Nogomet

Na Anfieldu repriza finala Lige prvaka, Liverpool nije zaboravio parišku noć

Mihaela Bradovski • utorak, 21.02.2023.
Na Anfieldu repriza finala Lige prvaka, Liverpool nije zaboravio parišku noć
Foto: EPA

Liverpool i Real Madrid kreću u bitku za četvrtfinale Lige prvaka. Jedan velikan oprostit će se od natjecanja i visokih ambicija već u osmini finala, a prvi susret pokazat će je li netko bliži ulasku među osam...

Dvoboj između Liverpoola i Real Madrida svakako spada među najzvučnije u osmini finala Lige prvaka. Potpuno logično, riječ je o srazu prošlosezonskih finalista i protivnika koji su i u ovu sezonu ušli s najvišim ciljevima.

U prošlosezonskom finalu Real Madrid odnio je 1:0 pobjedu pogotkom Viniciusa Juniora, međutim, Liverpool je imao puno više prilika, Real je rijetko prijetio o čemu najbolje svjedoče i udarci prema golu u korist Liverpoola - 23:3. Redsi su imali devet udaraca u okvir gola i nisu uspjeli svladati sjajnog Thibauta Courtoisa dok je Real iz jedinog došao do pogotka.

Nisu u Liverpoolu zaboravili taj dvoboj, ovo im je idealna prilika uzvratiti Realu, ispratiti ga iz Europe već u četvrtfinalu i nastaviti svoj put. Liverpool ima jako tešku sezonu, prošao je kroz najveću krizu otkako je Jürgen Klopp na klupi, ali u zadnja dva prvenstvena kola upisao je 2:0 pobjede protiv Evertona i Newcastlea što daje naznaku da se diže.

Kao što je to nerijetko slučaj, krize su povezane s ozljedama pa je tako i s Liverpoolom koji ove sezone konstantno ima problema i Klopp nikako ne može spojiti idealnu postavu.

I protiv Real Madrida bit će bez nekih igrača, no bit će i Real. Carlo Ancelotti je bez Kroosa i Tchouamenija što ga ostavlja na skraćenom izboru u sredini terena i predvidljiv start za vezu Modrić - Ceballos - Camavinga. Benzema je otputovao s momčadi, ali upitno je hoće li moći i koliko će moći nastupiti.

Niti Madriđani ove sezone ne oduševljavaju svojim nastupima, ali pronalaze put do pobjede. Tako su pronašli i put do prvog mjesta u skupini Lige prvaka, no za to nisu nagrađeni lakšim protivnikom. Igrat će protiv drugoplasiranog među najnepoželjnijima, drugoplasiranog koji ima više osvojenih bodova nego većina prvoplasiranih. Liverpoolov problem je bio što je bio u skupini s Napolijem koji ga je visoko svladao u Napulju.

Što su rekli

Jürgen Klopp, trener Liverpoola: "Ovo je Liga prvaka, jedno od top natjecanja na svijetu. Bit će ovo vrhunska nogometna predstava. Sretan sam što je sada na rasporedu. Da se dogodila četiri tjedna ranije možda bi sve bilo drugačije, ali u životu je sve u tajmingu pa smo tako i mi moguće stali na noge upravo pred ovaj susret. Sada su iza nas dva odlična rezultata i nadamo se da možemo graditi na njima budući uspjeh. Morat ćemo odigrati dvije super kvalitetne utakmice da bismo prošli. Igrači Reala su iskusni, rijetko nervozni kada druga strana stvara prilike. Ne gube samopouzdanje niti sekunde, to je ono što svi mogu naučiti od njih."

Carlo Ancelotti, trener Reala: "Moja je pažnja na mojoj momčadi, želim da Liverpool vodi brigu o nama, a na obratno. Očekujemo intenzivnu utakmicu, bit ćemo dosta i u dobroj mjeri pod pritiskom, bit će to susret u kojem nećemo imati vremena za disanje. Znamo jako dobro što možemo očekivati, ali smo u isto vrijeme puno nade. Postoji dvojba, želimo li kontrolirati igru ili biti momčad koja će biti više ofenzivna. Morat ćemo još razmisliti o tome. Igrači koji će zamijeniti Tchouamenija i Kroosa odradili su zaista kvalitetne treninge zadnjih dana i tko god zaigra uvjeren sam da će odraditi svoj posao na pravoj razini."

Mjesto, vrijeme, suci

Liverpool, Anfield, 21:00

Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

Nedostaju

Liverpool: Arthur, Luis Diaz, Ibrahima Konate, Calvin Ramsay, Thiago Alcantara (ozljede)

Real Madrid: Ferland Mendy (ozljeda), Toni Kroos, Aurelien Tchouameni (bolesni)

Prošli međusobni dvoboj

Finale Lige prvaka prošle sezone donijelo je sraz između Real Madrida i Liverpoola na Stade de Franceu, a Real je slavio s 1:0. Junak Reala bio je Thibaut Courtois koji je fantastično branio, a jedini pogodak iz kontranapada postigao je Vinicius Junior.

Prognoza

Liverpool je s dvije pobjede u prvenstvu živnuo, prikazao je igru na tragu one kada je u pravoj formi. Na teškom gostovanju kod Newcastlea izgledao je opasno i na kraju je i slavio. Liverpool izgleda poletnije od Reala, ali Real uvijek pronađe način kako do pozitivnog rezultata. Teško je za očekivati da će putnik u četvrtfinale biti odlučen već u prvoj utakmici, ali Liverpool bi mogao na uzvrat ponijeti malu prednost.

FOTO: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - prve utakmice

Milan1:0Tottenham
PSG0:1Bayern
Borussia D.1:0Chelsea
Club Brugge0:2Benfica
Eintracht Frankfurt0:2Napoli
Liverpool2:5Real Madrid
Inter1:0Porto
RB Leipzig1:1Manchester City

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - prve utakmice

Milan1:0Tottenham
PSG0:1Bayern
Borussia D.1:0Chelsea
Club Brugge0:2Benfica
Eintracht Frankfurt0:2Napoli
Liverpool2:5Real Madrid
Inter1:0Porto
RB Leipzig1:1Manchester City

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!