Nogomet

Najbolji golgeter je Richarlison, neka Kanađani ostanu nekonkretni

Sportnet • nedjelja, 27.11.2022.
Najbolji golgeter je Richarlison, neka Kanađani ostanu nekonkretni
Foto: EPA

S malim zakašnjenjem donosimo vam napredne statistike prvog kola Svjetskog prvenstva. Tko je najbolji golgeter i zašto, tko je najbolji golman, koji defenzivac je najjači u skoku i kako je Belgija pobijedila sa statistikom gorom od Kostarike, to su samo neka od pitanja na koja donosimo odgovore...

Napredne statistike trebaju veći uzorak kako bismo im mogli vjerovati, ali na turnirskom natjecanju za to baš i nemamo vremena pa ćemo se fokusirati na statističke analize po kolima.

Možemo početi s najvećim gubitnikom jer nas to automatski vodi i do najvećeg iznenađenja turnira. To je utakmica Saudijska Arabija - Argentina. Saudijska Arabija je u toj utakmici imala tek tri šuta, jedan je završio u bloku, a dva su išla prema golu i oba su rezultirala golom. Oba šuta su imala xG (Expected goals) vrijednost od 0.10 i 0.11 dok je udarac koji je završio u bloku imao xG 0.08, sve skupa dajući xG vrijednost od 0.29 i to sa samo 242 dodavanja tijekom utakmice (prosjek na turniru je oko 450).

Slika 7 od 7.

Argentina je, s druge strane, imala 15 udaraca od kojih je čak šest išlo u okvir gola. Njihov zbroj šuteva je imao vrijednost od čak 2.39 xG, od čega je čak sedam udaraca Argentine imalo veći xG nego udarci Arabije koji su rezultirali pogotkom.

Slika 6 od 6.

I da niste gledali utakmicu iz priloženog biste lako shvatili zašto je Argentina gubitnik prvog kola. Jer dok je Saudijska Arabija imala samo dvije šanse i to ne toliko dobre, obje šanse je pretvorila u gol, dok je Argentina imala čak sedam boljih šansi i samo je jednu od njih pretvorila u gol. Bio je to udarac s bijele točke.

Iduće ćemo prikazati najlošiju završnicu Svjetskog prvenstva, koja u ovom kolu pripada nikom drugom nego Kanađanima. Kanađani su uspjeli cak nadmašiti Argentinu i uputiti 21 udarac od čega su tri išla u gol. Zbroj njihovih udaraca je imao vrijednost od čak 3.35 xG i unatoč tome im je uspjelo da ne zabiju niti jedan gol.

Ono što je još zanimljivije kod Kanađana da od njihovih pet najboljih šansi(xG > 0.20) tek je jedna rezultirala udarcem u okvir gola, bio je to udarac s bijele točke, kao kod Argentine, osim što ovaj nije rezultirao golom.

Slika 5 od 5.

Pri čemu Jonathan David odnosi titulu igrača koji je promašio najizglednije šanse na turniru u prvom kolu sa xG od čak 1.37

Iduća momčad kojom ćemo se pozabaviti je najlošija momčad prvog kola. Tu titulu odnosi Kostarika. Kostarika je jedina momčad u prvom kolu kojoj je pošlo za rukom/nogom da uopće ne uputi udarac prema protivničkom golu. I koja je u 90+ minuta uspjela napraviti tek 223 dodavanja ili 13.2 dodavanja po posjedu lopte.

Ono Što je još fascinantnije iz te utakmice je da je Kostarika u 90 minuta utakmice imala tek 21.2 posto posjeda, a do rezultata 3:0 su imali tek 17 posto posjeda. Španjolska je u toj utakmici imala 16 udaraca od kojih je sedam išlo u okvir gola i svih sedam je rezultiralo golom. Unatoč sedam primljenih golova Kostarika je i dalje imala manji xGA (Expected goals against), 2.79, od Belgije koja je pobijedila utakmicu.

Slika 4 od 4.

Kada su u pitanju individualne statistike igrača u prvom kolu, u segmentu kreativnosti i stvaranja šansi prvo mjesto uvjerljivo pripada Antoineu Griezmannu, koji je utakmicu s Australijom završio s čak 0.96 xA (Expected assists)

Najbolji goal conversion rate (u konkurenciji igrača s tri ili više udaraca prema golu) je imao Richarlison protiv Srbije kojem su trebala samo tri udarca za postići dva gola.

Slika 3 od 3.

U konkurenciji stopera koji su imali četiri ili više skokova po utakmici prvo mjesto s brojem uspješnih zračnih duela odnosi stoper Njemačke i Real Madrida Antonio Rüdiger s čak stopostotnom uspješnošću zračnih duela protiv Japana, 6/6, dok mu je prvi pratitelj Danilo Pereira s uspješnošću od 85,71 posto.

Slika 2 od 2.

U konkurenciji veznjaka sa šest ili više upućenih dodavanja prvo mjesto zauzima igrač Gane Salis Abdul Samed s prosjekom od 97,96 posto točnih dodavanja i prosječnom dužinom dodavanja od 15.45 metara. Kada gledamo njegova dodavanja prema naprijed onda taj postotak pada na 92.31 posto točnih dodavanja prema protivničkom golu.

Kada gledamo konkurenciju igrača s najviše dodavanja prema naprijed, sa 100 posto točnih dodavanja se ističe Bruno Fernandes. Portugalac je uputio čak 15 dodavanja prema protivničkom golu i svih 15 je bilo točno. Pri čemu treba uzeti u obzir da prosječna duzina svih Fernandesovih dodavanja iznosi čak 19.73 metara.

U konkurenciji golmana najbolji save rate postotak ima golman Tunisa Aymen Dahmen s 5/5 obrana. Nakon njega slijede Sommer i Szczęsny s 4/4 obrane. Vratar s obranjenim najizglednijim šansama je Courtois koji je obranio tri šanse s ukupnom vrijednošću xGA od 1.31

Slika 1 od 1.

Objašnjenje xG, xGA, xA:
xG: Expected goals (xG) je metrika kojom računamo koliko izgledna je neka šansa bila. Različite platforme imaju različite načine računanja ove metrike (kut udarca, igrači u bloku, visina lopte itd…). Poanta metrike je da računa koliko je izgledna šansa, a ne koliko je dobar pucač. To znači da će xG biti jednako velik ako se u šansi našao Keylor Navas ili Cristiano Ronaldo

xGA: Expected goals against (xGA) je zapravo ista stvar kao i xG samo ovdje računamo očekivani broj primljenih golova na osnovu protivničkog xG. Znači da je Maroko u utakmici s Hrvatskom imao xG 0.70, hrvatski xGA bi bio onda 0.70

xA: Expected assist (xA) je metrika kojom računamo vjerojatnost da će neki pas biti asistencija. Ova metrika je jako dobra za računanje kreativnosti određenih igrača. Ona u obzir uzima duljinu dodavanja, visinu, snagu lopte...

AUTOR: Stipe Podrug

FOTO: EPA/LAURENT GILLIERON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!