Ostali sportovi

Frane Žanić jednoglasno izabran za predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza

Sportnet, Petar Jenjić • petak, 03.02.2023.
Frane Žanić jednoglasno izabran za predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza

Dosadašnji stručni tajnik HOS-a Frane Žanić izabran je za novog predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza na izvanrednoj skupštini...

Nepunih mjesec dana nakon prerane smrti voljenog predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Bakovića, koji je nažalost izgubio bitku s opakom bolešću 6. siječnja ove godine, u petak 3. veljače je održana Izvanredna skupština u zagrebačkom hotelu Sheraton na kojoj je izabran novi predsjednik Saveza.

Jednoglasnom je odlukom članova Skupštine, kao nasljednik Ante Bakovića do kraja mandata, do ljeta 2024. godine, izabran Frane Žanić, dosadašnji stručni tajnik Saveza, bivši reprezentativac i trener.

"Cijela ta situacija sve nas je duboko potresla, nitko to nije očekivao. Antu Bakovića kao čovjeka, lidera i šefa bit će vrlo, vrlo teško zamijeniti. On nije bio značajan samo za hrvatsku odbojku, već i za kompletan hrvatski sport, ali i hrvatsku političku scenu u cjelini. Bio je veliki vizionar koji je uvijek bio korak ispred svih. Ono što želim i što je moj cilj jest nastaviti njegovim putem, putem kojim smo on, direktorica Valentina Bifflin i ja kao skladni tim započeli. Sve projekte koje smo započeli nastavit ćemo realizirati i dalje."

U proteklih mjesec dana u HOS-u su se vrlo brzo ekipirali. Poput pravih sportaša i odradili, u tom periodu, čak tri značajne akcije. Kadetkinje su na kvalifikacijama u Slovačkoj kao prvoplasirane izborile direktan plasman na EP U-17, kadeti su u Mariboru izborili drugi krug dodatnih kvalifikacija, a održano je i juniorsko prvenstvo Hrvatske.

"Želimo imati kontinuitet i stabilnost nacionalnih selekcija, jer bez uspjeha reprezentacija, vidljivost hrvatskog sporta ne postoji. Trenutno su juniorke četvrta reprezentacija Europe, kadetkinje su sedme u Europi, obje seniorske ekipe su se plasirale na Europsko prvenstvo, a ženska je reprezentacija i u prestižnoj Ligi nacija. Zadržavanje te stabilnosti nam je i dalje prioritet kroz stručan rad sa svim selekcijama."

I ove godine ljeto će biti iznimno zahtjevno za kompletan Hrvatski odbojkaški savez. Pred nama je ponovno mnogo velikih natjecanja. Izabrana A ženska selekcija nastupa u Ligi nacija i na Europskom prvenstvu, seniore osim EP očekuje i nastup u Zlatnoj skupini Europske lige te Final Four u Zadru. Isto tako, Hrvatska je uz Mađarsku suorganizator Svjetskog U-19 prvenstva juniorki u Osijeku. Kadetkinje su također na EP, a to se priželjkuje i od kadeta pred kojima su još dodatne kvalifikacije.

"Zahvaljujem Upravnom i Nadzornom odboru HOS-a koji su mi od prvog dan pružili neophodnu podršku da se kandidiram za mjesto predsjednika Saveza. Znam da ću cijelo vrijeme nositi jedan ogroman uteg i znam da se ne trebam uspoređivati i natjecati s nekim tko je toliko toga dobroga napravio u hrvatskom sportu. S obzirom na to da sam uz direktoricu Bifflin bio prvi operativac Saveza, kompletna mi je tematika i te kako poznata. U kratkom ćemo se vremenu još morati ekipirati, jednako kao i do sada, jer je naša intencija i do sada bila da u Savezu okupljamo bivše igrače i igračice, poput Katarine Barun, Vesne Jelić, Ive Bule i Željka Nojića", zaključio je Žanić koji će i dalje obnašati ulogu sportskog direktora u Srednjeeuropskoj MEVZA ligi, gdje je Valentina Bifflin predsjednica.

Članovi UO HOS-a ostaju isti, kao i članovi svih radnih tijela, jer to je ujedno, kako ističe Žanić "Odraz poštovanja prema dosadašnjem predsjedniku Anti Bakoviću, koji ih je sve izabrao u svoj tim“. Zamjenik predsjednika HOS-a tako i nadalje ostaje Petar Sprčić, a dopredsjednici Josip Škorić i Vlado Bagarić.

FOTO: HOS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

OdbojkaOstali sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!