Nogomet

Kompletna Hrvatska slabija od Messija, Brozović kad krene, ne staje

Sportnet • utorak, 13.12.2022.
Kompletna Hrvatska slabija od Messija, Brozović kad krene, ne staje
Foto: Damir Senčar/HINA

Stigli smo do polufinala, dvije momčadi koje statistički ne pripadaju su u polufinalu, ali nitko ne može reći da Hrvatska i Maroko nisu zaslužili biti ovdje. Jednom proći penale može biti lutrija, četiri puta zaredom prolaziti na penale više nije sreća, nego znanje i samopouzdanje, a što više vrijeme odmiče tako će i protivnicima biti teže, a Hrvatskoj sve lakše jer će samopouzdanje samo rasti…

Možemo krenuti naprednim statistikama dosadašnjeg dijela turnira i kako su reprezentacije do sada odigrale. Argentina je prema xG trebala pobijediti svih pet utakmica, Francuska je trebala imati četiri pobjede, Hrvatska dvije, a Maroko jednu pobjedu, što nam govori da po xG Hrvatska ima najtežeg protivnika u polufinalu.

Hrvatska u dosadašnjem dijelu prvenstva ima ukupni xG od 4.64, a samo Messi ima xG od 4.79, što znači da se u dosadašnjem dijelu Prvenstva Messi nalazio u boljim šansama nego cijela naša reprezentacija, ali neka vas to previše ne deprimira, imao je i Kane veći xG na utakmici protiv Francuske od cijele francuske momčadi pa su Englezi svejedno izgubili. Također ne treba zaboraviti da je izbačen Brazil koji je imao još veći xG od Argentine. Tko je ono izbacio Brazilce?

Hrvatska je protiv Brazila odigrala svoju četvrtu neriješenu utakmicu na ovom Prvenstvu. Na toj utakmici Hrvatska je imala xG od 0.71 a najbolja šansa je bila ona Ivana Perišića u 13 minuti, Hrvatska je uputila sedam udaraca, jedan u okvir gola, imala je posjed lopte od 51.57 posto. Brazil je imao xG od 1.31, imao je 19 udaraca, od čega 11 u okvir gola i posjed lopte od 48.43 posto.

Slika 1 od 1.

Slika 2 od 2.

Francuzi su protiv Engleza odigrali svoju prvu lošiju utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Englezi su imali osjetno veći posjed, više šuteva, bolji xG, ali unatoč tome it’s not coming home. Engleska je uputila 13 udaraca, sedam ih je išlo u okvir gola, imala je xG od 2.12 (1.5 otpada na dva jedanaesterca), dvaput je s bijele točke pucao Kane, imali su posjed od 59 posto, ali sterilna zadnja trećina (ili dobro defenzivno postavljanje Francuske) ih je koštalo prolaska dalje. Ako ne računamo kazneni udarac, Engleska je imala 11 šuteva, a samo tri udarca su bila upućena unutar 16 metara, što nam govori da Englezi nisu baš imali ideju što i kako s loptom.

Slika 3 od 3.

Slika 4 od 4.

Marokanci su još jednom pokazali kako se utakmice pobjeđuju dobrom obranom. Maroko je primio tek jedan gol u pet utakmica koje je odigrao, u četiri su utakmice Marokanci bili nadigrani, ali svejedno golove ne primaju. Protiv Portugala još jednom su igrali strpljivo i čekali, prepustili su dominaciju Portugalu, koji je imao posjed lopte od 72.79 posto. Slično kao i Španjolska, ali s posjedom i bez neke velike ideje kako probiti defenzivu Maroka. U onim rijetkim trenucima kada bi i bila probijena marokanska obrana, tada bi na scenu stupio Bounou i izvukao svoju momčad. Portugal je imao 11 udaraca, tri su otišla u okvir gola i sveukupni xG im je bio 1.55. Maroko je imao devet udaraca, tri su otišla u okvir gola, ali imao je i Costu na drugoj strani, koji je otišao u prazno. Sveukupni xG Marokanaca bio je 0.94.

Slika 5 od 5.

Slika 6 od 6.

Titula golmana kola definitivno pripada Dominiku Livakoviću. Uz to što je još jednom obranio penal, Livaković je u četvrtfinalu obranio deset udaraca koji su išli u okvir gola i imali ukupni xG od 1.10 ili xGOT od 2.24.

Slika 7 od 7.

Luka Modrić je također odigrao jako dobru utakmicu, bio je još jednom jedan od glavnih motora Hrvatske. On je u utakmici protiv Brazila imao čak 110 dodavanja, od čega su njih 22 bila u zadnjoj trećini terena, najčešće tražeći Juranovića ili Pašalića.

Slika 8 od 8.

Slika 9 od 9.

Igrač s najviše udaraca prema golu u ovom kolu je bio Messi, sa šest pokušaja, od čega su tek dva išla u okvir gola.

Slika 10 od 10.

I za kraj igrač s najviše pretrčanih kilometara u ovom kolu je bio nitko drugi nego Marcelo Brozović. Marcelo je u ovom kolu pretrčao 15.69 kilometara prosječnom brzinom od 7.82 km/h

Argentina i Francuska su statistički favoriti, ali i mi i Maroko smo pokazali da nam takva uloga odgovara. Protiv Brazila smo odigrali puno bolje nego što je većina očekivala uključujući i mene. Apetiti su nam svima porasli i s puno većim očekivanjima dočekujemo večerašnju utakmicu.

AUTOR: Stipe Podrug

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!