikacijske skupine A za odlazak na Europsko prvenstvo...

Na kraju je i pobjeda, ali sve samo ne lagana. Meč je potrajao čak 135 minuta čiste igre!

"Izrael je bio dosta zahtjevniji od Farskih Otoka. U utakmicu smo ušle malo opušteno, nakon dugog putovanja i adaptacije, no to nije nikakvo opravdanje. Nakon prvog seta uspjele smo se sabrati, ostati fokusirane i na kraju nosimo tri boda što nam je jako bitno", istaknula je Lucija Mlinar i dodala: "Sljedeća utakmica očekuje nas protiv Rumunjske protiv koje ćemo morati igrati bolje. Fokusirane se vraćamo u Hrvatsku, a dobrim treninzima i pripremom vjerujem da možemo pobijediti Rumunjsku i nastaviti pobjednički niz."

Iako su Hrvatice stigle u Izrael bez kapetanice i prve zvijezde ovog sastava Samante Fabris koja odrađuje rehabilitaciju u Zagrebu, sastav koji izbornik Ferhat Akbas ima garantirao je pobjedu bez stresa. Ipak, prvi je set odredio cijeli meč.

Ušle su hrvatske reprezentativke nekako mlako u susret ne očekujući da će domaće igračice pokazati toliko žilav otpor. Vodile su u tom prvom dijelu hrvatske odbojkašice tri puta s po tri poena razlike, no isto tako treba reći da su dva puta +3 imale i Izraelke. No, svaki puta kada su se trebale rezultatski odvojiti uslijedio bi neki poklon poen gošćama. Na kraju je statistika pokazala da je Hrvatska u prvom setu koji je trajao 34 minute imala čak 11 neforsiranih pogrešaka, dakle direktnih poena darovanih suparnicama, a kada set ode na razliku i domaće ga dobiju 28:26, onda je jasno gdje je bio uzrok gubitku prvog seta. Hrvatice su bile bolje u bloku (4-1), servisu (3-2) i napadu (15-14), same su vlastitim pogreškama prvi set gurnule u ruke domaćima.

Drugi ipak nešto bolji, kompaktniji, srednju blokericu Emu Strunjak zamijenila je Martina Šamadan, pa kod 13:9 prvi puta Hrvatska ima +4, a kod 18:11 i +7 i naizgled je drugi set lagano dobijen. Samo naizgled, jer domaće stižu do 20:22, ali hrvatska je ekipa ipak dovoljno iskusna da odradi taj set do kraja, za 25:20 i izjednačenje od 1-1 u setovima. Uzgred, u tom su setu broj pogrešaka smanjili na pet.

Izraelke su osjetile svoju priliku, neočekivanu i za njih i pojačale su agresivnost u trećem setu u kojem se hrvatskoj reprezentaciji kod 4:4 dogodila jedna neugodna situacija. Iz igre je zbog ozljede morala Izabela Štimac, jedini libero, pa je mlada primačica-pucačica Dijana Karatović preko dresa obukla marker i preuzela njezinu ulogu i to vrlo uspješno.

Ponovno se igralo poen za poen, bez izrazitijeg vodstva Hrvatske, sve do 18:13, rezultatskog odvajanja koje je domaći izbornik Gal Galili pokušao spriječiti time-outom. U tome su uspjeli, pa hrvatski izbornik Akbas traži minutu odmora kod 21:20 za Hrvatsku, nakon što je vodila 21:17. Ponovno stresna završnica, Hrvatska ne koristi tri set lopte, doduše niti Izraelke dvije, da bi na kraju poenom Miloš i blokom Butigan Hrvatska dobila treći set s 31:29 nakon čak 44 minute igre, za vodstvo od 2-1.

Nakon više od dva sata igre domaća ekipa počinje pokazivati znakove umora, njihova fanatičnost u obrani više nije toliko agresivna, pa Hrvatska u četvrtom setu polako preuzima kontrolu igre u svoje ruke. Vodi 6:2, 11:6 i 13:7, blok funkcionira za razliku od napada gdje se igra na refule, ali domaće se još uvijek nisu predale pa kod 16:14 izbornik Akbas uzima time-out. U finiš seta ulazi Hrvatska s prednošću od 21:15 i odlazi do 25:16, za konačnu pobjedu od 3-1.

Hrvatska je bila bolja u bloku (12-9), servisu (8-3), napadu (62-52), prijemu servisa (67-51%), napravivši čak 29 neforsiranih pogrešaka (25 Izrael). Korektorica Mika Grbavica upisala je 18 poena, po 16 primačica-pucačica Laura Miloš i srednja blokerica Božana Butigan, kod domaćih Polina Malik 30 poena.

Sljedeća utakmica kvalifikacija za EP Hrvatsku očekuje protiv Rumunjske u nedjelju, 28. kolovoza u 19 sati u osječkoj dvorani Gradski vrt. Prijenos utakmice je na Sportskoj TV.

Kvalifikacije za EP za hrvatsku žensku odbojkašku reprezentaciju igraju: Klara Perić, Lea Deak, Mika Grbavica, Lucija Mlinar, Laura Miloš, Dijana Karatović, Josipa Marković, Beta Dumančić, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Božana Butigan, Izabela Štimac i Natalija Tomić. Izbornik reprezentacije je Ferhat Akbas.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!