Nogomet

Proizvođač danskih dresova: 'Ne želimo biti vidljivi na turniru zbog kojeg su umrle tisuće'

HINA, Matej Kačan • četvrtak, 29.09.2022.
Proizvođač danskih dresova: 'Ne želimo biti vidljivi na turniru zbog kojeg su umrle tisuće'
Foto: FaH

Danska nogometna reprezentacija predstavila je svoje dresove za SP u Kataru na kojima su logo Saveza i proizvođača u istoj boji kao i dresovi u znaku protesta...

Proizvođač dresova Hummel objavio je da je na dresu, koji će danska reprezentacija nositi na Svjetskom prvenstvu u Katru, posveta osvajanju naslova europskog prvaka iz 1992. godine, ali i poruka vezana za kršenje ljudskih prava u zemlji domaćinu SP-a.

"Oblik i boja dresova nisu inspirirani samo Europskim prvenstvom 1992. i najvećim uspjehom danskog nogometa u povijesti. Oni su također protest protiv Katara i ravnoteže tamošnjih ljudskih prava", napisala je tvrtka.

Dresovi su dizajnirani u crvenoj, bijeloj i crnoj boji, a na opremi su otisnuti simboli dobavljača i danskog saveza u istoj boji kao i dres tako da su što manje vidljivi.

"Ne želimo biti vidljivi tijekom turnira, zbog kojeg su tisuće umrle tijekom priprema. Navijamo za dansku reprezentaciju na svim razinama, ali to nikako nije isto što i bodriti Katar, domaćina turnira", poručili su iz Hummela, gdje na ovaj način žele skrenuti pozornost na situaciju u ovoj arapskoj zemlji, posebice na uvjete s kojima se susreću strani radnici koji su bili ključni u pripremi infrastrukture za SP.

Danska, nedavno polufinalist Europskog prvenstva, na SP-u će igrati u D skupini zajedno s braniteljem naslova Francuskom, Tunisom i Australijom.

FOTOT: HINA/Damir Senčar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!