Ostali sportovi

Odbojkaši Mladosti u Belgiji traže prolaz u osminu finala CEV kupa

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 15.11.2022.
Odbojkaši Mladosti u Belgiji traže prolaz u osminu finala CEV kupa

Ove sezone ždrijeb nije baš bio naklonjen odbojkašima Mladosti, aktualnim prvacima Hrvatske, koji su zastali tek na posljednjoj stepenici ulaska u grupnu fazu prestižne CEV Lige prvaka. Ispali su od bugarskog Hebara, momčadi koja je stvarana baš za to natjecanje, koja je i lani igrala u grupnoj fazi ovog natjecanja.

Ispadanje iz posljednjeg kruga kvalifikacija za Ligu prvaka usmjerilo je mladostaše na drugo po jakosti europsko natjecanje, CEV kup. Ali, već u šesnaestini finala ždrijeb im je namijenio jednog od najjačih suparnika, belgijski Greenyard Maaseik, klub duge i bogate ovijesti.

U prvom su susretu, prošli tjedan u Domu odbojke, zagrebački odbojkaši izgubili s 0:3 (23, 16, 23) što možda izgleda glatki poraz, no pogled na omjer poena po setovima daje potpuno drugu sliku susreta, i svakako daje za pravo mladostašima da se nadaju u povoljniji ishod u uzvratu, u srijedu 16. studenoga u 20.30 sati u Steengoed Areni u Maaseiku. Jer, otkako je uvedeno pravilo zlatnog seta u CEV-ova natjecanja, nema više kalkulacija u uzvratnim mečevima, već se za prolaz mora svaka momčad dobrano pomučiti, i pobjeda u prvom susretu ne garantira na kraju i konačan prolaz dalje.

"Nakon što smo dobro analizirali prvi susret ne mogu reći da sam nezadovoljan našom igrom", reći će pred put u Belgiju, u ponedjeljak rano izjutra, po debelom mraku, još prije pet sati, trener Mladosti Ratko Peris.

"Radili smo greške, no to su bile na neki način mladenačke pogreške, za koje ne mogu kriviti moje mlade igrače. Ipak ne smijemo zaboraviti da mi imamo ove godine momčad za razvoj, da nemamo puno iskusnih igrača. Činjenica je i da i Belgijci imaju relativno mladu momčad, no moji igrači, za razliku od njihovih, nemaju iskustva igranja na tako visokom nivou, jer nisu do sada odigrali puno vrhunskih utakmica. Čak niti u mlađedobnim reprezentativnim selekcijama."

Kada spominjete mlade igrače, pokazalo se da su vam baš neki od njih donijeli puno toga dobroga u prvom meču protiv Greenyard Maaseika.

"Točno, sa standardnom smo postavom odradili odličan prvi set i ostali na 23 poena, u drugom nas nije bilo nigdje, da bi mi u trećem mladi igrači Cvanciger i Vlašić dali jako puno. Nažalost, Gajić se tek vraćao nakon dugotrajnije ozljede i nije bio na 100%, nadam se da će sada moći pokazati više. U svakom slučaju, mislim da ćemo i u Belgiji pokazati dobru partiju, biti konkurentni domaćinu i vrebati svaku priliku koja se bude ukazala za pobjedom. Pitanje je samo koliko ćemo uspjeti zadržati koncentraciju do kraja, hoćemo li se uspjeti stabilizirati kada je potrebno i izbjeći nepotreban broj pogrešaka. Ovo je velika škola za naše mlade igrače i jedino tako mogu postati dobri igrači. Veliki broj da kažem blesavih pogrešaka po svakom setu na kraju nas skupo košta, iako znam da je to normalno u procesu odrastanja momčadi."

To što igrate u gostima neće utjecati na igrače?

"Nimalo, čak je bolje igrati vani, gdje ima publike i gdje je prava atmosfera, nego kod kuće gdje nemamo nažalost puno gledatelja. I nas isto ponese atmosfera, a iz osobnog iskustva znam da će tamo biti prava odbojkaška publika. To je društveni događaj dana, cijelog tjedna u gradu, tamo se ljudi okupljaju puno prije utakmice, druže se, 'poslovnjaci' sklapaju i poslove... U svakom slučaju, mi ćemo im pokušati pokvariti zadovoljstvo, destabilizirati ih i ući u osminu finala Kupa CEV", reći će na kraju Ratko Peris koji je dvije godine bio trener u belgijskom klubu iz Menena.

I za kraj, kada je trener Peris već spomenuo želju ulaska u osminu finala Kupa CEV, kažimo da je ždrijeb tu također 'odradio svoje', pa će pobjednik ovog susreta igrati u osmini finala protiv pobjednika utakmice između švicarskog Lindarena i srpskog Partizana. U prvom su susretu Švicarci slavili s 3:2, uzvrat je u srijedu u Beogradu. Tako da bi se mogli ponovno sučeliti Mladost i Lindaren, švicarski sastav kojeg je u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka za njih neočekivano izbacila Mladost, pobijedivši u uzvratu 3:1, kao što je Lindaren savladao i njih tjedan ranije u Amriswilu. Na kraju je odlučio zlatni set u kojem su mladostaši bili uvjerljiviji. Pa neka im i sada donese sreću...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!