Nogomet

Dalić: 'U ovih 16 mi smo najmanja država, ali imamo velike snove'

Mihaela Bradovski • nedjelja, 04.12.2022.
Dalić: 'U ovih 16 mi smo najmanja država, ali imamo velike snove'
Foto: FaH

Japan prvi stoji na putu Hrvatskoj u nokaut fazi. Izbornik Zlatko Dalić traži od Hrvatske da bude na svom najvišem izdanju...

Zlatko Dalić vrlo cijeni Japan, upozorava kako će Hrvatska morati biti u jako dobrom stanju ako želi do pobjede.

"Ono što je najvažnije je da našeg protivnika respektiramo. Pobijedili su dva prvaka, gubio je na poluvremenu, ali je pokazao karakter i kvalitetu. Nikoga ne smijemo podcijeniti, znamo da će ići kao samuraji, ali i nama ovo puno znači. Ako želimo proći dalje, moramo se postaviti na isti način, odigrati najbolje i bez podcjenjivanja."

Borna Sosa je pod upitnikom i nije sigurno hoće li moći nastupiti.

"Imamo danas još jedan trening pa ćemo vidjeti kakva je situacija sa Sosom. Ako ne bude kakav treba biti, nećemo riskirati i kalkulirati, tražit ćemo zamjenu. Nama sutra trebaju zaista oni u punoj snazi i maksimalno spremni. Kakav god izbor bude, mislim da smo spremni. Znamo kakav je ulog i svi će opravdati povjerenje."

Na prošlom SP-u unatoč kritikama, Dalić je istrpio i koju pogrešku više Joška Gvardiola koji je danas jedan od najboljih braniča SP-a.

"Tada je bilo tako, Joško je došao iz mlade reprezentacije i dali smo mu povjerenje jer je to i zaslužio. Ne možeš postati igrač ako nemaš podršku, greške se moraju istrpiti. Bit će ih još, ali da bi postao pravi igrač moraš sve to proći. Opravdao je povjerenje."

Zanimljivo je to složila švedska novinarka koja je nabrojača kako je Hrvatska bila treća pa druga i pita može li sada biti prva.

"Volio bih, nitko sretniji od nas, imamo mogućnost, znamo da je to jako teško, ali mi imamo svoj san. Ja sam uvijek optimist, ali ovo je Prvenstvo jako kvalitetno. U zadnjih deset utakmica na SP smo samo jednom izgubili. U ovih 16 mi smo najmanja država, ali imamo velike snove. Tu smo, pokušat ćemo i vjerujemo, ali idemo korak po korak, imamo prvu stepenicu pa ćemo vidjeti dalje."

I ovaj rezultat za Hrvatsku je već uspjeh.

"Smaram da je Hrvatska napravila veliki uspjeh. Nas je četiri milijuna i ovo što radimo zadnjih godina je u rangu svjetskog čuda. U kontinuitetu igramo dobro, stalno smo prisutni i Hrvatska je postala svjetska velesila koju svi moraju poštovati. isto tako i protivnik će željeti i bit će nam teško. Sretni smo što smo ovdje, sve smo sami zaslužili. Želimo usrećiti naš narod."

Mihael Mikić veliki dio karijere poroveo je u Japanu i radio s današnjim izbornikom.

"Nismo zvali Mikića, vidio sam njegovu analizu, bio je tamo dugo i sve je sjajno rekao. Radio je s izbornikom, ali proskautirali smo sve, vidjeli i uživo dvije utakmice, nema tu nekih nepoznanica. Nadam se da ćemo dovršiti posao prije penala, ako do toga dođe svejedno smo spremni, imamo ljude koji to mogu dobro odraditi."

Japanci su najopasniji u brzoj tranziciji.

"Japan je po posjedu među najlošijima, ali su broj jedan u presingu i tranziciji. To rade sjajno i tu su jako opasni. Svaku svoju akciju završavaju s 5-6 igrača u 16, brojni su i opasni, Španjolska i Njemačka su osjetili dominaciju, sigurno, opustili se i bili kažnjeni. Ni sekunde se ne smijemo opustiti. Oni neće odustajati, ali ne smijemo ni mi. Nakon izgubljene lopte, reposjed ili faul i vratiti se nazad, to moramo. Protiv Kostarike kada su vodili igru imali su problema i zato će i igrati ovako."

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!