Nogomet

Katar i Ekvador prvi izlaze na veliku scenu u kontroverznom otvaranju SP-a

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • nedjelja, 20.11.2022.
Katar i Ekvador prvi izlaze na veliku scenu u kontroverznom otvaranju SP-a
Foto: EPA

Došlo je vrijeme za službeno otvaranje i prvi meč na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u nogometu. Domaćin Katar otvara protiv Ekvadora...

Nikada u povijesti nije bilo toliko kontroverzi oko nekog Svjetskog prvenstva u nogometu kao oko ovog u Kataru. Ovo Prvenstvo samo je dokaz da novac može kupiti baš sve pa tako i ljude.

Katar je jedna od najbogatijih država svijeta i tamošnji vladari pokušavaju posljednjih 15-20 godina svom silom dovesti najveće sportske događaje u "svoje dvorište", a kada se dođe do toga koliko su novca spremni ponuditi, odgovor je uglavnom - koliko god tražite.

Izbor Katara kao domaćina Svjetskog prvenstva povukao je za sobom brojne afere, zbog korupcije su stradali neki visoki dužnosnici, svima je jasno da je izbor bio takav kakav je bio, ali nije se ništa promijenilo i Katar je ostao domaćin.

Tijekom godina dok su se gradili stadioni, upozoravalo se i na probleme s iskorištavanjem radnika, uglavnom iz drugih država, koji su bili debelo potplaćeni i radili u teškim sigurnosmnim uvjetima pri čemu su i mnogi smrtno stradali.

Niti to nije bio problem, kao što Fifi odjednom nije bio problem niti kasni zahtjev katarskih vladara za uklanjanjem štandova s pivom pri člemu je sponzor izigran, te nerijetke situacije gdje novinari imaju problema u svom radu.

Pitanje je kako će sve to izgledati do kraja turnira, posebno kada u Katar dođe veliki broj navijača. Bit će to uglavnom oni iz velikih i bogatih država, ostali će biti prisiljeni sve ovo pratiti putem malih ekrana.

Prvi na travnjak već danas izlaze domaćin Katar i Ekvador. Nije moglo, a da niti uoči ovog susreta nema mira. Naime jedan od uglednih tamošnjih novinara putem društvenih mreža poručio je kako mu je potvrđeno iz oba tabora kako je Katar osigurao pobjedu u ovom susretu podmićivanjem dijela reprezentativaca Ekvadora.

Kasnije su to demantirali i katarski i ekvadorski reprezentativci, ali sjeme sumnje je bačeno. S obzirom na sve što se događalo oko Prvenstva, još samo takvo što nedostaje.

"Mislim da se pojavio veliki broj lažnih informacija o potpkupljivanju ekvadorskih igrača. Internet je sjajan alat, ali isto tako i jako opasan. Nitko nas neće destabilizirati s bilo kakvim tvrdnjama, to uopće nije utjecalo na nas", poručio je katarski izbornik Felix Sanchez.

Sanchez je u katarskom nogometnom programu već jako dugo, a na klupi reprezentacije je od 2017. godine te bi ovo Svjetsko prvenstvo trebalo biti vrhunac njegovog rada.

Uigranost bi trebala biti najveća snaga katarske reprezentacije. Svi igrači igraju u katarskim klubovima, imali su niz okupljanja proteklih godina, pa i izvan Fifinih termina, odigran je veliki broj pripremnih utakmica, a kao bonus bili su nastupi na Gold Cupu i Copa Americi.

Što se tiče Ekvadora, to je jako dobra reprezentacija koja je u južnoameričkim kvalifikacijama završila ispred Kolumbije, Čilea, Perua... Možda nema one izrazite velike zvijezde, ali ima niz jako dobrih igrača s visokim ambicijama.

Uoči utakmice otvaranja Svjetskog prvenstva, svoja razmišljanja o mogućnostima južnoameričkog sastava dao je 22-godišnji branič Troyesa Jackson Porozo.

"Nema straha. Naša selekcija je vrlo dobro pripremljena, nema razloga da se bilo koga bojimo. Prikazali smo dobre stvari u kvalifikacijama i nadamo se da ćemo vidjeti odličan Ekvador u Kataru. Prvi cilj bio je kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo. Idući cilj nije samo dohvatiti nokaut fazu. Nismo došli ovdje samo sudjelovati već osvojiti naslov. Iako su Brazil i Argentina označeni kao favoriti."

Priupitan koga vidi kao najveće favorite SP-a kratko je odgovorio: "Prvi favorit - Ekvador. Drugi - Ekvador. I treći - Ekvador."

Ekvadorci nemaju Byrona Castilla koji je ostao bez Svjetskog prvenstva nakon kontroverzi oko njegovog prava za nastup u ekvadorskom dresu pri čemu su Čileanci bili najglasniji u zahtjevima za izbacivanje Ekvadora sa SP-a.

"On bi trebao biti ovdje, to je moje mišljenje, a izjasnio sam se i o odluci CAS-a, međutim ja sam trener, nisam odvjetnik. Poštujem odluku saveza, ali mislim da je Byron trebao biti s nama", poručio je ekvadorski izbornik Gustavo Alfaro.

Ekvador je na papiru favorit, ima kvalitetnije igrače, ali morat će to potvrditi na travnjaku. Ne bi bilo prvi put da autsajder odnese pobjedu na otvaranju SP-a.

FOTO: EPA/Noushad Thekkayil

SP 2022., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Katar0:2Ekvador
Senegal0:2Nizozemska
1Nizozemska 35:1+47
2Senegal 35:4+16
3Ekvador 34:3+14
4Katar 31:7-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SP 2022., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Katar0:2Ekvador
Senegal0:2Nizozemska
1Nizozemska 35:1+47
2Senegal 35:4+16
3Ekvador 34:3+14
4Katar 31:7-60

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!